Springen naar inhoud

[scheikunde] frituurvet


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Toni_CF

    Toni_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 19 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 mei 2007 - 12:48

ik heb een opdracht gekregen waarbij ik de achteruitgang van vetten moet beschrijven. De achteruitgang van frituurvet, heeft te maken met oxidatie hydrolyse en polymerisatie.
Ik moet algemene reactievergelijkingen hebben voor dus bovengenoemde processen.
Het hydrolyse proces begrijp ik, dmv het water/ijs wat om de te bakken voedingsware zit zorgt voor de hydrolyseGeplaatste afbeelding

Maar voor de Oxidatie is het moeilijk een antw. te vinden.
Ik weet dat de meeste oxidatie aan het opp. van het vet gebeurt met lucht. Dit maakt het vet, razig en zorgt ervoor dat het ranzig gaat ruiken en dat het vet zwart wordt.
Maar een alg. reactievergelijking kan ik niet vinden..

Voor polymerisatie is er ook weinig info over te vinden...

Kan iemand mij op weg helpen....

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 06 mei 2007 - 13:35

Er vindt gedeeltelijke verbranding van het vet plaats. Dit kan het makkelijkst aan de carboxykant, aangezien dat al bijna CO2 is.

#3

Toni_CF

    Toni_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 19 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 mei 2007 - 13:46

Maar hoe gaat de reactie er dan uit zien??? ik snap niet echt wat er nou precies gebeurt met het frituurvet...
O2 verbreekt de verbinding???

#4

Toni_CF

    Toni_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 19 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 mei 2007 - 17:10

Bij de polymerisatie komt er dan aan de dubbele binding van het frituurvet een nieuwe groep, of komt het aan de O van de OH groep???

Veranderd door Toni, 06 mei 2007 - 17:10


#5

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 mei 2007 - 06:42

Bij oxidatie ontstaan o.a. 4 hydroxynonenal (4-HNE) en in kleinere hoeveelheden 4 hydroxyoctenal (4-HOE) en en 4 hydroxyhexenal (4-HHE).

Je zou dan nu wel een reaktievergelijking moeten kunnen maken denk ik zo.

Vet wordt meestal zwart door verbranding van zetmeel (paneermeel).

#6

Toni_CF

    Toni_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 19 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 mei 2007 - 16:08

Bedankt voor jullie hulp...

We hebben het algemene reactiemeachnisme van oxidatie en polymerisatie besproken, dit gaf alweer een hoop teweeg... oxidater oxidatie, reduceerd :oops:

maar iig bedankt





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures