Verschillende resultaten

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 6

Verschillende resultaten

De proef is het volgende: we krijgen een onbekend volume van een Cu 2+ oplossing. Via elektrolyse moeten we het volume bepalen.

We doen de meting 2 keer. De eerste keer hebben we een neerslag van 0,0628 g op de kathode en de 2de keer 0,0749 g. De aangelegde bronspanning (5V) zijn dezelfde (maar bij de eerste zijn we wel sneller naar de 5V gegaan, bij de 2de hebben we er 10min. over gedaan. Mijn vraag is: zou dat de oorzaak zijn van het verschil en hoe komt dat?

Berichten: 3.145

Re: Verschillende resultaten

Simpel, je hebt de tweede keer gewoon langer electrolyse gedraaid en dus is er meer koper neergeslagen. Volgens mij is dit een uitermate slechte en onnauwkeurige methode om de hoeveelheid koper (II) in oplossing te bepalen. Met het neerslaan van koper gaat de concentratie omlaag, maar daarmee gaat het neerslaan ook steeds langzamer. De hoeveelheid koper(II) in oplossing loopt niet lineair met de tijd terug, maar meer volgens een negatieve exponent.

Berichten: 6

Re: Verschillende resultaten

De tweede keer heeft de elektrolyse inderdaad langer gedraaid (we zijn ondertussen gaan eten). Bij de eerste keer dachten we nochtans dat al het koper(II) neergeslagen was, we hebben dat gecontroleerd door een druppel van de oplossing te laten reageren met K2Fe(CN)6 dat met koper een bruine neerslag vormt. Als er geen meer te zien was hebben we de elektrolyse gestopt.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: Verschillende resultaten

Van welk materiaal was de anode gemaakt?

Berichten: 6

Re: Verschillende resultaten

platina elektroden uit cilindrisch netwerk volgens Fischer

Reageer