Springen naar inhoud

[scheikunde] titratie sulfiet in wijn


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Anoek

    Anoek


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 februari 2007 - 10:39

Hey,

Ik vroeg me af welke reactie er optreed als een fles wijn pas geopend is en niet afgepompt wordt (dus als er zuurstof bijkomt). Een reactie vergelijking zou erg handig zijn om het antwoord kracht bij te zetten. Ik kom er echt niet uit gewoon! Alvast bedankt


Kusjes,

Anoek http://www.wetenscha...tyle_emoticons/default/wub.png

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 14 februari 2007 - 12:29

Als een wijnfles geopend wordt, dan kan er koolzuurgas ontwijken (als het een mousserende wijn is, zoals champagne). Verder lost er vanuit de lucht zuurstof op in de wijn. Maar ik zou niet weten wat voor chemische reactie er direct na het openen plaatsvindt.

Als je de fles aan de lucht laat staan, dan reageert o.a. de ethanol met zuurstof. Je krijgt dan azijnzuur. Na een tijdje is de wijn zuur.
Andere stoffen zullen ook met zuurstof reageren, bijv. sulfiet (onder vorming van sulfaat).

Een antwoord op jouw vraag heb ik niet.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures