Springen naar inhoud

α-D- en β-D-glucose


  • Log in om te kunnen reageren

#1

graeci

    graeci


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 december 2006 - 19:02

Wat is het verschil tussen α-D- en β-D-glucose?
I welke ruimtelijke vorm komt α-D-glucose voor ?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*chemaster*

    *chemaster*


  • >100 berichten
  • 181 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 december 2006 - 19:18

Het verschil tussen die twee is waarschijnlijk de plaats van de OH-groep (aan het eind). Als je beide structuurformules opzoekt zou je dat zo kunnen zien :oops: .

#3

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 december 2006 - 20:14

Wat is het verschil tussen α-D- en β-D-glucose?
I welke ruimtelijke vorm komt α-D-glucose voor ?

Het is de richting die de anomere OH-groep in de cyclische vorm van D-glucose op staat. Deze twee vormen kunnen in water via de open vorm in elkaar overgaan.

plaatje:
Geplaatste afbeelding

#4

Happyjeroen

    Happyjeroen


  • >100 berichten
  • 168 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 december 2006 - 20:58

Axiaal en equatoriaal zitten ze respectievelijk. De equatoriale versie is minder energierijk.

#5

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 december 2006 - 16:01

Zie ook: Monosacharide op Wikipedia

#6

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 december 2006 - 16:04

Axiaal en equatoriaal zitten ze respectievelijk. De equatoriale versie is minder energierijk.

Dat verschil is bij kamertemperatuur volgens mij kleiner dan RT! Beide vormen komen dus in oplossing voor.

#7

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 december 2006 - 16:46

Axiaal en equatoriaal zitten ze respectievelijk. De equatoriale versie is minder energierijk.

Dat verschil is bij kamertemperatuur volgens mij kleiner dan RT! Beide vormen komen dus in oplossing voor.

En dit steeds in dezelfde verhouding

#8

Happyjeroen

    Happyjeroen


  • >100 berichten
  • 168 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 december 2006 - 17:29

Ja, goed, maar er zijn dus twee vormen die verschillen in energie, twee verschillende isomeren, en of en wannneer deze voorkomen weet ik ook niet precies. Dit hangt zeker samen met de temperatuur, ik weet alleen niet in welke mate.

@rwwh; wat bedoel je met RT? gasconstante maal temperatuur? Of Room Temperature?

#9

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 december 2006 - 06:48

Gasconstante maal temperatuur.

In de Boltzmanvergelijking staat e-ΔE/RT. Als ΔE dus kleiner is dan RT is de verhouding van het voorkomen van de twee situaties kleiner dan 1:e, zeg maar ruwweg 30%/70%.

#10

Happyjeroen

    Happyjeroen


  • >100 berichten
  • 168 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 december 2006 - 21:49

Er zit inderdaad natuurlijk een energiedrempel tussen de twee. Dat klopt inderdaad, nu zie ik het.

#11

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 december 2006 - 20:30

Hier gaat het niet om de energiedrempel. De energiedrempel staat in de Arrheniusvergelijking, daarmee reken je reactiesnelheden uit. De energieterm in de Arrheniusvergelijking komt overeen met die in de Boltzmannvergelijking. In de Boltzmannvergelijking kun je uitrekenen wat de relatieve populatie van twee toestanden is gegeven hun energieverschil, zonder de snelheid van interconversie in aanmerking te nemen. Je gaat dus uit van een evenwichtssituatie.

De relatie tussen de twee vergelijkingen klopt ook met je gevoel (hoop ik): de reactiesnelheid hangt af van de relatieve populatie van de overgangstoestand.

#12

Verdana

    Verdana


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 december 2006 - 10:48

Wat is het verschil tussen α-D- en β-D-glucose?
I welke ruimtelijke vorm komt α-D-glucose voor ?

Het verschil is dus de OH-groep op de anomere koolstof. De fysische verschillen zijn: α-D-glucopyranose is slechter oplosbaar in water(82,5 g/100ml t.o.v. 178 g/100ml), de smeltpunten verschillen niet veel maar de relatieve snelheid van oxidatie door glucose-oxidase verschil veel (voor α minder dan 1 en β 100).
de overgangen (mutarotatie genaamd) gebeuren in waterige oplossingen, zelfs in neutraal midden en is een evenwichtsreactie. Het bereiken van evenwicht kan versneld worden door toevoeging van zuren of basen, temperatuursverhoging of toevoeging van mutarotase. In een oplossing van glucose is 36% α-D-glucopyranose, 63% β-D-glucopyranose, minder dan 0,1% de open keten, minder dan 1% β-D-glucofuranose en minder dan 1% α-D-glucofuranose (vijfring)

Veranderd door Verdana, 08 december 2006 - 10:48


#13

Happyjeroen

    Happyjeroen


  • >100 berichten
  • 168 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 december 2006 - 16:41

@rwwh; ik snap 'm..





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures