[scheikunde] vitamine C en azijnzuur
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 1
[scheikunde] vitamine C en azijnzuur
Heej
Wij gaan voor onze praktische opdracht het vitamine C gehalte van sinaasappel, appel, peer enz. bepalen. Dit doen we door een titratie met de DCPIP oplossing toe te voegen. Omdat de titratie in een zuur milieu moet plaatsvinden, wordt voorafgaand aan de titratie aan de vitamine C oplossing azijnzuur toegevoegd. Wij weten eigelijk niet waarom wij hier het zwakke azijnzuur bij toe moeten voegen en niet een sterk zuur zoals HCL. Weet iemand dit misschien?
alsvast bedankt
Roos
Wij gaan voor onze praktische opdracht het vitamine C gehalte van sinaasappel, appel, peer enz. bepalen. Dit doen we door een titratie met de DCPIP oplossing toe te voegen. Omdat de titratie in een zuur milieu moet plaatsvinden, wordt voorafgaand aan de titratie aan de vitamine C oplossing azijnzuur toegevoegd. Wij weten eigelijk niet waarom wij hier het zwakke azijnzuur bij toe moeten voegen en niet een sterk zuur zoals HCL. Weet iemand dit misschien?
alsvast bedankt
Roos
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] vitamine C en azijnzuur
Vitamine C kan volgens mij heel goed als oxidator optreden en je wil geen chloorgas in je lokaal, of wel? . Eigenlijk hoor je dat te weten als je snapt hoe je verdere titratie werkt.
- Berichten: 4.771
Re: [scheikunde] vitamine C en azijnzuur
Vitamine C kan volgens mij heel goed als oxidator optreden
Mmm, dit klopt niet helemaal: vitamine C is een anti-oxidant en dus een reductor.
Het doet helemaal niets met chloride.
Volgens mij maakt het niet uit of je azijnzuur of zoutzuur neemt. Maar zó zuur hoeft het niet te zijn om de reactie met DCPIP te laten verlopen. Dan is azijn wat vriendelijker dan zoutzuur, he.
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] vitamine C en azijnzuur
Mja als vitamine C een reductor is, dan moet je er uiteraard geen zwavelzuur bijgooien dan