Springen naar inhoud

kan ik alcohol ijsmaken?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

rappen-eddy

    rappen-eddy


  • >250 berichten
  • 774 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 15 april 2007 - 11:14

kan ik bv jenever-ijsblokjes maken, waar de alcohol blijft inzitten?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Groentje

    Groentje


  • >100 berichten
  • 205 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 april 2007 - 11:52

mwa als je je best doet, het stolt op -114.4 graden volgens wiki maar misschien blijft er voor ethanol in zitten als je het krijgt ingesloten in de andere stoffen die mogelijk wel vast worden.

anyway jenever bevriest niet in de koelkast misschien iets met een lagere concentratie alcohol? (zoizo het proberen waaard)

#3

Echtepino

    Echtepino


  • >250 berichten
  • 794 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 april 2007 - 12:06

Alcohol-water mengsels bevriezen bij veel mildere temperaturen. Dus: ja dat kan.
Volgens Weast HCP: 26% kan nog bevriezen in de diepvries bij -18.
Voor 42% heb je al -31 nodig.

Veranderd door Echtepino, 15 april 2007 - 12:20


#4

Boanerges

    Boanerges


  • >250 berichten
  • 274 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 april 2007 - 12:08

anyway jenever bevriest niet in de koelkast misschien iets met een lagere concentratie alcohol? (zoizo het proberen waaard)

Dat lijkt me logisch dat jenever niet bevriest in een koelkast. De naam zegt het al, een kast om te koelen, niet om te vriezen.

#5

rappen-eddy

    rappen-eddy


  • >250 berichten
  • 774 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 15 april 2007 - 12:12

ja, maar als je de druk verlaagd in de fles, moet het toch wel mogelijk zijn?

#6

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 15 april 2007 - 12:23

Alcohol-water mengsels bevriezen bij veel mildere temperaturen. Dus: ja dat kan.

Een water/alcohol mengesel heeft geen vriespunt, je vries het water eruit en houdt een steeds sterker alcohol houdend residu over.
Ik weet dat er ijsmakers zijn die claimen dat ze ijs maken met een redelijk percentage alcohol, maar daar zal de truc zitten in de samenstelling van het beslag dat ze gebruiken.

#7

QuickSilver

    QuickSilver


  • >25 berichten
  • 47 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 15 april 2007 - 13:05

ja, maar als je de druk verlaagd in de fles, moet het toch wel mogelijk zijn?

Je moet juist de druk verhogen, wil je bij een hogere temperatuur het mengsel in vaste vorm krijgen.

#8

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 april 2007 - 13:14

Als dat ineens zou veranderen, zou vacuumdestillatie het ineens ook niet meer doen 8-[

/me kijkt eens achter zich naar DSM en ziet ineens mensen in paniek rondrennen...oeps :oops:

Veranderd door FsWd, 15 april 2007 - 14:46


#9

Echtepino

    Echtepino


  • >250 berichten
  • 794 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 april 2007 - 15:19

Alcohol-water mengsels bevriezen bij veel mildere temperaturen. Dus: ja dat kan.

Een water/alcohol mengesel heeft geen vriespunt, je vries het water eruit en houdt een steeds sterker alcohol houdend residu over.
Ik weet dat er ijsmakers zijn die claimen dat ze ijs maken met een redelijk percentage alcohol, maar daar zal de truc zitten in de samenstelling van het beslag dat ze gebruiken.

Ow? Nooit een bevroren fles wodka gezien, ik gisteren nog.
En krijg je dan ijsblokjes in een fles koude jenever? Ook nog nooit gezien.
Het blijft echt vloeibaar tot het smelt/stolpunt hoor.

Veranderd door Echtepino, 15 april 2007 - 15:20


#10

radioactive

    radioactive


  • >250 berichten
  • 442 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 april 2007 - 15:29

Maar de vraag is dan: "Zit de alcohol er nog in?" :oops:

Ik persoonlijk vermoed dat er niet meer veel van je alcohol zal overblijven.
Toch nog nooit van ijsjes met alcohol erin gehoort 8-[.

Veranderd door radioactive, 15 april 2007 - 15:31


#11

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 april 2007 - 16:25

Mijn broer heeft een cocktailbar en die heeft me eens over een soort destillatie techniek vertelt die eskimo's gebruiken. De eskimos die lieten dus hun drank bevriezen voor zover als het ging, en tapten dan het vloeibare gedeelte af en deden het weer als ik me niet vergis. Ik had er een mooie link over, zal hem nog eens een keer vragen want ik kan hem niet meer vinden. Er zijn dus (exclusieve) dranken die nog op deze manier gedestilleerd worden. Het schijnt echter wel dat het nogal kater opwekkend is, omdat ook vrij veel verontreinigingen achterblijven.

#12

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 april 2007 - 19:35

Er is een hele goede parallel tussen gefractioneerd bevriezen en gefractioneerde destillatie. Natuurlijk is het vriespunt van het mengsel anders dan van de zuivere stoffen; het is ook afhankelijk van de compositie. Net als bij destillatie. En de compositie van de eerstgevormde vaste stof is ook afhankelijk van de compositie van de vloeistof.

Wat wel anders is is de vrije energie van de vaste stof: waar de vrije energie van een gasmengsel gedomineerd wordt door een entropie-term, en de enthalpie van menging niet echt waar te nemen is, geldt dat voor vaste stoffen niet.

#13

Echtepino

    Echtepino


  • >250 berichten
  • 794 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 april 2007 - 12:53

Helemaal waar maar maak het niet zo ingewikkeld.
De TS vroeg gewoon "kan ik alcoholijs maken?" En het antwoord is ja.
Een likeurtje bevriest gewoon in zijn geheel bij -18 in de diepvries.

#14

Echtepino

    Echtepino


  • >250 berichten
  • 794 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 april 2007 - 13:00

Maar de vraag is dan: "Zit de alcohol er nog in?" :oops:

Ik persoonlijk vermoed dat er niet meer veel van je alcohol zal overblijven.
Toch nog nooit van ijsjes met alcohol erin gehoort 8-[.

Zekers, waar moet die anders gebleven zijn.
En er zijn geen ijsjes van omdat het niet prettig is om met je tong aan een ijsje van -35 vastgekleefd te zitten.

#15

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 april 2007 - 15:10

Mijn broer heeft een cocktailbar en die heeft me eens over een soort destillatie techniek vertelt die eskimo's gebruiken. De eskimos die lieten dus hun drank bevriezen voor zover als het ging, en tapten dan het vloeibare gedeelte af en deden het weer als ik me niet vergis. Ik had er een mooie link over, zal hem nog eens een keer vragen want ik kan hem niet meer vinden. Er zijn dus (exclusieve) dranken die nog op deze manier gedestilleerd worden. Het schijnt echter wel dat het nogal kater opwekkend is, omdat ook vrij veel verontreinigingen achterblijven.

ja dat kan,
het kan vooral nuttig zijn als eerste 'distillatie'
de kater komt omdat de ethanol niet gescheiden wordt van methanol en de hogere alcoholen.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures