Springen naar inhoud

pH daling van een oplossing


  • Log in om te kunnen reageren

#1

numbskull837

    numbskull837


  • >25 berichten
  • 32 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 23 november 2006 - 13:20

Als je een 18% oplossing van arabisch gom in water een aantal dagen laat staan begint de pH te dalen. Normaliter is deze rond de 5 maar na 2 dagen is ie al rond de 4. Heeft iemand een idee hoe dit kan?
Iemand vertelde me dat ie dacht dat dit met de vorming van toxinen te maken zou hebben, maar ik kwam ergens tegen dat deze juist onder de pH 5 minder groeien.
Iemand een idee?
Groeten en alweer bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 23 november 2006 - 14:42

Arabische gom is een mengsel van sachariden en glycoproteinen, waardoor de gom volkomen eetbaar is, hoewel hij verontreinigd kan zijn met bacteriŽn.

Bron wikipedia.

De bacterien breken het af tot oa melkzuur waardoor de pH daalt.

PS toxinen zijn gifstoffen en kunnen oa door bacterien worden uitgescheiden

Veranderd door Gerard, 23 november 2006 - 14:46


#3

numbskull837

    numbskull837


  • >25 berichten
  • 32 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 23 november 2006 - 15:41

Enig idee welke bacteriŽn dit zijn?
Ik heb zelf informatie gevonden over "Staphylococcus Aureus" en hier staat dat toxineproductie bij pH<5 niet meer mogelijk is. (of de omstandigheden moeten voor de rest ideaal zijn, wat niet het geval is) Dus van toxines heb ik weinig meer te vrezen.

En zou je een link kunnen geven van waar je hebt gevonden dat de bacteriŽn het afbreken tot o.a. melkzuur. Ik moet namelijk bepalen hoeveel dagen en bij welke temperatuur een arabische gom nog "houdbaar" is.

Veranderd door numbskull837, 23 november 2006 - 15:44


#4

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 november 2006 - 17:30

Het kan ook te maken hebben met opname van CO2 door het water. Er kan zo HCO3- ontstaan, samen met een proton.

#5

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 23 november 2006 - 19:11

Bacteriologie is niet mijn vakgebied daar kan ik niet helpen.
Bepalen van de houdbaarheid van een oplossing van arabisch gom is een hachelijke zaak want die is van veel factoren afhankelijk.
Bacterie- en mogelijk schimmelgroei is de grootste factor dus als het m ogelijk is een conserveermiddel zoals thymol, natriumazide of thiomersal toe te voegen zal de houdbaarheid wel boven het jaar liggen en bewaard in de koelkast nog langer.

#6

letje

    letje


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2006 - 10:42

Ik weet niet of je hier is aan zult hebben... maar mocht je het over Xanthaangom hebben dan kan ik je vertellen welke bacterie hier voor wordt gebruikt.
Het zou namelijk goed mogelijk zijn dat het hier gaat om de bacterie Xanthomonas campestris .
Voor extra informatie zou ik op deze bacterie zoeken, het onderstaande heb ik gevonden op http://nl.wikipedia....iki/Xanthaangom

Xanthaangom wordt nog niet zo lang gebruikt als bijvoorbeeld arabische gom, maar door de hoge stabiliteit voor de pH en temperatuur en door het beter kunnen controleren van het productieproces wordt het tegenwoordig veel toegepast. Xanthaangom kan al bij een kleine hoeveelheid (ongeveer 1%) een grote verhoging van de viscositeit van een vloeistof veroorzaken en wordt minder visceus wanneer er een grotere kracht op wordt uitgeoefend.


Succes er verder mee!





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures