Springen naar inhoud

[scheikunde] Kristalwater uit soda bepalen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

juulh009

    juulh009


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 februari 2007 - 18:53

Voor school ben ik bezig met het opstellen van een werkplan voor het bepalen van het kristelwater van soda. We moeten hiervoor 3 verschillende methodes gebruiken. En van de methodes die we gaan gebruiken is de indirecte zuur/base titratie.

Dit is wat ik tot nu toe bedacht heb:

We wegen als eerste het soda af wat we gaan gebruiken voor de proef, dit gewogen gewicht is inclusief kristalwater. We lossen soda op in water, hier voegen we een overmaat zoutzuur toe (zie reactie vergelijking).

Reactie 1:
(Na+)2CO32- (s) + H3O+ (aq) --> HCO3- (aq)
Reactie 2
HCO3- + H3O+ --> CO2 (g) + H2O (l)

Hierna loop ik vast met het bedenken van de methode om het kristalwater te bepalen. Kan iemand mij een stuk in de richting helpen?

Uit de redox-tabel in mijn BINAS heb ik een reactie gevonden die misschien uitkomst kan bieden.

2CO2(g) + 2H+ + Mg(s) --> H2C2O4 + Mg2+ + 2e-

H2C2O4 is ook in de zuur-basen-tabel van BINAS vermeld, ik weet niet of dit nodig is.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Gedep

    Gedep


  • >25 berichten
  • 89 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 februari 2007 - 19:05

Kristalwater uitstoken.
Wet van behoud van massa doet de rest.
Na2CO3nH2O(s) -> Na2CO3(s) + n H2O

#3

juulh009

    juulh009


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 februari 2007 - 19:24

Kristalwater uitstoken.
Wet van behoud van massa doet de rest.
Na2CO3nH2O(s) -> Na2CO3(s) + n H2O

Bedankt voor de reactie maar ik zocht eigenlijk naar een methode via een zuur/base titratie.

#4

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 februari 2007 - 20:18

Het is heel simpel.

Je zit eigenlijk al op de goede weg voor het uitkoken van de CO2 met behulp van een nauwkeurig bekende overmaat zuur.

Nadat je alle CO2 uitgekookt* hebt, heb je een nauwkeurig bekende overmaat zuur - het zuur dat met de soda gereageerd heeft over.

Hoe bepaal je de nauwkeurig bekende overmaat zuur - het zuur dat met de soda gereageerd heeft dat over is gebleven?

Hoe bepaal je van daaruit het zuur dat met de soda gereageerd heeft?

Hoeveel mol zuur is er nodig om met 1 mol soda te reageren tot koolstofdioxide en water?

Hoeveel mol zuur had er nu gereageerd met de soda?

Hoeveel mol soda had je dus?

Hoeveel gram soda was dit?

Wat is het verschil met de hoeveelheid soda die je had ingewogen?

Wat betekent dit verschil?

*: Met koken bedoel ik dus echt dat je je erlenmeyertje ongeveer 10 minuten laat koken op een brander. Houdt er wel rekening mee dat je voor deze proef dus geen HX (X = Cl, Br) moet gebruiken, omdat je dat er even makkelijk uitkookt. Dag bepaling :oops:.

Nu denk je vast en zeker: "Maar ik verdamp dan toch water mee. Verandert dat de concentratie niet?" Boeit niet aangezien het aantal mol zuur verder niet verandert.

Veranderd door FsWd, 05 februari 2007 - 20:25


#5

phj

    phj


  • >250 berichten
  • 497 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 februari 2007 - 20:43

Je zou ook het volume van de ontweken koolstofdioxide zelf kunnen meten.

#6

Chemistry Master

    Chemistry Master


  • >100 berichten
  • 219 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 februari 2007 - 21:01

Kan je voor kristalwaterbepaling ook KF (Karl Fisher)-titraties gebruiken?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures