Springen naar inhoud

Brix-meting


  • Log in om te kunnen reageren

#1

numbskull837

    numbskull837


  • >25 berichten
  • 32 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 15 december 2006 - 08:05

Hallo allemaal,
Ik heb een oplossing van xylitol in water. Als ik de brix° meet heb ik een redelijke indicatie van het droge stof gehalte en dus de hoeveelheid xylitol. Maar nu schijnt er een omrekeningsfactor te zijn omdat de breking bij xylitol net iets anders werkt als bij suiker. Weet iemand wat ik bedoel? En wat deze is, dit geeft me een beter beeld van de hoeveelheid opgeloste xylitol.

Bij voorbaat dank uiteraard.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 december 2006 - 21:02

Ik heb me even ingelezen via http://en.wikipedia.org/wiki/Brix

De Brix methode bepaalt het soortelijk gewicht van een oplossing. Uitgaande van een mengsel van suiker en water kun je dan bepalen hoeveel van je monster suiker is.

Uitgaande van een brekingsindex kun je hetzelfde doen.

Soortgelijke bepalingen kun je ook doen voor andere zuivere suikers in water, maar steeds werkt dat alleen als je weet dat er geen andere suikers in zitten.

Aan de "omrekeningsfactor" kan ik je niet helpen. Misschien dat iemand anders die kent, maar anders zou ik zeggen: meet zelf de brekingsindex van 0%, 5% en 10% xylitoloplossingen om een ijklijn te maken.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures