Springen naar inhoud

Vragen over alcoholgisting


  • Log in om te kunnen reageren

#1

JorickBruins

    JorickBruins


  • >25 berichten
  • 35 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 november 2006 - 21:59

Dag mensen,

Ik ben momenteel een proef voor morgen aan het voorbereiden, nu snap ik grotendeels waar ik mee bezig ben, maar ik zit nog met enkele vragen.

Morgen gaan we met bakkersgist glucose gisten (zeg ik het zo goed?). Onder anaerobe omstandigheden zijn er verschillende factoren die het proces vertragen of versnellen, en daar heb ik een paar vragen over, eerst een inleiding:

Bij de regulatie van de snelheid van de gisting speelt het allosterisch enzym 'Fosfofructokinase' een zeer belangrijke rol. Het enzym katalyseert bij de glycolyse de omzetting van fructose-6-fosfaat naar fructose-1-6-difosfaat

1. ADP en AMP versnellen de reactie, terwijp ATP vertraagt. Hoe zit dat? Heeft dat iets te maken met dat 1 fosfaatgroep met een fructose molecuul reageert?
2. Citroenzuur vertraagt de reactie ook, waarom?

En nog 1 vraag, bij toevoeging van zuurstof neemt de snelheid ook sterk af, komt dan omdat de reactie dan aeroob wordt?

Bij voorbaat dank:)
Jorick Bruins
Si non Ť vero Ť bien trovato

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

scientist 1

    scientist 1


  • >250 berichten
  • 448 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 november 2006 - 23:02

bij toevoeging van zuurstof neemt de snelheid ook sterk af, komt dan omdat de reactie dan aeroob wordt?


Alcohol is het resultaat van een anaŽrobe gisting. Zuurstof remt en stopt dus uiteindelijk de gisting.

Veranderd door scientist 1, 26 november 2006 - 23:02


#3

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 26 november 2006 - 23:47

Dit helpt je wel op weg, de citroenzuurcyclus

http://nl.wikipedia....troenzuurcyclus

typo

Veranderd door Gerard, 26 november 2006 - 23:47


#4

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 november 2006 - 00:20

als er zuurstof in het systeem komt concentreert de gist zich vooral op zn voortplanting, waardoor het minder alcohol produceert





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures