Springen naar inhoud

koolstofdioxide verwijderen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Eliseee

    Eliseee


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2007 - 17:10

Hallo,

Ik moet voor scheikunde ( VWO6 ) een practicum zelf maken. Ik ben niet echt een held in scheikunde om het zo mild mogelijk te zeggen, dus daarom zou ik graag wat hulp willen. Mijn vraag is ;

Hoe haal ik koolstofdioxide uit frisdrank ( Spa Citron ) ? Als ik dit eenmaal heb gedaan moet ik citroenzuur ( als koolstofdioxide uit de frisdrank is krijg ik dat als reactieproduct ) laten reageren met OH-. Welke reactieproducten krijg ik uit deze reactie?

Alvast heel erg bedankt en ik hoop dat jullie me een beetje op weg kunnen helpen!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

phj

    phj


  • >250 berichten
  • 497 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2007 - 17:22

Hoe haal ik koolstofdioxide uit frisdrank ( Spa Citron ) ? Als ik dit eenmaal heb gedaan moet ik citroenzuur ( als koolstofdioxide uit de frisdrank is krijg ik dat als reactieproduct ) laten reageren met OH-. Welke reactieproducten krijg ik uit deze reactie?

Verhitten en/of veel schudden.
Dat duurt even een tijdje.
citroenzuur + hydroxide --> citraat + water.

#3

Eliseee

    Eliseee


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2007 - 17:26

Bedankt! Hoe kan ik controleren of al de koolstofdioxide uit de frisdrank is?

#4

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2007 - 17:37

Koolstof dioxide kun je aantonen met kalkwater.

Persoonlijk ben ik geen fan van het verhitten van voedingsmiddelen voor analyse. Je weet nooit wat er allemaal mee verdampt etc. Ik zou de kooldioxide verwijderen door het een paar uur in een ultrasoon trilbad de zetten en eventueel helium of stikstof door te blazen. Dit is een wel bekende manier van ontgassen.

#5

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 februari 2007 - 17:40

Als je hem tot bijna kookpunt verhit, dan kun je er zeker van zijn dat al het CO2 eruit is.
Het citroenzuur zal niet verdampen. Ik neem aan dat je dat moet gaan bepalen?


Ik zie nu net de post van Napoleon. Kalkwater zou ik niet toevoegen, dan loopt daarna je citroenzuurbepaling de mist in.
Maar zijn methode om koolzuurgas te verwijderen is ook een hele goede. :oops:

#6

yochem_CF

    yochem_CF


  • >250 berichten
  • 385 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2007 - 18:00

Is er niet een simpele katalysator (mentos?) om alle CO2 eruit te halen?

#7

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 februari 2007 - 18:02

Werkt ook heel goed. 8-[

Alleen heb je daarna de samenstellig van de Spa wel fors veranderd. Ik geloof niet dat dat de bedoeling is. Elisee wil na het uitdrijven van de koolzuur nog iets met de citroenzuur gaan doen. :oops:

#8

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 februari 2007 - 18:24

Je kunt er ook een vacuüm op zetten.

#9

Eliseee

    Eliseee


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2007 - 18:38

Ik moet het gehalte van citroenzuur meten d.m.v. een titratie. Ik heb veel manieren om uit te kiezen om het koolstofdioxide uit te drijven. Wat is de beste manier?

#10

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 februari 2007 - 18:40

Ik zou zeggen: of het ultrasone bad, of het vacuüm.

#11

Eliseee

    Eliseee


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2007 - 18:44

Danku. klopt het dat in de reactie -->

citroenzuur + OH- --> H2O + citraat

de verhouding citroenzuur:OH-, 1:3 is?

#12

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 februari 2007 - 18:54

Waar baseer je dat op? :oops:

#13

Eliseee

    Eliseee


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2007 - 18:59

Waar baseer ik dat op? goede vraag. Citroenzuur is toch een 3waardig zuur, dus in staat om 3 H+ af te staan. Om deze 3 H+-atomen op te vangen moeten er toch 3 OH- moleculen zijn?

#14

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 februari 2007 - 19:06

Mja, hiervoor moet je dus weten en snappen wat de pKa waarden zijn. 1 punt onder de 2e pKa waarde reageert citroenzuur gewoon als 1-waardig zuur :oops:

#15

Eliseee

    Eliseee


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2007 - 19:08

hhm, Ik moet citroenzuur laten reageren tot alle zuur-groepen verdwenen zijn. En dit zijn 3 zuurgroepen dus ik neem aan 3 H+. Of is dit misschien te makkelijk?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures