[scheikunde] water aantonen in voedingsmiddel

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 8

[scheikunde] water aantonen in voedingsmiddel

ik heb volgende opdracht gekregen:

toon volgende voedinsstoffen aan in voedingsmiddelen

- eiwitten

- koolhydraten

- vetten

- water

voor de eerste drie denk ik het gevonden te hebben: nl

- voor eiwitten: biureet (dit wordt dan paars?)

- voor koolhydraten: jodium (dit kleurt dan donkerblauw - zwart?)

- voor vetten: sudan III (dit geeft een rode rand?)

- voor water heb ik geen enkel idee (we moeten dus aantonen dat er al dan niet water zit in bepaalde voedingsstoffen)

kan iemand me helpen?

alvast bedankt

Gebruikersavatar
Berichten: 560

Re: [scheikunde] water aantonen in voedingsmiddel

Hieronder een stukje wat ik gevonden heb met google:

Code: Selecteer alles

Titel: Aantonen van water

Proefnummer: 9

Doel:

Hoe toon ik water aan?

Waarneming:

Water en witte kopersulfaat wordt blauw. Als je wasbenzine en alcohol erbij doet dan reageert het niet. (je ziet geen kleurverandering).

Koolstofdioxide „+ kalkwater

Wit kopersulfaat „+ water

Conclusie:

Water toon je aan met wit kopersulfaat.
Is afkomstig van deze website: http://www.scholieren.com/

Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Berichten: 2.399

Re: [scheikunde] water aantonen in voedingsmiddel

Ik dacht ook meteen aan wit kopersulfaat. Wanneer het water moleculen opneemt in zijn kristal structuur wordt het blauw, heel simpel en snel. Bedenk wel dat dit wat lastiger zal gaan in vaste voedingsmiddelen.....

Berichten: 1.122

Re: [scheikunde] water aantonen in voedingsmiddel

In dat geval kun je denken aan de Karl Fischer titratie. Een veel gebruikte manier om quantitatief watergehaltes te bepalen.

Link

Bas

Berichten: 274

Re: [scheikunde] water aantonen in voedingsmiddel

liesbet schreef: ik heb volgende opdracht gekregen:

toon volgende voedinsstoffen aan in voedingsmiddelen

- eiwitten

- koolhydraten

- vetten

- water

voor de eerste drie denk ik het gevonden te hebben: nl

- voor eiwitten: biureet (dit wordt dan paars?)

- voor koolhydraten: jodium (dit kleurt dan donkerblauw - zwart?)

- voor vetten: sudan III (dit geeft een rode rand?)

- voor water heb ik geen enkel idee (we moeten dus aantonen dat er al dan niet water zit in bepaalde voedingsstoffen)

kan iemand me helpen?

alvast bedankt
Water denk ik ook inderdaad dat de Karl Fischer methode beter geschikt is.

Koolhydraten zou ik niet met jodium doen, jodium of lugol oplossing is wel geschikt om bepaalde soorten zetmeel aan te tonen(overigens ook niet alle zetmeelsoorten)

Voor koolhydraten zijn er de volgende reagens/bepalingen om een en ander aan te tonen:

Tollens

Benedict en

Fehlings reagens.

Voor vet gebruiken wij hier meestal Sudan 1, het zou best kunnen dat 3 ook geschikt is.

Berichten: 8

Re: [scheikunde] water aantonen in voedingsmiddel

alvast bedankt

Is er dan 1 bepaald product dat alle kolhydraten kan aantonen

(dus zowel de suikers als de zetmelen?)

of ben ik altijd verplicht om deze apart op te sporen

Gebruikersavatar
Berichten: 442

Re: [scheikunde] water aantonen in voedingsmiddel

Ik denk niet dat dat kan (voor zover ik weet toch :oops: ).

Berichten: 8

Re: [scheikunde] water aantonen in voedingsmiddel

misschien een stomma vraag naar jullie toe, maar ik ben echt wel een leek hoor.

wat zou er moeten gebeuren als ik de Karl Fischer methode gebruik om water aan te tonen.

wat gebeurd er als ik koolhydraten aantoon met de volgende reagens/bepalingen

en toon ik dan de enkelvoudige of de meervoudige koolhydraten aan of beide:

- Tollens

- Benedict

- Fehlings reagens

kan er iemand wat meer uitleg geven?

bedankt

liesbet

Reageer