Springen naar inhoud

[scheikunde] Estersynthese van ananas.


  • Log in om te kunnen reageren

#1

atjelie

    atjelie


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 16 december 2006 - 21:30

Hallo, voor een schoolopdracht moeten we het geur ananas maken door middel van estersynthese.

voor ananas heb je butaanzuur (dichtheid= 0.9577 x103 kg m-3) en ethanol (dichtheid= 0.7914 x103 kg m-3). de aangegeven hoeveelheden (20 mmol) carbonzuren zijn in microliters en de aangegeven hoeveelheden (10 mmol) alcoholen zijn in microliters. er word 1 druppel geconcentreerd zwavelzuur toegevoegd.

De antwoord van butaanzuur heb ik goed maar die van ethanol heb ik niet goed. Ik kwam eerst uit op 0,0058356 ml. maar nog net heb ik een foutje ontdekt en ik heb nu 0,58356 ml. nodig, dat is in microliters 0,58356 x103.
ik kom uit op een massa van 46,06 u. 1 mol ethanol is dan gelijk aan 46,06 g.
Is dit goed? ik kan het niet meer aan me leraar vragen omdat ik maandag al de estersynthese heb.

PS: de formule van butaanzuur is naar mijn weten C4H8-COOH maar nu zie ik op wikipedia dat het C3H7-COOH is. Weet iemand waarom dit is? algemene formule voor alkaanzuren is toch CnH2n+1-COOH.

Veranderd door atjelie, 16 december 2006 - 21:35


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 16 december 2006 - 22:46

Jouw formule voor butaanzuur heeft 5 koolstofatomen. Butaanzuur heeft er maar vier. Wikipedia heeft altijd gelijk :oops:

De rest van je vraag is niet duidelijk. Vraag je ons nu om het moleculairgewicht van alcohol te controleren?

Veranderd door rwwh, 16 december 2006 - 22:47


#3

atjelie

    atjelie


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 december 2006 - 10:49

ja, daar komt het op neer.

#4

Jeffrey_Buter

    Jeffrey_Buter


  • >250 berichten
  • 857 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 december 2006 - 11:34

even een andere opmerking. Waarom werk je met boterzuur in overmaat? Ik zou deze juist in een flinke ondermaat nemen aangezien de geur niet erg lekker is.
Maar tis jou keuze...jij moet er mee werken.

#5

atjelie

    atjelie


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 december 2006 - 16:05

voor ananas heb je butaanzuur (dichtheid= 0.9577 x103 kg m-3) en ethanol (dichtheid= 0.7914 x103 kg m-3). de aangegeven hoeveelheden (20 mmol) carbonzuren zijn in microliters en de aangegeven hoeveelheden (10 mmol) alcoholen zijn in microliters. er word 1 druppel geconcentreerd zwavelzuur toegevoegd.


Dit wordt door ons leraar gegeven. dus we moeten met dit gaan doen.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures