[scheikunde] denaturatie van het enzym katalase

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

[scheikunde] denaturatie van het enzym katalase

Ik moet een onderzoek verrichten samen met een groepje en we komen er niet uit. onze onderzoeks vraag is : Hoe snel denatureert het enzym katalase uit de aardappel bij kamertemperatuur en bij een temperatuur van 60 graden Celsius?

Hoe kun je dit meten?

Deze informatie hebben we erbij gekregen:

Tijdens de afbraak van glucose in de mitochondriën worden waterstofatomen losgemaakt van glucose en overgedragen aan zuurstof (O2). Als tussenproduct ontstaat het agressieve waterstofperoxide (H2O2)

Dit waterstofperoxide wordt door het enzym katalase (=peroxidase) afgebroken tot water (H2O) en zuurstof (O2).

de techniek:

Katalase zit in alle levende dierlijke en plantaardige cellen. Het enzymen kan verkregen worden uit met zand fijn gemalen verse lever.

Fijn gemalen aardappel is het eenvoudigst.



Maak bovenstaande proefopstelling. Gebruik een maatcilinder van 100 ml.

Maak aardappelsap met een sapcentrifuge.

Filtreer eventueel met kaasdoek.

Doe het sap bijvoorbeeld 20 ml in een grote reageerbuis of een erlenmeyer.

Voeg een hoeveelheid (proberen) 3% waterstofperoxide toe

De waterstofperoxide moet vers zijn.

Vang de zuurstof op in een met watergevulde maatcilinder en zet het geheel in een waterbad.

* en als tip hebben we erbij gekregen: de denaturatie vindt plaats voor de techniek. hoe kunnen we de snelheid van de denaturatie meten? iemand enig idee?

groetjes Aniek

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: [scheikunde] denaturatie van het enzym katalase

Als er minder katalase inzit, wat gebeurt er dan anders met je waterstofperoxide?

Reageer