kookpunt water
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 7
kookpunt water
waarom heeft water op verschillende plaatsen in de wereld een ander kookpunt?
danku
danku
- Berichten: 2.953
Re: kookpunt water
Kookpunten zijn afhankelijk van de druk. Waardoor kunnen drukverschillen op aarde voorkomen denk je?
-
- Berichten: 448
Re: kookpunt water
Hoe lager de druk, hoe makkelijker dat moleculen uit de vloeistof kunnen ontsnappen. En dus hoe sneller de vloeistof kookt.
- Berichten: 6.853
Re: kookpunt water
Dit is een erg versimpelde manier om er naar te kijken. Voor verdampen doet de luchtdruk er helemaal niet toe: Water is in evenwicht met waterdamp, en bij welke (partiele) druk van de waterdamp dat gebeurt is afhankelijk van de temperatuur.
Bij 100 graden Celsius is de partiele waterdampdruk waarbij het evenwicht optreedt gelijk aan de normale atmosferische druk. Komt de temperatuur boven de temperatuur waarbij de partiele waterdruk in evenwicht gelijk is aan de totale externe druk dan kunnen er zelfs onder het wateroppervlak bellen zuivere waterdamp in evenwicht zijn met de vloeistof. Deze bellen stijgen dan op en ontsnappen. Dat proces heet koken.
Voor het onstaan van hele kleine belletjes is wat meer druk nodig. Ook voor het onstaan op grotere diepte is meer druk nodig. Deze benodigde overdruk zorgt voor zogenaamde kookvertraging. Een beetje ruw oppervlak of stof in het water zorgt ervoor dat de overdruk die nodig is voor het onstaan van bellen binnen de perken blijft.
Bij 100 graden Celsius is de partiele waterdampdruk waarbij het evenwicht optreedt gelijk aan de normale atmosferische druk. Komt de temperatuur boven de temperatuur waarbij de partiele waterdruk in evenwicht gelijk is aan de totale externe druk dan kunnen er zelfs onder het wateroppervlak bellen zuivere waterdamp in evenwicht zijn met de vloeistof. Deze bellen stijgen dan op en ontsnappen. Dat proces heet koken.
Voor het onstaan van hele kleine belletjes is wat meer druk nodig. Ook voor het onstaan op grotere diepte is meer druk nodig. Deze benodigde overdruk zorgt voor zogenaamde kookvertraging. Een beetje ruw oppervlak of stof in het water zorgt ervoor dat de overdruk die nodig is voor het onstaan van bellen binnen de perken blijft.
- Berichten: 2.953
Re: kookpunt water
Maar het kookpunt (de originele vraag) is wel degelijk afhankelijk van de druk.rwwh schreef: Dit is een erg versimpelde manier om er naar te kijken. Voor verdampen doet de luchtdruk er helemaal niet toe: Water is in evenwicht met waterdamp, en bij welke (partiele) druk van de waterdamp dat gebeurt is afhankelijk van de temperatuur.
Bij een lagere druk is de partiele dampdruk van water bij een lagere temperatuur gelijk aan de totale externe druk. Dus dan kookt water bij een lagere temperatuur.
- Berichten: 292
- Berichten: 292
Re: kookpunt water
Waterdamp ontstaat door condensatie aan stofdeeltjes die in de lucht aanwezig zijn, zonder deeltjes geen damp, maar slechts watergas
4e-jaars Life, Science & Technology: Chemie
-
- Berichten: 84
Re: kookpunt water
Dat is een interessante invalshoek... Dat zou dus betekenen dat iets condenseert als gevolg van de aanwezige vaste deeltjes (stof zoals jij dat zegt) en dus niet, zoals algemeen aangenomen, door het afkoelen van de damp tot onder zijn kookpunt......Waterdamp ontstaat door condensatie aan stofdeeltjes die in de lucht aanwezig zijn, zonder deeltjes geen damp, maar slechts watergas
Ik ga toch niet echt mee met de theorie van AndreB.... Wellicht kan AndreB zijn theorie nog meer toelichten? De theorie van AndreB betekent dat ik toch met hele andere ogen naar het luchtsplitsproces zal moeten kijken, oude inzichten gaan onderuit....
Groeten
Luchtsplitser
-
- Berichten: 915
Re: kookpunt water
En toch heeft 'ie gelijk. Als je waterdruppeltjes vangt en je onderzoekt ze stuk voor stuk, merk je steeds 1 stofdeeltje (graspol,roetdeeltje...) per druppel. Dat is ook gekend als de zogenaamde condensatiekern.Dat is een interessante invalshoek... Dat zou dus betekenen dat iets condenseert als gevolg van de aanwezige vaste deeltjes (stof zoals jij dat zegt) en dus niet, zoals algemeen aangenomen, door het afkoelen van de damp tot onder zijn kookpunt......AndreB. schreef:Waterdamp ontstaat door condensatie aan stofdeeltjes die in de lucht aanwezig zijn, zonder deeltjes geen damp, maar slechts watergas
Ik ga toch niet echt mee met de theorie van AndreB.... Wellicht kan AndreB zijn theorie nog meer toelichten? De theorie van AndreB betekent dat ik toch met hele andere ogen naar het luchtsplitsproces zal moeten kijken, oude inzichten gaan onderuit....
Groeten
Luchtsplitser
Einstein er even bijsleuren: dit is een fenomeen waar zijn formule E=mc2 kan mee bewezen worden. Achter een vliegtuig zie je sporen. Deze sporen zijn waterdruppeltjes. Wolken dus. Ze zijn ontstaan door het vormen van condensatiekernen, in dit geval α-deeltjes. De turbines worden warm, deze energoe wordt afgegeven en er onstaat massa. Deze massa komt terecht in een oververzadigde lucht en er ontstaan wolken.
- Berichten: 3.507
Re: kookpunt water
Is het niet gewoon dat de hete uitlaatgassen condenseren in de ijskoude lucht daarboven? Op het gevaar af te ver off topic te gaan, alhoewel men ook vermelding maakt door de door AndreB. aangehaalde stofdeeltjes: http://nl.wikipedia.org/wiki/CondensstrepenEinstein er even bijsleuren: dit is een fenomeen waar zijn formule E=mc2 kan mee bewezen worden. (...) De turbines worden warm, deze energoe wordt afgegeven en er onstaat massa. Deze massa komt terecht in een oververzadigde lucht en er ontstaan wolken.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!
-
- Berichten: 3.145
Re: kookpunt water
AndreB heeft ten dele gelijk. Stofdeeltjes vergemakkelijken het maken van waterdruppeltjes aanzienlijk en aangezien er in de lucht altijd stof aanwezig is kun je ook wel stellen dat zo ongeveer iedere waterdruppel wel begonnen is op een stofkern.
Echter, ook zonder stofdruppeltjes kan er wel degelijk water condenseren. Superzuiver water (99.999999% zuiver of zo) wordt in speciale condensorruimtes gemaakt die zo goed mogelijk stofvrij moeten zijn.
Dus, stofkernen vergemakkelijken de vorming van waterdruppels enorm, maar ze zijn geen voorwaarde voor de vorming van waterdruppels.
Dat verhaal van epiphonix geloof ik niet. Er ontstaan echt geen alha-deeljes achter dat vliegtuig. In de uitlaatgassen van de verbranding bevinden zich veel stofdeeltjes, welke de vorming van waterdamp sterk vergemakkelijken. Hier komt dus het verhaal van AndreB weer om de hoek kijken en het heeft niks met alpha-deeltjes te maken.
Echter, ook zonder stofdruppeltjes kan er wel degelijk water condenseren. Superzuiver water (99.999999% zuiver of zo) wordt in speciale condensorruimtes gemaakt die zo goed mogelijk stofvrij moeten zijn.
Dus, stofkernen vergemakkelijken de vorming van waterdruppels enorm, maar ze zijn geen voorwaarde voor de vorming van waterdruppels.
Dat verhaal van epiphonix geloof ik niet. Er ontstaan echt geen alha-deeljes achter dat vliegtuig. In de uitlaatgassen van de verbranding bevinden zich veel stofdeeltjes, welke de vorming van waterdamp sterk vergemakkelijken. Hier komt dus het verhaal van AndreB weer om de hoek kijken en het heeft niks met alpha-deeltjes te maken.
- Berichten: 6.853
Re: kookpunt water
Volgens mijn definitie waterdamp = watergas. Zie ook waterdamp op Wikipedia. Wat jullie als waterdamp beschrijven wordt daar "mist" genoemd.