Dicarbonylverbinding uit suiker
Moderator: ArcherBarry
-
- Berichten: 448
Dicarbonylverbinding uit suiker
Is het mogelijk dat uit suiker (b.v. glucose) een dicarbonylverbinding ontstaat op devolgende mannier:
- Eliminatie van water van het 2de en 3de C-atoom. Waardoor er tussen deze C-atomen een dubbele binding ontstaat.
- Keto-enol automerie de dubbele binding tussen beide C-atomen gaat naar het 2de C-atoom waar het de hydroxylgroep omzet tot een carbonylgroep en de waterstof van de hydroxyl gaat dan naar het 3de C-atoom.
Ik probeer het reactiemechanisme voor de vorming van acrylamide uit glucose en asparagine op te stellen.
- Eliminatie van water van het 2de en 3de C-atoom. Waardoor er tussen deze C-atomen een dubbele binding ontstaat.
- Keto-enol automerie de dubbele binding tussen beide C-atomen gaat naar het 2de C-atoom waar het de hydroxylgroep omzet tot een carbonylgroep en de waterstof van de hydroxyl gaat dan naar het 3de C-atoom.
Ik probeer het reactiemechanisme voor de vorming van acrylamide uit glucose en asparagine op te stellen.
- Berichten: 11.177
Re: Dicarbonylverbinding uit suiker
Probeer het eens in plaatjes uit te beelden, desnoods in paint aub.
Bedoel je met carbonyl in dit geval een keton (C-(C=O)-C) of een aldehyde (C-(C=O)H) ?
Bedoel je met carbonyl in dit geval een keton (C-(C=O)-C) of een aldehyde (C-(C=O)H) ?
-
- Berichten: 448
Re: Dicarbonylverbinding uit suiker
Acrylamide ontstaat bij verhitting in voedingswaren door de reactie tussen asparagine en een reducerende suiker zoals glucose.
Ik wou het reactiemechanisme kennen en zocht dit op.
Nu deze reactie vertrekt van een aminozuur en een dicarbonylverbinding. Dus dacht ik dat deze dicarbonylverbinding moest verder komen uit de suiker.
Dus dan ben ik gaan zoeken hoe je hieraan kunt komen uitgaande van glucose.
Mijn idee was dat eerst water afsplitste. En daarna een keto-enol tautomerie.
Waarna het gevormde product reageert met het aminozuur zoals op de afbeelding van op het internet.
PS: mijn excuses voor de slechte kwaliteit van mijn afbeeldingen.
Ik wou het reactiemechanisme kennen en zocht dit op.
Nu deze reactie vertrekt van een aminozuur en een dicarbonylverbinding. Dus dacht ik dat deze dicarbonylverbinding moest verder komen uit de suiker.
Dus dan ben ik gaan zoeken hoe je hieraan kunt komen uitgaande van glucose.
Code: Selecteer alles
---C---C---
|| ||
O O
Code: Selecteer alles
O=C-H O=C-H O=C-H
| | |
H-C-OH C-OH C=O
| || |
HO-C-H --> C-H --> H-C-H
| | |
H-C-OH H-C-OH H-C-OH
| | |
H-C-OH H-C-OH H-C-OH
| | |
CH2OH CH2OH CH2OH
PS: mijn excuses voor de slechte kwaliteit van mijn afbeeldingen.
- Berichten: 11.177
Re: Dicarbonylverbinding uit suiker
Het zal in dit geval sterk in de enolvorm blijven, gewoon omdat 2 carbonylen naast elkaar erg onstabiel is. Als je een dicarbonyl verwarmt, stook je de koolstofmonoxide er gewoon uit.