Diagnose stellen zwakke spieren

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 13

Diagnose stellen zwakke spieren

Ik kreeg volgende oefening: Een 16-jaar oude jongen heeft al jaren zwakke spieren en ondervind pijnlijke krampen bij zware inspanning terwijl hij bij gemiddelde inspanning geen problemen ondervind. Wat is er aan de hand? Wat doet de geneesheer om dit te weten te komen? Hoe?

Wij dachten dat het zou liggen aan een probleem in de gluconeogenesis. Het melkzuur dat wordt geproduceerd tijdens de anaeröbe omstandigheden stapelt zich op in het bloed. Maar dit probleem stelt zich toch bij elk individu? Pas na de inspanning zal weer bloedglucose en leverglycogeen worden opgebouwd vanaf melkzuur. Wat is dan het probleem bij de patiënt? Waardoor heeft hij zwakke spieren?

Re: Diagnose stellen zwakke spieren

Even er vanuitgaande dat het hier een metabole en geen neurologische afwijking betreft is de aanname van van een probleem in de glucogenesis een redelijke aanname. De preciese diagnose is niet zo simpel omdat bij dit proces oa veel enzymen betrokken zijn die allemaal die bij onvoldoende te hoge functionele aktiviteit problemen kunnen geven. Normaal wordt een dergelijke patient doorverwezen naar een gespecialiseerd centrum voor ondrzoek.

Ik zou een enkele diagnose zoeken met deze symtomen en daarbij de antwoorden zoeken zoals bv in de volgende link:

http://www.vsn.nl/spierziekten/pdf.php?diagnose_id=67

Berichten: 740

Re: Diagnose stellen zwakke spieren

Het is btw wel een foute aanname dat verzuring in spieren kramp veroorzaakt

Zie C2W van een paar maanden terug en de bijbehorende publicatie

Reageer