[scheikunde] titratie

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

[scheikunde] titratie

Heeft iemand een aantal tips bij het uitvoeren van een titratie? ik zou je heel dankbaar zijn!!

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: [scheikunde] titratie

Werk nauwkeurig... 8-[

Een druppel teveel is pak ´m beet 0,05 ml van je getitreerde volume aftrekken. :oops:

Berichten: 274

Re: [scheikunde] titratie

Indien het een titratie betreft waar je visueel het omslagpunt moet bepalen is het handig om een witte onder en achtergrond te hebben, om het nog nauwkeuriger te kunnen waarnemen.

Berichten: 774

Re: [scheikunde] titratie

eventueel vooraf je equivalentie punt (EP) berekenen. Zo weet je ongeveer waar je omslagpunt zal liggen. Je theoretisch berekend equivalentiepunt kan wel een beetje afwijken met je bekomen EP in praktijk.

Berichten: 915

Re: [scheikunde] titratie

Constante toevoersnelheid, die niet te hoog ligt.

Berichten: 385

Re: [scheikunde] titratie

Regelmatig roeren.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: [scheikunde] titratie

Als je een zuur/base-titratie doet is het soms nuttig om te voorkomen dat er koolzuur (CO2) in je te titreren oplossing komt.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Berichten: 37

Re: [scheikunde] titratie

Voordat je begint alles ff goed nalopen, indicator niet vergeten :oops:

En beginstand opschrijven, vervolgens rustig toevoegen, voorzichtig mengen (lichtjes schudden), en als de indicator langer verkleurt druppelsgewijs verdergaan.

Het omslagpunt kun je vantevoren inschatten door te berekenen aan de hand van wat verwacht wordt. Vaak komt dit punt vrij precies, dus druppelsgewijs toevoegen is in de nabijheid van dit punt wel een pre.

Berichten: 161

Re: [scheikunde] titratie

Tips voor het uitvoeren van een titratie .... in de praktijk kom ik weleens tegen dat bij een terugtitratie te weinig rekening wordt gehouden met de grenzen van de bepaling (zodat er geen rest is om te bepalen, effectief gezien). Andersom heb ik ook weleens een titratie beker zien overlopen omdat er teveel oplossing nodig was voor het omslagpunt bereikt werd.

Tip 1 dus; bedenk of je resultaat niet te dicht bij de (boven of onder) grens van de capaciteit van de bepaling ligt, pas desnoods hoeveelheden aan (en vermenigvuldig het resultaat naar ratio).

Er zijn veel soorten titraties; zuur - base, uitvlokking enzovoorts. De omstandigheden die vereist zijn bij een titratie hangen af van het soort titratie (bij uitvlokking is bijvoorbeeld een constante pH vaak een vereiste, temperatuur speelt meestal een rol - al wordt er wel meestal automatisch op temperatuur gecompenseerd).

Tip 2; controleer of de omstandigheden juist zijn.

Tip 3; doe een blanko bepaling en doe alles (indien enigzins mogelijk) tenminste in duplo.

Tip 4; gebruik schoon glaswerk en spoel glaswerk eventueel voor (met een 'blanko' reagens, een spoortje zeeprest kan soms een meting verschteren)

Boanerges :oops: visueel omslagpunt, daar gebruik je toch een photoelektrode voor zeker?!? (en ja uitvlokking is ook een visuele verandering)

Reageer