Springen naar inhoud

[scheikunde] water aantonen in voedingsmiddel


  • Log in om te kunnen reageren

#1

liesbet

    liesbet


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 mei 2007 - 09:43

ik heb volgende opdracht gekregen:

toon volgende voedinsstoffen aan in voedingsmiddelen
- eiwitten
- koolhydraten
- vetten
- water

voor de eerste drie denk ik het gevonden te hebben: nl
- voor eiwitten: biureet (dit wordt dan paars?)
- voor koolhydraten: jodium (dit kleurt dan donkerblauw - zwart?)
- voor vetten: sudan III (dit geeft een rode rand?)

- voor water heb ik geen enkel idee (we moeten dus aantonen dat er al dan niet water zit in bepaalde voedingsstoffen)

kan iemand me helpen?

alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

SamtheChemist_CF

    SamtheChemist_CF


  • >250 berichten
  • 560 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 mei 2007 - 10:29

Hieronder een stukje wat ik gevonden heb met google:

Titel: Aantonen van water
Proefnummer: 9

Doel:
Hoe toon ik water aan?

Waarneming:
Water en witte kopersulfaat wordt blauw. Als je wasbenzine en alcohol erbij doet dan reageert het niet. (je ziet geen kleurverandering).
Koolstofdioxide „+ kalkwater
Wit kopersulfaat „+ water

Conclusie:
Water toon je aan met wit kopersulfaat.

Is afkomstig van deze website: http://www.scholieren.com/

Ik hoop dat je er iets aan hebt!

#3

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 mei 2007 - 15:37

Ik dacht ook meteen aan wit kopersulfaat. Wanneer het water moleculen opneemt in zijn kristal structuur wordt het blauw, heel simpel en snel. Bedenk wel dat dit wat lastiger zal gaan in vaste voedingsmiddelen.....

Veranderd door Napoleon1981, 15 mei 2007 - 15:38


#4

bteunissen

    bteunissen


  • >1k berichten
  • 1122 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 mei 2007 - 16:20

In dat geval kun je denken aan de Karl Fischer titratie. Een veel gebruikte manier om quantitatief watergehaltes te bepalen.

Link

Bas

Veranderd door bteunissen, 15 mei 2007 - 16:21


#5

Boanerges

    Boanerges


  • >250 berichten
  • 274 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 mei 2007 - 17:19

ik heb volgende opdracht gekregen:

toon volgende voedinsstoffen aan in voedingsmiddelen
- eiwitten
- koolhydraten
- vetten
- water

voor de eerste drie denk ik het gevonden te hebben: nl
- voor eiwitten: biureet (dit wordt dan paars?)
- voor koolhydraten: jodium (dit kleurt dan donkerblauw - zwart?)
- voor vetten: sudan III (dit geeft een rode rand?)

- voor water heb ik geen enkel idee (we moeten dus aantonen dat er al dan niet water zit in bepaalde voedingsstoffen)

kan iemand me helpen?

alvast bedankt

Water denk ik ook inderdaad dat de Karl Fischer methode beter geschikt is.

Koolhydraten zou ik niet met jodium doen, jodium of lugol oplossing is wel geschikt om bepaalde soorten zetmeel aan te tonen(overigens ook niet alle zetmeelsoorten)
Voor koolhydraten zijn er de volgende reagens/bepalingen om een en ander aan te tonen:
Tollens
Benedict en
Fehlings reagens.

Voor vet gebruiken wij hier meestal Sudan 1, het zou best kunnen dat 3 ook geschikt is.

#6

liesbet

    liesbet


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 mei 2007 - 14:32

alvast bedankt

Is er dan 1 bepaald product dat alle kolhydraten kan aantonen
(dus zowel de suikers als de zetmelen?)

of ben ik altijd verplicht om deze apart op te sporen

#7

radioactive

    radioactive


  • >250 berichten
  • 442 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 mei 2007 - 17:38

Ik denk niet dat dat kan (voor zover ik weet toch :oops: ).

#8

liesbet

    liesbet


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 mei 2007 - 13:49

misschien een stomma vraag naar jullie toe, maar ik ben echt wel een leek hoor.

wat zou er moeten gebeuren als ik de Karl Fischer methode gebruik om water aan te tonen.

wat gebeurd er als ik koolhydraten aantoon met de volgende reagens/bepalingen
en toon ik dan de enkelvoudige of de meervoudige koolhydraten aan of beide:
- Tollens
- Benedict
- Fehlings reagens

kan er iemand wat meer uitleg geven?

bedankt

liesbet





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures