Springen naar inhoud

Spinazie en peterselie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

radioactive

    radioactive


  • >250 berichten
  • 442 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 januari 2007 - 18:58

Hallo ik moet vrijdag mijn proeven doen voor mijn GIP en ik ga een ijzerbepaling doen in spinazie en in peterselie? Maar ik moet weten welke ijzerionen er inzitten.
Weet iemand of de ijzerionen in spinazie en peterselie Fe2+ of Fe3+ ionen zijn?

Veranderd door radioactive, 30 januari 2007 - 19:15


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dr.Chemo

    Dr.Chemo


  • >100 berichten
  • 131 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 januari 2007 - 20:13

Nou, dat zullen Fe2+-ionen zijn denk ik, welke zeer slecht worden opgenomen door het lichaam, tenzij in combinatie met goed wat fruitsap :oops:

#3

radioactive

    radioactive


  • >250 berichten
  • 442 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 januari 2007 - 20:07

Spinazie en peterselie of een van de twee?

#4

Rik uit Arendonk

    Rik uit Arendonk


  • >25 berichten
  • 72 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 februari 2007 - 09:03

Hoe komt het dat je dat goed opneemt met fruitsap erbij? Ben je trouwens zeker dat het Fe2+ is? Ik zou het logischer vinden dat een plant dat ijzer opneemt in een goed oplosbare vorm, als ion van een Fe3+ zout. Nouja, ik weet het niet zeker he, is maar mijn gedacht..

#5

liez

    liez


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 01 februari 2007 - 10:36

ik denk ook Fe2+
IJzer kan namelijk in twee vormen voorkomen Fe2+ ionen en Fe3+ ionen. De Ferri en de Ferro vorm. Nou zit in spinazie vooral de Ferri vorm, en die kunnen we matig opemen. De Ferro vorm is beter voor opname. Zie:
volkskrantblog

#6

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 februari 2007 - 20:33

Hoe komt het dat je dat goed opneemt met fruitsap erbij?

Volgens mij is voor opname van ijzer vitamine A nodig. Of je dat nou uit fruitsap moet halen?

#7

Dr.Chemo

    Dr.Chemo


  • >100 berichten
  • 131 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2007 - 10:47

Het lichaam neemt Fe3+ veel beter op dan Fe2+ en met behulp van ascorbinezuur ( vitamine C ----> veel aanwezig in fruitsap ) kan de oxidatiereactie plaatsvinden , immers vooral de Fe2+ vorm aanwezig is in spinazie.

Dit is in grote lijnen wat ze me vroeger hebben aangeleerd , maar ik heb even liggen zoeken en vond dat peterselie en spinazie reeds vrij veel vitamine C bevatten. Vooral peterselie moet een vitamine-C-bom zijn en welke vorm van ijzer er aanwezig is werd er niet vermeld. ( alleen de Fe3+ vorm zou je dan denken)

Even resumeren : Spinazie bevat Fe2+ EN vitamine C maar toch wordt er dan blijkbaar niet veel ijzer geoxideerd... dus ik vermoed dat je vrij veel vitamine C zult moeten absorberen vooraleer je dus op die manier genoeg ijzer wilt opnemen. Beter vlees eten dus :oops:

Iemand een verklaring hiervoor ?

#8

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 februari 2007 - 13:02

Als je wat op internet zoekt, dan vind je dat in planten vooral Fe2+ aanwezig is. Het menselijk lichaam neemt ook gemakkelijkst de 2+-vorm op.
CaffeÔne remt de ijzeropname. Vitamine C bevordert de opname van ijzer.

#9

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 februari 2007 - 13:05

Het is het oxaalzuur in spinazie dat het ijzer afvangt. :oops:

#10

radioactive

    radioactive


  • >250 berichten
  • 442 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2007 - 13:30

Bedankt iedereen voor jullie hulp, ik heb deze proef gisteren gedaan en ze is zeer goed gelukt. Maar ik zit nu wel met een ander probleem: ppm (hoe berekenen). Ik hoop dat jullie me ook met deze kunnen helpen.

#11

Dr.Chemo

    Dr.Chemo


  • >100 berichten
  • 131 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2007 - 14:30

Als je wat op internet zoekt, dan vind je dat in planten vooral Fe2+ aanwezig is. Het menselijk lichaam neemt ook gemakkelijkst de 2+-vorm op.
CaffeÔne remt de ijzeropname. Vitamine C bevordert de opname van ijzer.

Moest het lichaam het gemakkelijkste Fe2+ opnemen, dan klopt het verhaaltje van popeye dus ?

In planten zit inderdaad eerder Fe2+ . Maar de opname verloopt moeizaam. De Fe3+ - vorm is hierbij bevoordeeld.

Maar stel nu dat ,zoals jij zegt Marjanne, het menselijk lichaam gemakkelijkst de 2+-vorm opneemt. En in peterselie zit zeer veel vitamine C . Waarom blijft dit dan gewoon in de niet geoxideerde vorm ( na consumptie ) en raadt men dus aan om een vitamine C suplement te gebruiken ? Ik zou dan verwachten dat toch een vrij groot deel reeds omgezet is in Fe3+ en je dus geen fruitsap en dergelijke voor een goede opname moet consumeren ... :oops:

#12

radioactive

    radioactive


  • >250 berichten
  • 442 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2007 - 14:37

Moest het lichaam het gemakkelijkste Fe2+ opnemen, dan klopt het verhaaltje van popeye dus ?


Nee verhaaltje van Popeye klopt niet. Er zitten niet veel ijzerionen in spinazie. Vroeger dachten ze dat omdat een laborant de komma eentje te veel naar rechts heeft gezet toen hij de ijzerionen bepaalde in spinazie. Ze dachten dus vroeger dat er 10x zoveel ijzerionen in spinazie dan dat het eigenlijk was/is. :oops:

Veranderd door radioactive, 03 februari 2007 - 14:38


#13

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 februari 2007 - 14:48

Weet jij wat ppm betekent?

#14

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 februari 2007 - 15:17

Maar stel nu dat ,zoals jij zegt Marjanne, het menselijk lichaam gemakkelijkst de 2+-vorm opneemt. En in peterselie zit zeer veel vitamine C . Waarom blijft dit dan gewoon in de niet geoxideerde vorm ( na consumptie ) en raadt men dus aan om een vitamine C suplement te gebruiken ? Ik zou dan verwachten dat toch een vrij groot deel reeds omgezet is in Fe3+ en je dus geen fruitsap en dergelijke voor een goede opname moet consumeren ... 


Vitamine C is geen oxidator; het is een reductor. Ik weet zo niet of vit. C in staat is Fe3+ te reduceren naar Fe2+, maar de andere kant op gebeurt zeker niet.

Weet jij wat ppm betekent?

ppm is ¬īparts per million¬ī.
Voor waterige oplossingen is dat mg/l.
In vaste materialen is dat mg/kg.

#15

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 februari 2007 - 15:31

Ja duh dat snap ik, die was ook aan de vraagsteller gericht.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures