[scheikunde] Alcoholpercentage

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 25

[scheikunde] Alcoholpercentage

Haa!

Wij zijn bezig met ons PWS en zijn bezig om het alcoholpercentage in onze cider te bepalen. We hebben verschillende mogelijkheden overwogen, en zijn tot de conclusie gekomen dat een redoxtitratie met kaliumpermanganaat een goede manier was.

Maar omdat je niet weet of de evt. glucose en andere stoffen in de cider ook met kaliumpermanganaat reageren, hebben we de cider eerst gedestileerd. (We hebben dit eerst uitgeprobeerd met witte wijn) Het destillaat hebben we verdund (100 x) omdat we anders een veel te sterkte kaliumpermanganaat nodig hadden, (wilden we een verbruik van ongeveer 10 mL krijgen). Ook hebben we zwavelzuur toegevoegd om voor een zuur milieu te zorgen.

Nu zijn we dit uit gaan proberen, maar het lukte niet echt. De kleuromslag van kleurloos naar lichtroze was erg moeilijk te zien, en na een tijdje verdween de kleur weer. We weten dus eigenlijk niet waneer het eindpunt precies bereikt is.

Heeft iemand van jullie ervaring met deze methode of weet iemand een antwoord op ons probleem?

Dankjewel!

Renske en Karlijn

Berichten: 2.746

Re: [scheikunde] Alcoholpercentage

een kleuromslag kan soms moeilijk te zien zijn.

je zegt van kleurloos naar roze, maar kaliumpermanganaat is toch helemaal niet kleurloos?!

Berichten: 25

Re: [scheikunde] Alcoholpercentage

Het paarse kaliumpermanganaat voegen we vanuit de buret toe aan de kleurloze oplossing met de alcohol erin.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] Alcoholpercentage

Het klopt dat de roze kleur eerst verdwijnt. Als het goed is was dat al na een paar mL. Dit komt omdat Mn2+ zijn eigen ontstaan katalyseert. Wat je moet doen is eerst 5 ml er zo bijdoen (wel vanuit de buret!!!) en dan pas echt gaan titreren.

Berichten: 25

Re: [scheikunde] Alcoholpercentage

Bedankt voor jullie reacties!

Wat houdt het precies in dat het Mn2+ zijn eigen ontstaan katalyseert?

Maar als je die 5 mL eerst toevoegd, maakt het wat uit hoe sterk je kaliumpermanganaatoplossing dan is? Van een sterkere oplossing heb je na 5 mL "meer mol" toegevoegd dan wanneer je een zwakkere oplossing gebruikt.

En dan nog een vraag..

hoe weet je precies wanneer de roze kleur niet meer verdwijnt? Als je namelijk te veel kaliumpermanganaat toevoegd, blijft de oplossing toch roze? Dan weet je nog steeds niet wat je verbruik was?

Dankjewel!

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: [scheikunde] Alcoholpercentage

Het fenomeen dat Mn2+ de reactie katalyseert, heet zelfkatalyse.

De oxidatiereactie door KMnO4 komt wat moeilijk op gang. Meestal moet je zelfs een beetje verwarmen om de reactie op gang te brengen. Maar zodra er al wat Mn2+ gevormd is, loopt de reactie vanzelf door, omdat deze door Mn2+ gekatalyseerd wordt.

Het mechanisme van de katalyse weet ik niet.

De 5 ml is niet zo belangrijk, het mag ook 4 of 3 of 2,64327 ml zijn. Het punt van FsWd is dat je al wat KMnO4 toevoegt en zorgt dat dit wegreageert. Dan blijft de reactie vanzelf lopen (zie boven) en dat titreert wat makkelijker dan dat je bij de eerste ml´s steeds moet wachten totdat alles weg is gereageerd.

Die eerste toevoeging moet natuurlijk wel zodanig zijn dat je niet gelijk over het equivalentiepunt heenschiet. Dan is je titratrie mislukt.

De roze kleur is inderdaad wat moeilijk te zien. Een truukje is om je kolf op wit papier te zetten.

Berichten: 219

Re: [scheikunde] Alcoholpercentage

Is een terugtitratie in dit geval niet mogelijk? Overmaat KMnO4 toevoegen en vervolgens terugtitreren met oxaalzuur-oplossing of wat?

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] Alcoholpercentage

Dat zou je kunnen doen, ware het niet dat CO2 van de buitenlucht de meting verstoort (denk aan CO2 vrij demiwater [!] die in de spuitflessen is dat namelijk nooit). Hoe langer de meting dus duurt, hoe storender dit werkt, vooral omdat oxaalzuur niet veel meer is dan 2 CO2 aanmekaar geplakt.

Reageer