[scheikunde] Denaturatie
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 5
[scheikunde] Denaturatie
Hoi wij hebben een PO over koken met eitwitten, en we hebben het voornamelijk over denaturatie;
Denaturatie kan plaats vinden als de PH of Temperatuur wordt verandert
Bij temperatuur : staat iets over de disulfidebindingen die worden verbroken. ik vroeg me af of waterbruggen ook worden verbroken en hoe
PH: heeft het iets met de landingen te maken maar weet niet precies wat.
Please help me 8-[ <3
Denaturatie kan plaats vinden als de PH of Temperatuur wordt verandert
Bij temperatuur : staat iets over de disulfidebindingen die worden verbroken. ik vroeg me af of waterbruggen ook worden verbroken en hoe
PH: heeft het iets met de landingen te maken maar weet niet precies wat.
Please help me 8-[ <3
- Berichten: 6.314
Re: [scheikunde] Denaturatie
Bij temperatuurverhoging kunnen inderdaad disulfidebindingen worden verbroken. Dat zijn als het ware een soort kettinkjes die de structuur van het eiwit vasthouden. Als die worden verbroken kan het eiwit een andere vorm aannemen en is het dus niet meer functioneel.
Stel dat de pH lager zou worden. Welke deeltjes zijn er dan meer?
Denk nu eens aan de bindingen in een eiwit. Hoe zien de bindingen tussen aminozuren in het eiwit eruit?
Bedoel je waterstofbruggen? Hoe zouden die denk je de vorm van het eiwitmolecuul beinvloeden?ik vroeg me af of waterbruggen ook worden verbroken en hoe
Let op je notatie: het is 'pH' en niet 'PH'.PH: heeft het iets met de landingen te maken maar weet niet precies wat.
Stel dat de pH lager zou worden. Welke deeltjes zijn er dan meer?
Denk nu eens aan de bindingen in een eiwit. Hoe zien de bindingen tussen aminozuren in het eiwit eruit?
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] Denaturatie
Als je een goed voorbeeld van die kettinkjes wil bekijken: kijk dan naar iemand met natuurlijk krullend haar.Beryllium schreef: Bij temperatuurverhoging kunnen inderdaad disulfidebindingen worden verbroken. Dat zijn als het ware een soort kettinkjes die de structuur van het eiwit vasthouden. Als die worden verbroken kan het eiwit een andere vorm aannemen en is het dus niet meer functioneel.
Bedoel je waterstofbruggen? Hoe zouden die denk je de vorm van het eiwitmolecuul beinvloeden?ik vroeg me af of waterbruggen ook worden verbroken en hoe
Let op je notatie: het is 'pH' en niet 'PH'.PH: heeft het iets met de landingen te maken maar weet niet precies wat.
Stel dat de pH lager zou worden. Welke deeltjes zijn er dan meer?
Denk nu eens aan de bindingen in een eiwit. Hoe zien de bindingen tussen aminozuren in het eiwit eruit?
-
- Berichten: 448
Re: [scheikunde] Denaturatie
Denaturatie kan ook plaats vinden door mechanische beweging --> eiwit opkloppen tot schuim of door het toevoegen van bepaalde stoffen zoals ethanol, Pb2+-, Cu2+-, Hg2+-, Al3+-zouten, formaldehyde, methanol, zuren en basen. Ook dit proces wordt in de keuken toegepast. Het is bijvoorbeeld makkelijker om eiwit stijf te krijgen in een koperen kom omdat er kleine hoeveelheden koperionen vrijkomen uit de kom.melek schreef: Denaturatie kan plaats vinden als de PH of Temperatuur wordt verandert
En dan heb je nog het beroemde glazen ei die je verkrijgt door een ei in azijn te koken (met de schaal eraan). De schaal lost op en het ei is doorzichtig. Dit is bedacht door het kookwonder en chemicus verbonden aan de vakgroep Gastronomie Moléculaire van het Collège de France in Parijs Hervé This.
-
- Berichten: 5
Re: [scheikunde] Denaturatie
Het zijn peptide bindingen hoe heeft een pH waarden daar invloed op .
-
- Berichten: 5
Re: [scheikunde] Denaturatie
Het feit dat het peptide-bindingen zijn, doet er nog niet zo echt toe. Je moet het nog iets dieper bekijken: uit wat zijn peptide-bindingen opgebouwd?Het zijn peptide bindingen hoe heeft een pH waarden daar invloed op .
Zoals Beryllium al zei: aminozuren
Bedenk nu hoe een aminozuur eruit ziet en hoe de pH daar enige invloed op kan hebben. Eenmaal je dit hebt bedacht, is het een eenvoudige stap naar de invloed van de pH bij de opbouw van eiwit.
Een verwant begrip hier is het IEP = iso-elektrisch punt. (google of wikipedia kunnen je hier vast wel wat meer en betere uitleg over geven)
Correct me if I'm wrong
Kromagg
- Berichten: 2.953
Re: [scheikunde] Denaturatie
De pH heeft niet direct inwerking op de peptidebindingen. Omdat de zijketens van de aminozuren uit zure en basische groepen bestaan zal de pH de lading hiervan beïnvloeden. Dit kan de 3-dimensionale struktuur van het eiwit beïnvloeden of kapot maken.