Springen naar inhoud

[scheikunde] Verschil in eierschalen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

bla_CF

    bla_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 mei 2007 - 10:41

Onlangs hebben we op school een PO gemaakt over fluoride en tandbederf. We hebben onderzocht Allereerst onderzochten we of een verschil in behandelingstijd van fluor invloed heeft op het tandbederf. Vervolgens onderzochten we of een verschil in concentratie van fluor invloed heeft op het tandbederf. En vervolgens onderzochten we of er een verband is tussen het gebruik van fluoride en de bescherming van tanden bij verschillende gebitten. Voor verschillende gebitten hebben we twee soorten eierschalen gebruikt: scharreleieren en legbatterijeieren.

Deze reactie hebben we gebruikt:

CaCO3 (s) + 2CH3COOH (aq) =>Ca2+ (aq)+2CH3OO- (aq)+CO2 (g) + H2O(l)

We hebben de hoeveelheid ontstane CO2 opgevangen.

Nu blijkt dat er bij scharreleieren veel minder CO2 ontstaat dan bij legbatterijeieren. Hoe is dit verschil te verklaren?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 18 mei 2007 - 11:04

1) Tandglazuur en eierschalen zijn helemaal niet te vergelijken
2) Die carbonaat moet natuurlijk eerst ergens vandaan komen. Denk je dat bij legbatterijen echt gelet wordt op voeding? :oops:

#3

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 mei 2007 - 12:45

Misschien dat bij legbatterijen juist meer gelet wordt op de voeding: voldoende vitaminen, voldoende bouwstoffen, voldoende kalk...

Edit: overigens welkom op dit mooie forum, bla.

Veranderd door Marjanne, 18 mei 2007 - 12:46


#4

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 18 mei 2007 - 14:26

Woeps, de conclusie verkeerd om gelezen, mja :oops:

#5

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 18 mei 2007 - 14:45

Nu blijkt dat er bij scharreleieren veel minder CO2 ontstaat dan bij legbatterijeieren. Hoe is dit verschil te verklaren?


Als er minder CO2 onstaat bij scharreleieren kan dat 2 oorzaken hebben.
1. Beide proeven zijn niet op dezelfde manier uitgevoerd
2. de schalen van de scharreleieren zijn niet goed schoon geweest en er heeft iets opgezeten dat de azijn eerder verbruikt dan het carbonaat. Eierschalen bestaat vrijwel geheel uit CaCO3 en zijn niet verschillend afhankelijk van de kippensoort.

#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 18 mei 2007 - 15:28

Jep, maar dan zit je wel met de dikte van de schaal :oops:

Als je een kip alle kalk onthoudt, legt ie vlieseieren.

#7

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 mei 2007 - 07:53

Jep, maar dan zit je wel met de dikte van de schaal :oops:

Als je een kip alle kalk onthoudt, legt ie vlieseieren.

Ja daarom denk ik ook dat ze bij batterijkippen extra veel kalk in hun voedsel doen. En hoe zouden scharrelkippen dan aan zoveel kalk komen? (als ze geen verkruimelde eischelpen krijgen)

#8

radioactive

    radioactive


  • >250 berichten
  • 442 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 mei 2007 - 07:54

Dat zit toch zowiezo in hun voedsel?

Veranderd door radioactive, 19 mei 2007 - 07:54


#9

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 mei 2007 - 08:07

Ja maar aan die granen die je koopt voegen ze toch extra carbonaat toe?

#10

radioactive

    radioactive


  • >250 berichten
  • 442 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 mei 2007 - 08:20

Bij scharrelkippen zal dat ook wel gebeuren zeker?! Weliswaar een beetje minder dan bij batterijkippen. :oops:





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures