BLS WLS en OLS

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 16

BLS WLS en OLS

wat is het verschil in rekenmethode tussen deze drie?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: BLS WLS en OLS

Wat zijn BLS, WLS en OLS?

Weighted Least Squares?

Ongewogen Least Squares?

Berichten: 16

Re: BLS WLS en OLS

eb bivariate...maar kweet niet precies wat verschil is in rekenmanier tussen deze 3 eigenlijk

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: BLS WLS en OLS

Weet je wel in welk van de situaties je elk van de drie moet gebruiken? En waarom?

Berichten: 24

Re: BLS WLS en OLS

De afkortingen staan respectievelijk voor ordinary least squares (=OLS), weighted least squares (WLS) en bivariate least squares (BLS). Neem het eenvoudigste geval waarbij je 1 x-variabele en 1 y-variabele hebt en veronderstel een lineaire betrekking tussen die 2 (meerder x-en en y-en kan ook voorkomen maar de redenering blijft hetzelfde). De waarden voor de x- en y-variabele kunnen bijvoorbeeld resultaten voor 2 analytische methodes zijn.

Een goede manier om te laten zien of de methodes niet significant van elkaar verschillen, bestaat uit het fitten van de puntenparen. OLS is alleen geschikt als de meetfout op de x-waardes verwaarloosbaar klein is en de meetfout op de y-waardes een (voldoende) constante variantie heeft ("homoscedastisch"). WLS is een kleine aanpassing van OLS die geschikt is als de meetfout in de y-waardes niet (voldoende) constant van variantie is ("heteroscedastisch"). De y-waardes krijgen dan een gewicht dat omgekeerd evenredig is met de grootte van de meetvariantie. [In OLS krijgen alle punten dus automatisch hetzelfde gewicht.] In het meest algemene geval hebben zowel de x- als y-waardes een "heteroscedastische" meetfout. Dan is BLS aangewezen. [Nu wordt een meer ingewikkelde weging toegepast om de optimale lijn te fitten.]

De lijnen kunnen behoorlijk verschillen. Vooral aan de uiteinden omdat ze min of meer t.o.v. elkaar gedraaid zijn. Voor detectiegrens kan het zo een factor 2 tot 3 uitmaken welke fit je gebruikt. Dat is al gepubliceerd voor een xrf-methode. Denk aan zware metalen in plastic speelgoed.

Het is dus eigenlijk best wel een wezenlijk punt!

Reageer