Springen naar inhoud

chemische en fysische eigenschappen van eiwitten


  • Log in om te kunnen reageren

#1

kred

    kred


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 februari 2007 - 12:02

hey even een vraagje, [!]

Wat zijn de chemische en fysische eigenschappen van eiwitten?

dit moeten we weten voor een verslag van school maar kunnen het niet goed vinden.

b.v.b.d. Geplaatste afbeelding

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 12 februari 2007 - 15:58

Chemielevel 6?? Mja, weet je eigenlijk wat eiwitten eigenlijk zijn?

#3

rappen-eddy

    rappen-eddy


  • >250 berichten
  • 774 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 12 februari 2007 - 16:42

een chemische verbinding :oops:

#4

biochemiefreak

    biochemiefreak


  • >1k berichten
  • 2330 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 februari 2007 - 20:50

Met een paar simpele vragen kun je deze vraag oplossen.
Wat is een eiwit?
Waar is een eiwit uit opgebouwd?
Wat voor een functie kan een eiwit hebben?
Uit welke soorten structuren bestaan eiwitten?
Welke verbindingen spelen een rol in een eiwit?

Beetje zoeken op het web of boek levert alle antwoorden op.

MvG Ron

informatie over de chemielevels! Even bekijken wat goed bij je past.

#5

biertie

    biertie


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 februari 2007 - 21:33

een eiwit is opgebouwd uit aminozuren.
een aminozuur bestaat een uit een aminogroep (H2N
uit een COOH groep, een H-atoom, en een ander radicaal, allemaal gebonden op een C-atoom

bij het vormen van een eiwit worden aminozuren aan elkaar gebonden door een peptidebinding.
hierbij wordt van 1 aminozuur de OH groep (van de COOH groep) afgesplitst, en van het andere aminozuur een H'tje van een H2N groep.
er wordt dus ook water gevormd.

de vezelvormige proteÔnes (keratines en collageen) zijn bijna onoplosbaar in water. de globulaire proteines zijn min of meer oplosbaar in water en zoutoplossingen.

onder invloed van bepaalde chemische en fysische factoren groeperen de proteÔnmoleculen zich tot grotere gehelen zodat ze neerslaan.

eiwitten hebben een sterk bufferend vermogen, zodat de pH van ons bloed min of meer constant bliljft.

peptidebindingen breken onder invloed van water, zuren of basen. in ons lichtaam gebeurt dit onder enzymes. de aminozuren komen u weer vrij.

dit is het belangrijkste dat ik erover kan zeggen denk ik..

#6

rappen-eddy

    rappen-eddy


  • >250 berichten
  • 774 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 12 februari 2007 - 22:04

enzymen zijn ook eiwitten, denatuureerbaar met zware metalen, hoge temperaturen... ze ontrollen dan en zijn dan 'stuk'.

biertje, Ik dacht dat eiwitten juist niet zo'n sterk bufferend vermogen hadden, of ben ik fout?

#7

codexcomp

    codexcomp


  • >100 berichten
  • 180 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 12 februari 2007 - 22:51

Ik ben nog maar juist ingewijd in buffermengels enz, dus ik weet er niet zo veel van. Maar ik denk dat eddy juist is want eiwitten in het lichaam mogen toch geen grote pH-veranderingen veroorzaken?
Nogmaals ik ken er bijna niets van. Nog niet :oops: !

Veranderd door codex, 12 februari 2007 - 22:52


#8

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 12 februari 2007 - 23:12

Eiwitten bufferen wel maar beperkt in het lichaam, maar de belangrijkste buffer is het bicarbonaat systeem

#9

hzeil

    hzeil


  • >1k berichten
  • 1379 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 februari 2007 - 17:02

Ik heb wel eens een eiwit-oplossing getritreerd met een verdunde base. Maar had toen veel moeite om daarna de begrippen isoelectrische punt, ladingsnulpunt en electroforetisch nulpunt van elkaar te onderscheiden. Ik denk dat een biochemicus daar nu geen moeite meer mee heeft omdat hij weet hoe en wanneer een eiwitmolecule zich daarbij zal ontrollen.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

#10

rappen-eddy

    rappen-eddy


  • >250 berichten
  • 774 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 februari 2007 - 17:02

inderdaad ! Alles duidelijk nu?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures