Springen naar inhoud

ouzo


  • Log in om te kunnen reageren

#1

kristoffel22

    kristoffel22


  • >25 berichten
  • 37 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 maart 2007 - 13:42

dag iedereen

ik moet voor school een werkje maken en daarin moet ik de verkleuring van ouzo ( griekse nationale drank) als je er water bijvoegd verklaren.

Eerst dacht ik aan het hoge alcoholgehalte maar dan zou wodka of zo ook moeten verkleuren bij toevoeging van water.
ouzo is ook een drankje op basis van anijs ( zoals pastis) dus mss heeft dat er iets mee te maken.

iemand nog een idee?
mvg

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 maart 2007 - 13:45

Ouzo bevat veel anijsolie en een hoop alcohol. Als je er water bij doet, dan slaat die anijsolie neer en vormt allemaal kleine druppeltjes. Voeg je trouwens weer meer water toe, dan wordt het weer helder.

#3

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 maart 2007 - 13:47

Pastis, Ricard en Absynth worden ook troebel door verdunning met water. In alle drie zitten, net als in ouzo, anijsachtige smaakstoffen...

Probeer eens te zoeken wat voor stoffen dit zijn.

De pure drank (veel alcohol) is helder. Wat zou er kunnen gebeuren als je water toevoegt?

Veranderd door Marjanne, 18 maart 2007 - 13:47


#4

kristoffel22

    kristoffel22


  • >25 berichten
  • 37 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 maart 2007 - 13:54

plausibele oplossing : anijs lost goed op in alcohol, daardoor is de oplossing alcohol (veel alcohol )-anijs zeer helder.
bij de toevoeging van water wordt de concentratie alcohol verdunt en gaat het anijs aan elkaar gaan klitten en neerslaan.
daarvovenop vermoed ik dat die anijssmaakstoffen esters zijn, die goed oplossen in alcohol, maar in verdunde vorm gaan neerslaan
is dit een beetje juist?

Veranderd door kristof22, 18 maart 2007 - 13:58


#5

kristoffel22

    kristoffel22


  • >25 berichten
  • 37 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 maart 2007 - 14:10

gevonden!
in al die anijsdrankjes wordt anijsolie gebruikt als smaakmaker, deze olie bevat (zoals ik dacht ) het ester anethol wat zorgt voor de typische anijssmaak.
een eigenschap van anethol is dat het zeer slecht oplost in water doch wel goed in alcohol
wanneer het alcoholmengsel van water en anethol hoger is dan 45 graden lost het mooi helder op, daalt die concentratie echter (toevoegen van water) dan daalt de oplosbaarheid van het anethol en slaat het neer ( het vormt een witte suspentie.)
kan iemand dit voor correct verklaren?
mvg kristof

#6

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 maart 2007 - 14:47

Ik vind je antwoord bijna goed. Alleen de term neerslaan is niet helemaal correct, want dan zou de drank na verloop van tijd helder worden. Dat doet hij niet.
De term suspensie is hier de te gebruiken term.

Er zijn misschien meer stoffen in de drank die hetzelfde doen als anethol. Maar het belangrijkste is dat je het fenomeen hebt verklaard. :oops:

Veranderd door Marjanne, 18 maart 2007 - 14:48


#7

kristoffel22

    kristoffel22


  • >25 berichten
  • 37 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 maart 2007 - 14:50

hey bedankt !
mvg Kristof

#8

rappen-eddy

    rappen-eddy


  • >250 berichten
  • 774 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 maart 2007 - 16:24

nog even by the way iets, ouzo in griekenland, rakki in turkije :oops:

#9

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 maart 2007 - 21:34

De term suspensie is hier de te gebruiken term.

Volgens mij noem je het bij een mengsel van twee vloeistoffen een emulsie. Suspensie wordt voor een fijn verdeelde vaste stof in een vloeistof gebruikt.

#10

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 18 maart 2007 - 21:45

Een emulsie is over het algemeen stabiel. Daar het zaakje neerslaat (maak ik uit de posts op) spreek je eerder over een dispersie.

#11

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 18 maart 2007 - 22:34

Een emulsie is over het algemeen stabiel. Daar het zaakje neerslaat (maak ik uit de posts op) spreek je eerder over een dispersie.

Emulsies zijn toch juist niet stabiel? Waar dienen anders emulgatoren in bijvoorbeeld mayonaise voor? In dat geval zou het dus best wel een emulsie kunnen zijn.

Toegegeven, het is semantiek maar wel interessant :oops:
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#12

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 19 maart 2007 - 12:42

Suspensie : vaste stof in een vloeistof. Vb. verf, slijk.
Emulsie : vloeistof in vloeistof. Vb. melk, mayonaise.
AŽrosol : vloeistof of vaste stof in gas. Vb. rook, spray.
Dispersie : verzamelnaam voor suspensie, emulsie, aŽrosol.

Dit vond ik op internet.

In dit topic gaat het dus inderdaad om een emulsie.

#13

mmaarr

    mmaarr


  • >100 berichten
  • 184 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 maart 2007 - 16:04

anethol is geen ester maar een ether,





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures