Springen naar inhoud

[scheikunde] Vetten & oliŽn


  • Log in om te kunnen reageren

#1

manon92_CF

    manon92_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 januari 2007 - 17:54

Hallo allemaal,

Voor een opdracht op school (labvak) moet ik de vraag beantwoorden:
Waarom zit er in belangrijke olie en vetproducten water?
Dient het water daarin ergens voor? :oops:
Alvast bedankt.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 januari 2007 - 18:07

Hoi manon92, welkom op dit forum.

Het is hier niet de gewoonte huiswerkvragen zomaar te beantwoorden. danleer je er namelijk niets van... :oops:
Maar we willen je wel naar het antwoord toe helpen.

Heb je zelf opties waar dat water voor zou dienen?

Zijn vetten vast/vloeibaar?
Wat willen we graag van de marg-/halv-arine die we op brood smeren, vooral als het zo uit de koelkast komt?
Bestaan vet/olie-producten alleen uit vetten of oliŽn?

Misschien helpen deze vragen je op weg.

#3

rappen-eddy

    rappen-eddy


  • >250 berichten
  • 774 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 11 februari 2007 - 14:34

verzadigde vetten zijn vast bij kamertemperatuur
onverzadigde zijn vloeibaar

Dus manon, wat zou olijfolie dan voor een vet zijn?

#4

codexcomp

    codexcomp


  • >100 berichten
  • 180 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 11 februari 2007 - 17:06

verzadigde vetten zijn vast bij kamertemperatuur
onverzadigde zijn vloeibaar

Dus manon, wat zou olijfolie dan voor een vet zijn?

Raar, ik heb hier vaste en vloeibare olijfolie staat thuis. De vaste zal dan wel namaak brol zijn. Ik ben bedrogen :oops:

#5

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 februari 2007 - 17:58

Nee dat ben je niet: de vaste olijfolie is deels verhard. Dit wordt gedaan door enkele dubbele bindingen weg te werken door ze te hydrogeneren. Dit betekent niets meer dat aan enkele -CH=CH- een extra waterstof wordt geplakt, dan wordt het dus -CH2-CH2-

Veranderd door FsWd, 11 februari 2007 - 17:58


#6

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 februari 2007 - 18:28

Raar, ik heb hier vaste en vloeibare olijfolie staat thuis. De vaste zal dan wel namaak brol zijn. Ik ben bedrogen 


Zuivere olijfolie stolt bij ca. 10 įC. Als je olijfolie in de koelkast zet, wordt hij helemaal vast...





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures