[scheikunde] Verschil in eierschalen

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

[scheikunde] Verschil in eierschalen

Onlangs hebben we op school een PO gemaakt over fluoride en tandbederf. We hebben onderzocht Allereerst onderzochten we of een verschil in behandelingstijd van fluor invloed heeft op het tandbederf. Vervolgens onderzochten we of een verschil in concentratie van fluor invloed heeft op het tandbederf. En vervolgens onderzochten we of er een verband is tussen het gebruik van fluoride en de bescherming van tanden bij verschillende gebitten. Voor verschillende gebitten hebben we twee soorten eierschalen gebruikt: scharreleieren en legbatterijeieren.

Deze reactie hebben we gebruikt:

CaCO3 (s) + 2CH3COOH (aq) =>Ca2+ (aq)+2CH3OO- (aq)+CO2 (g) + H2O(l)

We hebben de hoeveelheid ontstane CO2 opgevangen.

Nu blijkt dat er bij scharreleieren veel minder CO2 ontstaat dan bij legbatterijeieren. Hoe is dit verschil te verklaren?

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] Verschil in eierschalen

1) Tandglazuur en eierschalen zijn helemaal niet te vergelijken

2) Die carbonaat moet natuurlijk eerst ergens vandaan komen. Denk je dat bij legbatterijen echt gelet wordt op voeding? :oops:

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: [scheikunde] Verschil in eierschalen

Misschien dat bij legbatterijen juist meer gelet wordt op de voeding: voldoende vitaminen, voldoende bouwstoffen, voldoende kalk...

Edit: overigens welkom op dit mooie forum, bla.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] Verschil in eierschalen

Woeps, de conclusie verkeerd om gelezen, mja :oops:

Re: [scheikunde] Verschil in eierschalen

Nu blijkt dat er bij scharreleieren veel minder CO2 ontstaat dan bij legbatterijeieren. Hoe is dit verschil te verklaren?


Als er minder CO2onstaat bij scharreleieren kan dat 2 oorzaken hebben.

1. Beide proeven zijn niet op dezelfde manier uitgevoerd

2. de schalen van de scharreleieren zijn niet goed schoon geweest en er heeft iets opgezeten dat de azijn eerder verbruikt dan het carbonaat. Eierschalen bestaat vrijwel geheel uit CaCO3 en zijn niet verschillend afhankelijk van de kippensoort.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] Verschil in eierschalen

Jep, maar dan zit je wel met de dikte van de schaal :oops:

Als je een kip alle kalk onthoudt, legt ie vlieseieren.

Berichten: 2.337

Re: [scheikunde] Verschil in eierschalen

FsWd schreef: Jep, maar dan zit je wel met de dikte van de schaal :oops:

Als je een kip alle kalk onthoudt, legt ie vlieseieren.
Ja daarom denk ik ook dat ze bij batterijkippen extra veel kalk in hun voedsel doen. En hoe zouden scharrelkippen dan aan zoveel kalk komen? (als ze geen verkruimelde eischelpen krijgen)

Gebruikersavatar
Berichten: 442

Re: [scheikunde] Verschil in eierschalen

Dat zit toch zowiezo in hun voedsel?

Berichten: 2.337

Re: [scheikunde] Verschil in eierschalen

Ja maar aan die granen die je koopt voegen ze toch extra carbonaat toe?

Gebruikersavatar
Berichten: 442

Re: [scheikunde] Verschil in eierschalen

Bij scharrelkippen zal dat ook wel gebeuren zeker?! Weliswaar een beetje minder dan bij batterijkippen. :oops:

Reageer