Springen naar inhoud

Cu²+-gehalte in leidingwater


  • Log in om te kunnen reageren

#1

freax19

    freax19


  • >25 berichten
  • 53 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 februari 2007 - 18:57

Hallo allemaal,

Ik heb namelijk een proefje waarvan ik het voorschrift zelf moet maken. Het gaat om kopergehalte bepalen in leidingwater door middel van AAS. Nu weet ik dat in drinkwater maximaal 50 microgram Cu2+ per liter mag bevatten.

Ik wil een kalibratielijn maken van Cu2+. Daarna een leidingwater als monster door de AAS knallen. Zit ik ongeveer in de goede richting ?

en als 2e vraag: in wat voor gebied kan de AAS meten? ppm gebied of misschien ppb gebied?.

Hopelijk kunnen jullie me helpen met mijn proefje
Alvast bedankt!!
Wie zoekt, die vindt... waar een wil is, is een weg en op een dag.... we find the final frontier!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rappen-eddy

    rappen-eddy


  • >250 berichten
  • 774 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 februari 2007 - 19:28

50 milligram per liter = 50 ppm
50 microgram per liter = 0,050 ppm = 50 ppb als ik me niet vergis

Je moet dus zeker zien dat de concentratie van je de staal (leidingswater in uw geval) tussen de standaarden van je ijklijn ligt.

Hopelijk help ik je voor het eerste stuk van je vraag al wat verder :oops:

#3

Boanerges

    Boanerges


  • >250 berichten
  • 274 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 februari 2007 - 22:35

Die 50 microgram is maximaal, dat kan goed minder zijn maar zou ook meer kunnen zijn.

Is een Aas wel zo nauwkeurig om op dat ppb niveau te kunnen meten? En wat te denken van storing van andere elementen zoals Calcium een enorme is.

#4

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 19 februari 2007 - 12:34

en als 2e vraag: in wat voor gebied kan de AAS meten? ppm gebied of misschien ppb gebied?.


Algemeen wordt voor direct meetbaar water (geen voorbehandeling nodig) een meetgebied aangehouden van 15 g/l tot ca. 10 mg/l.

50 g/l zou meetbaar moeten zijn.

#5

freax19

    freax19


  • >25 berichten
  • 53 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 februari 2007 - 01:17

bedankt voor jullie opmerkingen. Ik zal proberen om een voorschrift te maken van mijn proefje!!
Wie zoekt, die vindt... waar een wil is, is een weg en op een dag.... we find the final frontier!

#6

freax19

    freax19


  • >25 berichten
  • 53 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 februari 2007 - 01:13

Die 50 microgram is maximaal, dat kan goed minder zijn maar zou ook meer kunnen zijn.

Is een Aas wel zo nauwkeurig om op dat ppb niveau te kunnen meten? En wat te denken van storing van andere elementen zoals Calcium een enorme is.

wat kan ik tegen die storing doen?
Wie zoekt, die vindt... waar een wil is, is een weg en op een dag.... we find the final frontier!

#7

Robin85

    Robin85


  • >250 berichten
  • 365 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 februari 2007 - 10:56

ik geloof dat fosfaten de bepaling ook kunnen storen, maar dat die gecomplexeert kunnen worden zodat dat probleem dan ook wegvalt.

ik weet allesins dat wij in het labo voor koper2+ (wel AES) een lineair gebied hadden tussen 1-10 ppm ongeveer

#8

Robin85

    Robin85


  • >250 berichten
  • 365 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 februari 2007 - 19:43

sorry het was wel AAS

#9

freax19

    freax19


  • >25 berichten
  • 53 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 maart 2007 - 17:50

oki thanx voor je advies!
Wie zoekt, die vindt... waar een wil is, is een weg en op een dag.... we find the final frontier!

#10

ChemJam

    ChemJam


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 maart 2007 - 19:59

Er bestaat AAS met een vlam of een grafiet-oven. De vlam meet in het ppm-gebied en de grafiet in het ppb-gebied.
Wij doen in het labo ook een Cu2+-analyse. We doen het in de grafietoven.
Over storende ionen staat er niets vermeld in onze labo-tekst.

#11

tequila boy

    tequila boy


  • >1k berichten
  • 1490 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 april 2007 - 07:24

wij hebben op ons lab ook een AAS (vlam & grafietoven) ennet als ChemJAm al zegt grafietoven (GFAAS) is veel nauwkeuriger dan vlam(FAAS)
het tweede punt is dat wanneer je de grafietoven gebruikt je geen last zal hebben van storende ionen omdat die verwijderd worden :oops:

#12

Op zoek naar antwoorden

    Op zoek naar antwoorden


  • >25 berichten
  • 43 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 april 2007 - 10:30

Je kan echter wel last hebben van interferentie... Geplaatste afbeelding

#13

tequila boy

    tequila boy


  • >1k berichten
  • 1490 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 april 2007 - 11:26

valt met GFAAS echt wel mee hoor Mark.

#14

Op zoek naar antwoorden

    Op zoek naar antwoorden


  • >25 berichten
  • 43 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 april 2007 - 12:09

Nou dat zou ik niet zo makkelijk zeggen, ik bedoel interferentie is een verschijnsel dat heel gemakkelijk optreedt en als je je er niet van bewust bent kan het je meetresultaat behoorlijk beinvloeden...

Veranderd door Op zoek naar antwoorden, 17 april 2007 - 12:10


#15

tequila boy

    tequila boy


  • >1k berichten
  • 1490 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 april 2007 - 06:57

maar waar wou jij last van hebben bij GFAAS???





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures