Springen naar inhoud

ph waarde van azijn


  • Log in om te kunnen reageren

#1

mattheus

    mattheus


  • >25 berichten
  • 76 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 maart 2007 - 18:54

Ik wou ff weten wat de ph waarde is van azijn. of weet iemand een stof (zoals zoutzuur of zwavelzuur ofzo) die in huis te vinden is die zuurder is dan azijn?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11119 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 17 maart 2007 - 19:16

Het ligt eraan wat de molariteit van die azijn is: het is namelijk een oplossing.

Als het eetbare azijn is (4 massa%): 40 g/l azijnzuur = 0,67 mol/l azijnzuur

pKa azijnzuur = 4.75 ==> Ka azijnzuur = 1.78 * 10-5

Reactievgl

CH3COOH + H2O <=> CH3COO- + H3O+
  0.67-X            +X       +X


Ka = [CH3COO-]*[H3O+]/[CH3COOH] = X*X/0,67-X = 1.78 * 10-5

Lossen we X op, dan krijgen we 0.00421

Dit is de concentratie aan H3O+

De pH is dan -log(0.00421) = 2.4

Mag jij schoonmaakazijn doen (30 massa%) :oops:

#3

G.i.B.

    G.i.B.


  • >250 berichten
  • 387 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 maart 2007 - 19:22

De pH hangt van het merk af. Azijnzuur is in elk geval een zwak zuur.

Je kan beter schoonmaakazijn gebruiken (zitten minder verontreinigingen in
en is sterker)

Volgens mij hebben mensen geen andere zuren in huis, dus als je een reactie wil versnellen met de zuren die je hebt, dan kan je zachtjes verhitten. (niet koken !!)

Wel oppassen met hete zuren. Heb je al handschoenen, bril en jas ??

Veranderd door G.i.B., 17 maart 2007 - 19:23


#4

mattheus

    mattheus


  • >25 berichten
  • 76 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 maart 2007 - 19:38

ik heb zwavelzuur en zoutzuur, zou dat niet zuurder zijn?

en als ik toch azijn gebruik dan zou ik het eerst destileren

Veranderd door mattheus, 17 maart 2007 - 19:39


#5

G.i.B.

    G.i.B.


  • >250 berichten
  • 387 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 maart 2007 - 19:48

Ja natuurlijk, ik dacht dat je bedoelde naast zoutzuur en zwavelzuur !!

#6

mattheus

    mattheus


  • >25 berichten
  • 76 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 maart 2007 - 19:54

oh ok, maar is zwavelzuur zuurder of zoutzuur, (ik heb pure zwavelzuur (L) en ik heb zoutzuur met een pH van 1.8 ook vloeibaar) zuurder?

Veranderd door mattheus, 17 maart 2007 - 19:54


#7

phj

    phj


  • >250 berichten
  • 497 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 maart 2007 - 20:26

Het grappige is, dat puur zwavelzuur helemaal niet zuur is.
De pH is gedefinieerd aan de hand van de concentratie H3O+-ionen.
De vorming van deze ionen lukt alleen met H2O.

#8

mattheus

    mattheus


  • >25 berichten
  • 76 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 maart 2007 - 22:24

oh dus als je zwavelzuur verdunt wordt het pas zuur,

#9

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 17 maart 2007 - 22:44

Kijk voor een discussie over pH eens op het volgende topic, we hebben ons toen nogal uitgesloofd.

http://www.chemiefor...wtopic=4543&hl=

#10

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11119 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 18 maart 2007 - 00:02

Kun je uitrekenen: weer de tip koop een boek :oops:

#11

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6850 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 18 maart 2007 - 07:51

oh ok, maar is zwavelzuur zuurder of zoutzuur, (ik heb pure zwavelzuur (L) en ik heb zoutzuur met een pH van 1.8 ook vloeibaar) zuurder?

Zuivere zwavelzuur is een oxidator. Zoutzuur heeft die bijwerking niet.

Zoutzuur en zwavelzuur zijn beide sterke zuren. Dat wil zeggen dat ze in water onmiddellijk worden gedeprotoneerd. Er is daarom geen verschil in waargenomen zuursterkte.

Zoutzuur met een pH van 1.8 heeft een concentratie van tussen 0.01 en 0.02 mol/liter. Dat is niet veel.

#12

mattheus

    mattheus


  • >25 berichten
  • 76 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 maart 2007 - 10:55

laat maar, ik heb het proefje gedaan met zoutzuur en calciumbicarbonaat en het werte, ik ben tevreden

#13

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 maart 2007 - 13:54

Ook geconcentreerd zwavelzuur is wel degelijk zuur. Het is zelfs een zeer sterk zuur, maar er zijn nog wel sterkere zuren. De reden dat wij veel zuren even sterk vinden is dat we water als oplosmiddel gebruiken. Water limiteert de waarneembare zuursterkte (en ook de waarneembare sterkte van een base).

Alle zuren, sterker dan H3O+ lijken even sterk in water en alle basen, sterker dan OH- lijken even sterk in water.

Gebruik je bijvoorbeeld watervrij azijnzuur als oplosmiddel, dan zijn veel sterkere zuren waarneembaar, nl. alle zuren die minder sterk zijn dan het ion CH3COOH2+.

#14

mattheus

    mattheus


  • >25 berichten
  • 76 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 maart 2007 - 14:31

ok, ik snap het

Veranderd door mattheus, 18 maart 2007 - 14:32


#15

phj

    phj


  • >250 berichten
  • 497 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 maart 2007 - 14:49

Ook geconcentreerd zwavelzuur is wel degelijk zuur. Het is zelfs een zeer sterk zuur, maar er zijn nog wel sterkere zuren. De reden dat wij veel zuren even sterk vinden is dat we water als oplosmiddel gebruiken. Water limiteert de waarneembare zuursterkte (en ook de waarneembare sterkte van een base).

Alle zuren, sterker dan H3O+ lijken even sterk in water en alle basen, sterker dan OH- lijken even sterk in water.

Gebruik je bijvoorbeeld watervrij azijnzuur als oplosmiddel, dan zijn veel sterkere zuren waarneembaar, nl. alle zuren die minder sterk zijn dan het ion CH3COOH2+.

Volgens mij is puur zwavelzuur nergens in opgelost, en kan de zuurgraad niet gedefinieerd worden. (= wel een zuur, maar niet zuur)
Of zou zich H3SO4+ moeten vormen?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures