ph waarde van azijn
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
- Berichten: 76
ph waarde van azijn
Ik wou ff weten wat de ph waarde is van azijn. of weet iemand een stof (zoals zoutzuur of zwavelzuur ofzo) die in huis te vinden is die zuurder is dan azijn?
- Berichten: 11.177
Re: ph waarde van azijn
Het ligt eraan wat de molariteit van die azijn is: het is namelijk een oplossing.
Als het eetbare azijn is (4 massa%): 40 g/l azijnzuur = 0,67 mol/l azijnzuur
pKa azijnzuur = 4.75 ==> Ka azijnzuur = 1.78 * 10-5
Reactievgl
Ka = [CH3COO-]*[H3O+]/[CH3COOH] = X*X/0,67-X = 1.78 * 10-5
Lossen we X op, dan krijgen we 0.00421
Dit is de concentratie aan H3O+
De pH is dan -log(0.00421) = 2.4
Mag jij schoonmaakazijn doen (30 massa%)
Als het eetbare azijn is (4 massa%): 40 g/l azijnzuur = 0,67 mol/l azijnzuur
pKa azijnzuur = 4.75 ==> Ka azijnzuur = 1.78 * 10-5
Reactievgl
Code: Selecteer alles
CH3COOH + H2O <=> CH3COO- + H3O+
0.67-X +X +X
Lossen we X op, dan krijgen we 0.00421
Dit is de concentratie aan H3O+
De pH is dan -log(0.00421) = 2.4
Mag jij schoonmaakazijn doen (30 massa%)
-
- Berichten: 387
Re: ph waarde van azijn
De pH hangt van het merk af. Azijnzuur is in elk geval een zwak zuur.
Je kan beter schoonmaakazijn gebruiken (zitten minder verontreinigingen in
en is sterker)
Volgens mij hebben mensen geen andere zuren in huis, dus als je een reactie wil versnellen met de zuren die je hebt, dan kan je zachtjes verhitten. (niet koken !!)
Wel oppassen met hete zuren. Heb je al handschoenen, bril en jas ??
Je kan beter schoonmaakazijn gebruiken (zitten minder verontreinigingen in
en is sterker)
Volgens mij hebben mensen geen andere zuren in huis, dus als je een reactie wil versnellen met de zuren die je hebt, dan kan je zachtjes verhitten. (niet koken !!)
Wel oppassen met hete zuren. Heb je al handschoenen, bril en jas ??
- Berichten: 76
Re: ph waarde van azijn
ik heb zwavelzuur en zoutzuur, zou dat niet zuurder zijn?
en als ik toch azijn gebruik dan zou ik het eerst destileren
en als ik toch azijn gebruik dan zou ik het eerst destileren
-
- Berichten: 387
Re: ph waarde van azijn
Ja natuurlijk, ik dacht dat je bedoelde naast zoutzuur en zwavelzuur !!
- Berichten: 76
Re: ph waarde van azijn
oh ok, maar is zwavelzuur zuurder of zoutzuur, (ik heb pure zwavelzuur (L) en ik heb zoutzuur met een pH van 1.8 ook vloeibaar) zuurder?
-
- Berichten: 497
Re: ph waarde van azijn
Het grappige is, dat puur zwavelzuur helemaal niet zuur is.
De pH is gedefinieerd aan de hand van de concentratie H3O+-ionen.
De vorming van deze ionen lukt alleen met H2O.
De pH is gedefinieerd aan de hand van de concentratie H3O+-ionen.
De vorming van deze ionen lukt alleen met H2O.
Re: ph waarde van azijn
Kijk voor een discussie over pH eens op het volgende topic, we hebben ons toen nogal uitgesloofd.
http://www.chemieforum.nl/forum/index.php?showtopic=4543&hl=
http://www.chemieforum.nl/forum/index.php?showtopic=4543&hl=
- Berichten: 6.853
Re: ph waarde van azijn
Zuivere zwavelzuur is een oxidator. Zoutzuur heeft die bijwerking niet.oh ok, maar is zwavelzuur zuurder of zoutzuur, (ik heb pure zwavelzuur (L) en ik heb zoutzuur met een pH van 1.8 ook vloeibaar) zuurder?
Zoutzuur en zwavelzuur zijn beide sterke zuren. Dat wil zeggen dat ze in water onmiddellijk worden gedeprotoneerd. Er is daarom geen verschil in waargenomen zuursterkte.
Zoutzuur met een pH van 1.8 heeft een concentratie van tussen 0.01 en 0.02 mol/liter. Dat is niet veel.
- Berichten: 76
Re: ph waarde van azijn
laat maar, ik heb het proefje gedaan met zoutzuur en calciumbicarbonaat en het werte, ik ben tevreden
-
- Berichten: 3.145
Re: ph waarde van azijn
Ook geconcentreerd zwavelzuur is wel degelijk zuur. Het is zelfs een zeer sterk zuur, maar er zijn nog wel sterkere zuren. De reden dat wij veel zuren even sterk vinden is dat we water als oplosmiddel gebruiken. Water limiteert de waarneembare zuursterkte (en ook de waarneembare sterkte van een base).
Alle zuren, sterker dan H3O+ lijken even sterk in water en alle basen, sterker dan OH- lijken even sterk in water.
Gebruik je bijvoorbeeld watervrij azijnzuur als oplosmiddel, dan zijn veel sterkere zuren waarneembaar, nl. alle zuren die minder sterk zijn dan het ion CH3COOH2+.
Alle zuren, sterker dan H3O+ lijken even sterk in water en alle basen, sterker dan OH- lijken even sterk in water.
Gebruik je bijvoorbeeld watervrij azijnzuur als oplosmiddel, dan zijn veel sterkere zuren waarneembaar, nl. alle zuren die minder sterk zijn dan het ion CH3COOH2+.
-
- Berichten: 497
Re: ph waarde van azijn
Volgens mij is puur zwavelzuur nergens in opgelost, en kan de zuurgraad niet gedefinieerd worden. (= wel een zuur, maar niet zuur)woelen schreef: Ook geconcentreerd zwavelzuur is wel degelijk zuur. Het is zelfs een zeer sterk zuur, maar er zijn nog wel sterkere zuren. De reden dat wij veel zuren even sterk vinden is dat we water als oplosmiddel gebruiken. Water limiteert de waarneembare zuursterkte (en ook de waarneembare sterkte van een base).
Alle zuren, sterker dan H3O+ lijken even sterk in water en alle basen, sterker dan OH- lijken even sterk in water.
Gebruik je bijvoorbeeld watervrij azijnzuur als oplosmiddel, dan zijn veel sterkere zuren waarneembaar, nl. alle zuren die minder sterk zijn dan het ion CH3COOH2+.
Of zou zich H3SO4+ moeten vormen?