Springen naar inhoud

vergisten van suikers en alcohol


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Toxi

    Toxi


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 maart 2007 - 16:04

hallo,,

welke 2 stoffen ontstaan bij het vergisten van suiker?
zijn dat alcohol en koolzuurgas?????

en welke stof ontstaat als alcohol verder oxideert?

ik kan het echt niet vinden :oops:

weet 1 van jullie het misschien?

alvast bedankt!!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jeffrey_Buter

    Jeffrey_Buter


  • >250 berichten
  • 857 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 maart 2007 - 16:23

alcohol en koolstofdioxide ontstaan.

Weet je wat de organische beschrijving van oxidatie is?

Je kan het ongetwijfeld vinden op internet. Als je op google zoekt naar oxidation of alcohols vind het.

Veranderd door JeffreyButer, 21 maart 2007 - 16:25


#3

Toxi

    Toxi


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 maart 2007 - 16:26

hmmm daar vraag je me wat...

ik weet niet :oops:

#4

Toxi

    Toxi


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 maart 2007 - 16:27

maar ik zal wel even kijken

bedankt!

#5

Jeffrey_Buter

    Jeffrey_Buter


  • >250 berichten
  • 857 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 maart 2007 - 17:23

Een organische oxidatie is het opnemen van een zuurstof-atoom of het afstaan van een waterstof-atoom.

Wat er gebeurt als je ethanol oxideert, is het afstaan van het waterstof-atoom gebonden aan het zuurstof. Welke stof hou je na deze oxidatie over?

#6

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 maart 2007 - 18:09

Als je wijn aan de lucht laat staan, dan wprdt hij zuur. In dat geval is het toch het opnemen van een zuurstofatoom.

#7

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 maart 2007 - 18:32

Ja dat is een stap verder. Een primair alcohol kan tweemaal oxideren.

#8

Madd

    Madd


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 maart 2007 - 21:07

2 maal oxideren?
naar carbonzuur en dan naar ester?

#9

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 22 maart 2007 - 22:50

Dus oxideren zorgt tegenwoordig voor een extra alkylketen?

#10

tabias

    tabias


  • >25 berichten
  • 32 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 maart 2007 - 22:56

Als je wijn aan de lucht laat staan, dan wprdt hij zuur. In dat geval is het toch het opnemen van een zuurstofatoom. (dit is toch zo als ik me niet vergis)

dus om te antwoorden op de vraag: alcohol(ROH) => aldehyde(R=O) => zuur(ROOH)

bij vergisting van suiker ontstaat er CO2 en dus ethanol die verder oxideert naar ethylaldehyde tot methylacetaat.

inderdaad, de wijn wordt zuur, maar niet door een H+ op te nemen, deze wordt zuur door te oxideren naar een aldehyde (R-C=O) en verder te oxideren naar een (R-COOH)

Veranderd door tabias, 22 maart 2007 - 22:56


#11

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 23 maart 2007 - 07:53

Klopt, dat laatste beestje heet trouwens een carbonzuur. In geval van ethanol krijg je ethaanzuur ofwel azijnzuur (zelfde).





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures