Springen naar inhoud

steriliseren tegen sporevorming


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Dutchie86

    Dutchie86


  • >25 berichten
  • 68 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 december 2006 - 18:03

Hallo,

Ik heb een vraag... Bij welke temperatuur zou men moeten steriliseren om een sporevormend micro-organisme zoals de Bacillus te kunnen doden? En dan ook het verschil tussen natte en droge sterilisatie.

Ik had al wel gevonden dat het om een hoge temperatuur gaat bij de droge .. maar hoe hoog? Over de natte heb ik nog niets kunnen vinden.

Alvast bedank!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 december 2006 - 18:24

Melk wordt normaal gepasteuriseerd bij 80 graden Celsius, en gesteriliseerd (dan dus ook de sporen gedood) bij 120 graden. Maar er zijn tegenwoordig verschillende processen mogelijk bij nog veel hogere temperaturen gedurende kortere tijd. Er is dus een tijdsafhankelijkheid.

Ik denk dat het ook zal afhangen van het preciese soort bacterie.

#3

Dutchie86

    Dutchie86


  • >25 berichten
  • 68 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 december 2006 - 22:38

Bedankt voor de reactie.. maar wat het verschil tussen de natte en droge sterilasatie (en de temperatuur daarvan)?

#4

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 20 december 2006 - 22:47

Kijk maar op de volgende link, ik google even en :oops:
http://www.microbiol...terilisator.htm

#5

droopy

    droopy


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 februari 2008 - 14:30

hallo,

ik heb hier ook een vraagje ivm sterilisatie...
waar verloopt deze eigenlijk het gemakkelijkste bij organische componenten of bij anorganische componenten? Ik zie echt geen verschil!

#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 februari 2008 - 14:39

wat bedoel je precies?

een 1 liter 1/4 Ringers oplossing wordt gesteriliseerd voor een 30 minuten bij een 120oC. terwijl een blik soep al gouw een 45 minuten bij 120oC staat te steriliseren. blikken met ballen gehakt of stoofvlees nog langer.

heeft allemaal te maken met de beginbesmetting, sterilisatie temp, covectie/conductie transport, etc

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#7

droopy

    droopy


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 februari 2008 - 19:52

ja, nee, ik heb het eerder over hulpstoffen zoals talk, zinkoxide enzo zijn onorganische componenten t.o.v. zetmeel en lactose welke organisch zijn, ma welk zijn nu het gemakkelijkste te steriliseren?

#8

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 25 februari 2008 - 22:32

dat kan je zo niet zeggen.

hangt af van factoren als vorm, massa, specifieke warmte, convectie of conductie, volume. etc

maar het simpelse antwoord is: Metalen.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures