Springen naar inhoud

Supergekoeld water


  • Log in om te kunnen reageren

#1

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 januari 2007 - 16:40

Kijk even naar dit
Supercooled water

Ik kan me voorstellen dat dit al ter sprake is gekomen, maar ik vind er niets over terug. Mijn vraag: ik wil dit ook kunnen :oops: Hoe doe ik het?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

phj

    phj


  • >250 berichten
  • 497 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 januari 2007 - 17:38

Is het geen bepaalde zoutoplossing?
Die willen nog wel eens neerslaan/stollen/uitkristaliseren.

#3

Adriaan_CF

    Adriaan_CF


  • >100 berichten
  • 161 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 januari 2007 - 18:07

Je kunt zeer zuiver water tot onder het vriespunt koelen zonder dat het bevriest; het is als het ware alsof het water iets nodig heeft om aan te beginnen te bevriezen. Dat lijkt me niet wat er hier gebeurt omdat het een plastic fles is - zeer ongelijkmatig oppervlak - zodat gelijkmatig koelen erg lastig zal zijn (denk maar aan een glas champagne; de bubbles daarin worden aan miniscule oneffenheden in het glas gevormd).

Ik denk dat dit een flesje onder druk is dat van druk raakt; lagere druk = hoger vriespunt.

#4

hzeil

    hzeil


  • >1k berichten
  • 1379 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 januari 2007 - 22:01

De voorgeschiedenis van het water is van groot belang voor de onderkoeling. Je krijgt de diepste onderkoeling als je water eerst bij 18 graden met zichzelf in evenwicht laat komen. Als je dan gaat koelen kunnen de moleculeclusters zich maar moeilijk omvormen tot hexagonale ijskristalkiemen en begint de ijsvorming pas bij lage temperatuur. Maar dit ijs is wel van goede kwaliteit. Het is erg vast, met weinig ingevangen water.

Maar, als je heet water van 90 graden snel koelt krijg je weinig onderkoeling en snelle ijsvorming. De kristallisatie is dan niet fraai omdat die dan niet bij de juiste waterconfiguratie plaatsvindt. Het gevolg hiervan is: zacht ijs met veel ingevangen water.
.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

#5

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 januari 2007 - 22:25

Yikes, dit laatste zou ik wel eens op een wetenschappelijke manier beschreven willen zien. De gemiddelde levensduur van een waterstofbrug is 10ps, dus het lijkt me sterk dat het ertoe doet om het water langer dan een 1000-voud van deze tijd te laten equilibreren.....

Langzaam afkoelen is altijd beter om te voorkomen dat er "koude spots" ontstaan waar de kritische kiemgrootte heel klein is, en de kristallisatie daardoor sneller kan beginnen.

#6

hzeil

    hzeil


  • >1k berichten
  • 1379 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 januari 2007 - 00:13

rwwh Probeer de volgende site eens op te roepen over waterstructuren:


http://www.lsbu.ac.u...er/explan4.html


Groeten.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

#7

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 januari 2007 - 21:28

Ik zie hierin een heleboel interessante feiten over water, maar waar zie ik staan dat voor onderkoeling eerst evenwicht moet worden gezocht bij +18C?

#8

Raspoetin

    Raspoetin


  • >1k berichten
  • 3514 berichten
  • VIP

Geplaatst op 10 januari 2007 - 20:12

Nou, het kan blijkbaar ook met Corona (de kroonkurk zit er nog op): http://www.break.com...ing_trick2.html
Nu word ik ook wel benieuwd hoe ze zoiets voor elkaar krijgen. Corona is toch niet echt een zuivere stof. Maar aan de andere kant, dat is een oplossing van natriumacetaat in water (Hotpack) ook niet! Maar een hotpack of een biertje met weet-ik-veel hoeveel stoffen......

Veranderd door Raspoetin, 10 januari 2007 - 20:18

I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

#9

phj

    phj


  • >250 berichten
  • 497 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 januari 2007 - 21:45

Jemig, wat een gekken, dat ze de kurk er nog op laten zitten. Geplaatste afbeelding

#10

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 januari 2007 - 00:00

Natriumacetaat in water is een oververzadigde oplossing, geen onderkoelde vloeistof.

#11

Raspoetin

    Raspoetin


  • >1k berichten
  • 3514 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 januari 2007 - 18:29

Natriumacetaat in water is een oververzadigde oplossing, geen onderkoelde vloeistof.

Klopt, ik had me vergist.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures