Springen naar inhoud

Destillatie van Butaanzuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

codexcomp

    codexcomp


  • >100 berichten
  • 180 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 10 januari 2007 - 16:39

Beste,

Voor mijn eindwerk chemie moeten we binnen kort Butaanzuur (C3H7COOH) gaan destilleren. Mijn vraag is nu;

Op welke manier kan ik dit het gemakkelijkst en het veiligste doen?

Groeten,

Georges

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 10 januari 2007 - 16:54

In ieder geval in een zuurkast, lijkt me.

#3

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 10 januari 2007 - 23:51

En de veiligheidsvoorschriften van de betrokken verbindingen nazoeken.

#4

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 januari 2007 - 07:16

In welk verband moet je dat doen?
Moet je het butaanzuur (boterzuur) gehalte bepalen in voedingsmiddelen?

Heb je wat meer info over wat en hoe?

#5

codexcomp

    codexcomp


  • >100 berichten
  • 180 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 11 januari 2007 - 22:30

Ik weet het nog niet echt zeker. Deze informatie heb ik gekregen van iemand die een jaar geleden ook mijn richting volgde. Nu wilde ik al wat informatie. Kan met esters zijn maar de concentraties in voedsel kan ook. Ik informeer jullie zeker.

Dan heb ik nog een vraagje: die zelfde persoon zei me dat je de werking van boterzuur (butaanzuur) kunt verzwakken. Hij zei dat dat gebeurt wanneer je een OH-groep op het derde C-atoom plaatst. Maar ik vraag me af of dat eigenlijk wel mogelijk is. En zou de dat de werking niet juist versterken. C3H7COOH. Blijft deze stof dan een zuur?

Ik zit maar in het 6de jaar wetenschappen-wiskunde. Dus met mijn 2uur chemie per week is mijn kennis nog redelijk beperkt. 8-[ Vergeef me als ik domme vragen stel. :oops:

#6

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 januari 2007 - 00:18

Het is maar net wat je met de 'werking van boterzuur' bedoeld. Wanneer je op het derde koolstofatoom naast de zuurgroep een OH-functie plaatst dan krijg je γ-hydroxybutaanzuur oftewel GHB, een bekende partydrug. De biologische werking hiervan is sterker dan die van boterzuur, al is de stank weer veel minder. Hiernaast zijn de fysische eigenschappen (smeltpunt, kookpunt, brekingsindex e.d.) natuurlijk ook verschillend. Chemisch gezien zijn het wel beiden carbonzuren, al heeft GHB met de extra OH-groep mogelijkheden om meerdere vormen van chemische reactiviteit te vertonen.

NB. Het is niet de bedoeling dat de synthese, zuivering of isolatie van GHB hier op het forum wordt besproken (zie algemene regels). Ik kan je wel geruststellen dat boterzuur zeker geen geschikte uitgangsstof is voor de synthese van GHB.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures