Springen naar inhoud

Retentietijd


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Eloquentia

    Eloquentia


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2007 - 16:14

Ik heb een vetzuuranalyse gemaakt op de UU voor mijn pws.

Nu mis ik een belangrijk gegeven. Ik heb een chromatogram, (analyse van pindakaas).
Bij de retentietijd 7.998 kan ik geen juiste informatie vinden, ik heb namelijk van deze ''piek'' geen extra info.

Nu moet ik tabellen en grafieken maken, maar is dit vetzuur nu 18:0 of 18:1?, ik kan het nergens vinden. Kan iemand mij helpen aub???
paultje2340

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jeffrey_Buter

    Jeffrey_Buter


  • >250 berichten
  • 857 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2007 - 16:25

dat moet je toch zelf onderzoeken. Spuit een beetje vetzuur 18:0 in en een beetje 18:1 , kijk welke stof dezelfde retentietijd als je onbekende piek heeft.

(Let wel op..injecteer op dezelfde GC onder zoveel mogelijk dezelfde omstandigheden)

Veranderd door JeffreyButer, 28 januari 2007 - 16:26


#3

Boanerges

    Boanerges


  • >250 berichten
  • 274 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2007 - 16:35

Ik neem aan dat je ook een standaard reeks hebt geÔnjecteerd? Als het goed is zou die piek die je in je monster hebt terug te vinden moeten zijn in de standaard reeks.

Maar na 8 minuten is al vrij snel lijkt me? Wat voor kolom en temperatuur programmering heb je gebruikt als ik vragen mag?

#4

Eloquentia

    Eloquentia


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2007 - 17:21

Ik heb standaard reeks ook, maar daarin zie ik deze retentietijd niet.


Ik had de analyse twee maanden geleden op de Universiteit uitgevoerd, over de soort kolom en temperatuur weet ik jamme rgenoeg niets. Het enige wat ik wel weet is dat we de GcMs hebben gebruikt.

Eigenlijk wilde ik nog een ding weten, retentietijden zijn karakteristiek voor de stof. Maar wat als we een cis- of transvetzuur hebben.
18:1 is bij de sample een cis vetzuur, maar bij olijfolie is dit trans. De retentietijden zitten heel dicht bij elkaar. Van de piek 18:1 van pindakaas heb ik geen structuurformule, van olijfolie wel. Dus ik dacht dan neem ik de sample (18:1), die een cistransvetzuur is. Maar als dit onjuist is, hebik een grote fout gemaakt.

Ik moet namelijk weten welke nu cis en welke transvetzuren bevat--> dus welke beter voor de gezondheid is

--
Ow ja Jeffrey, dat gaat niet zo makkelijk ik ben bezig met de resultaten van onderzoek- het Profielwerkstuk moet ingeleverd worden donderdag

Veranderd door Eloquentia, 28 januari 2007 - 17:24

paultje2340

#5

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 januari 2007 - 18:07

Misschien heb je iets aan deze site. Er staat gedetailleerd wat de gemiddelde samenstelling van voedingsmiddelen is:

http://www.fooddata....dingsmiddel.asp

#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 28 januari 2007 - 19:42

Volgens mij komen retentietijden toch echt voort uit stof + gebruikte apparatuur. Je zult dus niet gauw een boekje vinden met welke retentietijd bij welke stof zou horen...

#7

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2007 - 19:48

Je hebt GC-MS gebruikt, denk je dat je dan de retentie tijd nodig hebt? Of zou je massa spectrum hier ook uitkomst kunnen bieden?

#8

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2007 - 07:28

Ik neem aan dat je de olie uit de pindakaas hebt geŽxtraheerd (hexaan) waarna je er methylesters van gemaakt hebt. Die heb je dan geÔnjecteerd in je GCMS.

Gesteld dat het bovenstaande klopt dan heb je nagenoeg geen trans vetzuren. Plantaardige oliŽn bevatten van nature weinig tot geen trans vetzuren.

Bij olijfolie is de grootste piek de methylester van C 18:1 cis 9, misschien dat je dat als referentiepunt kunt gebruiken.
Daarnaast heb je in olijfolie ook nog C 16:0, C 18:0, C 18:2 cis 9,12. Plus nog een behoorlijk aantal kleine hoeveelheden aan andere vetzuren (methylesters).

Succes

#9

Rickkie

    Rickkie


  • >100 berichten
  • 242 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2007 - 07:51

En als je het massaspectrum nog hebt, dan heb je hier vast ook wel wat aan :oops:
Succes!





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures