CO2 en broefkaseffect

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 7

CO2 en broefkaseffect

Hoi allemaal,

Even een korte (misschien domme) vraag...

Als je kijkt naar de oorzaken van het broeikaseffect, dan is dit o.a. door de aanwezige CO2...

We voeren echter volgende proef uit: We doen enkele aspirines in een leeg ballonnetje en hangen dit over een erlenmeyer gevuld met water... Er ontstaat CO2 gas... Het ballonnetje blaast zich ook op... Nu uit experimentele controle blijkt dat het CO2 gas zich in de erlenmeyer (onderaan) bevindt (door bv. een kaars dichtbij te houden, deze doorft)...

CO2 gas is dus zwaarder dan lucht en daalt... Hoe verklaar je dan het broeikaseffect?

Alvast bedankt voor de reactie

Thierry.

Berichten: 168

Re: CO2 en broefkaseffect

Volgens mij kuin je de atmosfeer zeker niet zo simpel voorstellen. Er zitten verschillende lagen, waarin bepaalde luchtstromingen heersen. Misschien dat het gas in die lagen blijft hangen. Het vormt in ieder geval een extra isolerende mantel om de aarde, die de warmte vasthoudt.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: CO2 en broefkaseffect

Als de lucht niet zou mengen door diffusie en wind, dan waren we inderdaad allemaal al gestikt. De grote luchtlagen zorgen ervoor dat het jaren duurt voordat stoffen overal heen gediffundeerd zijn, maar op een gegeven moment wint de wanorde het en mengt alles.

Neem een glas koud stilstaand water, en gooi er voorzichtig wat wateroplosbare kleurstof in. Eerst zie je dat de zwaartekracht overheerst, en je twee kleuren lagen krijgt. Maar een tijdje later zie je dat het toch aan het mengen is!

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: CO2 en broefkaseffect

Volgens mij is het helemaal niet zo belangrijk wáár de CO2 (en andere broeikasgassen als bjv. methaan) zich bevinden.

Het broeikaseffect ontstaat doordat de door de aarde weerkaatste zonnenstraling niet meer volledig de ruimte in kan: een deel van de weerkaatste infrarode straling wordt geabsorbeerd door de broeikasgassen en wordt omgezet in warmte.

Als alle CO2 zich op net boven het aardoppervlak zou bevinden, dan zou het effect voor ons oppervlaktewezens alleen maar erger zijn.

Reageer