Golfhoogte en druk

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 49

Golfhoogte en druk

Kan mij iemand uitleggen hoe het zit met de hydrostatische druk onder een golf. Een duiker op 9 meter diepte voelt de hydrostatische druk van een golf als deze over hem heen komt. De duiker zit met een touw vast aan de zeebodem. Dit voelt hij niet op een diepte van 40 meter. Hoe kan dat ?

Berichten: 176

Re: Golfhoogte en druk

dit heeft er denk ik mee te maken dat de hydrostatische druk in verhouding sterker veranderd op 9 meter dan op 40 meter. de formule voor om de druk te berekenen is P = rho*g*h

op 9 meter diepte P= 1000*10*9=90000 pascal

op 40 meter diepte P=1000*10*40= 400000 pascal

als er nu een golf overheen gaat van 1 meter hoog komt er nog een druk bij van P=1000*10*1= 10000. naar verhouding heb je op 9 meter een druk toename van 1/9 en op 40 meter een druktoename van 1/40.

met vriendelijke groet

gijs brouwers

Gebruikersavatar
Berichten: 49

Re: Golfhoogte en druk

Deels mee eens, maar op de manometer met een lineare schaal kun je op 9 meter de golf wel zien en op 40 meter niet. De uitslag op bijde diepten zou gelijk moeten zijn. De manometers zijn zeer naukeurig ivm duiktabellen etc. Er moet een dynamisch verhaal achter zitten ipv de statische oplossing die je geeft. In een golf is natuurlijk massa in beweging waardoor het statische verhaal niet geheel opgaat.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.270

Re: Golfhoogte en druk

het probleem zit, simpeltjes uitgelegd, voornamelijk in het feit dat de moleculen bovenin op de moleculen onderin "leunen". als al die moleculen nu maar netjes kaarsrecht boven elkaar zouden staan, dan was dat drukverschil tussen golfberg en golfdal op 40 m net zo voelbaar als op 10 m. Maar een molecuul dat naar beneden wil, moet wel eens tussen twee andere moleculen door. die worden dan schuin naar beneden weggedrukt.

Op deze manier wordt dus de kracht afgebogen

..........O

..........|

........O.O

......./.....

Dit plaatje kun je doortekenen, zelfs zodanig dat je moleculen naar boven geduwd zullen worden (bijvoorbeeld om een golfdal op te vullen)

Denk dus eigenlijk aan de bovenste steen van een piramide: drukt die alleen maar op de stenen er recht onder, of wordt die kracht per saldo ook over de hele bodem van de piramide verdeeld??

Wat je op 40 m diepte voelt, is dus een gemiddelde hydrostatische druk van golfdalen en golfbergen. Helemaal constant zal die nog niet wezen denk ik, maar dat blijkt met deftige apparaten al niet of nauwelijks meer meetbaar. Maar als je heel ondiep onder een golf hangt, zeg maar op dezelfde diepte als de bodem van je golfdal, dan is het logisch dat je de volle 100 % van het drukverschil tussen golfberg en golfdal voelt......
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer