[scheikunde] titratie sulfiet in wijn
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 9
[scheikunde] titratie sulfiet in wijn
Hey,
Ik vroeg me af welke reactie er optreed als een fles wijn pas geopend is en niet afgepompt wordt (dus als er zuurstof bijkomt). Een reactie vergelijking zou erg handig zijn om het antwoord kracht bij te zetten. Ik kom er echt niet uit gewoon! Alvast bedankt
Kusjes,
Anoek
Ik vroeg me af welke reactie er optreed als een fles wijn pas geopend is en niet afgepompt wordt (dus als er zuurstof bijkomt). Een reactie vergelijking zou erg handig zijn om het antwoord kracht bij te zetten. Ik kom er echt niet uit gewoon! Alvast bedankt
Kusjes,
Anoek
- Berichten: 4.771
Re: [scheikunde] titratie sulfiet in wijn
Als een wijnfles geopend wordt, dan kan er koolzuurgas ontwijken (als het een mousserende wijn is, zoals champagne). Verder lost er vanuit de lucht zuurstof op in de wijn. Maar ik zou niet weten wat voor chemische reactie er direct na het openen plaatsvindt.
Als je de fles aan de lucht laat staan, dan reageert o.a. de ethanol met zuurstof. Je krijgt dan azijnzuur. Na een tijdje is de wijn zuur.
Andere stoffen zullen ook met zuurstof reageren, bijv. sulfiet (onder vorming van sulfaat).
Een antwoord op jouw vraag heb ik niet.
Als je de fles aan de lucht laat staan, dan reageert o.a. de ethanol met zuurstof. Je krijgt dan azijnzuur. Na een tijdje is de wijn zuur.
Andere stoffen zullen ook met zuurstof reageren, bijv. sulfiet (onder vorming van sulfaat).
Een antwoord op jouw vraag heb ik niet.