Springen naar inhoud

scheiden


  • Dit onderwerp is gesloten Dit onderwerp is gesloten

#1

liesbet

    liesbet


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 januari 2007 - 18:08

hoi,

voor een taak moet ik te weten komen hoe men volgende mengsels kan scheiden:

mayonaise
suikerwater
appelsap
scheerschuim
slagroom


hopelijk kan er me iemand helpen
alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jooken

    Jooken


  • >250 berichten
  • 677 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 januari 2007 - 16:31

Mayonaise: (ik begrijp wel niet waarom iemand dat terug wil gaan scheiden!)
Dit is een emulsie van olie in water (met hierin o.a. azijnzuur), gestabiliseerd door de fosfolipiden van de eierdooier. Dit kan gescheiden worden door te schudden met een verzadigde oplossing van zout in water. Hierdoor wordt de stabilisatie teniet gedaan en krijg je twee lagen: olie en een waterige laag waarin o.a. het zout en het azijnzuur zitten. Deze lagen kan je scheiden in een scheitrechter, het azijn kan je eventueel scheiden van het water door destillatie.

suikerwater: Dit is een oplossing van suiker in water. Je kan het suiker terugwinnen door het water te laten verdampen. In verband met caramelisatie van suiker gebeurt dit best bij niet te hoge temperatuur.

appelsap: Dit is een zeer complex mengsel van suikers, zuren, aromastoffen en eiwitten in water. Dit is in principe te scheiden door destillatie, al zullen in het begin de vluchtige aromastoffen zeker meekomen. De eerste fractie van het destillaat moet zeker verwijderd worden.

scheerschuim: dit is een emulsie van lucht in water, gestabiliseerd door zeep. Je kan dit scheiden door de lucht te verwijderen onder vacuŁm.

slagroom: idem, maar dan van lucht in vet, scheiding idem.

Algemeen: Het is niet mogelijk om een mengsel kwantitatief te scheiden in alle zuivere componenten. In werkelijkheid is men slechts geÔnteresseerd in de afzondering van ťťn component, en gaat men de scheiding zo uitwerken dat men een maximale herwinning heeft van die ene component.

Ik heb uiteraard de technologische scheidingstechnieken, zoals chromatografie of elektroforese niet mee opgenomen.

Veranderd door Jooken, 11 januari 2007 - 16:32


#3

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 11 januari 2007 - 19:57

Ik dacht al, deze vraag komt me bekend voor. Misschien ook omdat ik toch meende hier al op gereageerd te hebben...

Oh, dus toch: klikkieklik

Crossposten is dus niet toegestaan. Deze gaat op slot.

Lees de Algemene Regels nog eens!

Topic gesloten

Voor vragen of opmerkingen kan je me mailen.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures