Springen naar inhoud

[scheikunde] hoeveelheid zuur in melk


  • Log in om te kunnen reageren

#1

lekkerkerk01

    lekkerkerk01


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 mei 2007 - 14:52

bij een practicum over melk moet ik de "hoeveelheid zuur" in melk berekenen.

Ik heb 10 ml melk met enkele druppels Fenolftaleїen en dan moet ik 0,1 M natronloog titreren. hoe bereken ik dan de hoeveelheid mol zuur in 10 ml melk zit?

ik heb er 2,20 ml natronloog voor gebruikt.

ik heb berekend: 0.0022 L x0,1=2.2*10^-4
2.2*10^-4
------------- = 0.22*10^-5
10 ml melk

-log[2.2*10^-5] = 4,65 =pOH

14-4.65= 9,34 PH.

zoiezo klopt deze zuurgraad niet denk ik en ik weet ook niet hoe ik verder moet rekenen naar hoeveel mol zuur er dan in de melk zit!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Gedep

    Gedep


  • >25 berichten
  • 89 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 mei 2007 - 16:05

Je hebt dus berekend dat er 2,20 10-4 mol OH- heeft gereageerd.

Met hoeveel mol zuur heeft dat dan gereageerd?

Welk zuur zit er in melk? Hoeveel H+ kan dat zuur afstaan?

Veranderd door Gedep, 07 mei 2007 - 16:06


#3

lekkerkerk01

    lekkerkerk01


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 mei 2007 - 16:32

ja, ik weet dus dat de hoeveelheid natronloog (OH-)die is omgezet ook is omgezet uit de melk. maar hoe kan ik dan berekenen hoeveel zuur er nog over is? ik weet dat fenolftaleinen van kleur verandert bij 8,2 PH. moet ik daar wat mee?

is het van belang welk zuur er reageert? op internet vindt ik de zuurgraad van melk van 6,8 dus bijna basisch. maar dat moet ik nog aantonen met berekening :oops:

#4

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 mei 2007 - 17:10

Ik vraag me af of je weet wat er precies gebeurt bij deze titratie.

ik weet dat fenolftaleinen van kleur verandert bij 8,2 PH. moet ik daar wat mee?


Je moet hier niets mee. Maar weet je waarom je fenolftaleïnen gebruikt, en wat dat kleuromslagpunt betekent?

maar hoe kan ik dan berekenen hoeveel zuur er nog over is?


Dan weet je namelijk gelijk het antwoord op deze vraag...

En nog wat:

ik heb berekend: 0.0022 L x0,1=2.2*10^-4
2.2*10^-4
------------- = 0.22*10^-5
10 ml melk

-log[2.2*10^-5] = 4,65 =pOH

14-4.65= 9,34 PH.


Die 0.22*10^-5..., op hoeveel ml melk heeft dat betrekking?
Mag je daar op de gedane manier een pOH uit berekenen?
Verder is het niet de pOH die je zo berekent (als je de goede waarden invult), maar de pH.



Edit: een correctie: het heeft geen zin om de pH op deze manier te berekenen. Ten eerste heb je die helemaal niet nodig om de vraag te beantwoorden. Ten tweede kun je de pH niet zo berekenen. Er zou op deze wijze iets van 2 uitkomen. Maar dit geldt alleen als alle zuur in de melk is geioniseerd en dat is niet het geval.

Veranderd door Marjanne, 07 mei 2007 - 17:14


#5

Gedep

    Gedep


  • >25 berichten
  • 89 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 mei 2007 - 18:15

Waarom en wanneer slaat de kleur om van de indicator?
Je hebt het over overgebleven zuur.... Maar als de kleur omslaat...

In welke verhouding reageert het loog met het zuur in de melk? Daarom vroeg ik je ook hoeveel H+ het zuur in de melk kan afstaan...





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures