Springen naar inhoud

Kalksteen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

jacob

    jacob


  • >25 berichten
  • 45 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2007 - 21:23

hoy, ik heb een probleem met kalkaanslag op een kookelement dat continu water verdampt. door de kalkaanslag is er heel wat kalk op de bodem en zelf klontervorming op de bodem (CaCO3)

heeft er iemand een eenvoudige 'keukenoplossing' waarmee ik deze kalk kan oplossen in water? ik had eerst gedacht aan keukenzout maar ik denk dat dit ni echt effectief zal zijn. nadien dacht ik aan een zuur milieu ?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jana_CF

    jana_CF


  • >250 berichten
  • 264 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2007 - 21:29

Ik ontkalk altijd met azijn, dat helpt goed :oops:

#3

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 mei 2007 - 21:30

Azijn (uit de etenswarenkast). Citroenzuur (zit in ontkalkers).

Eventueel pan een beetje verwarmen.

#4

Robin85

    Robin85


  • >250 berichten
  • 365 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2007 - 21:35

zoutzuur werkt nog altijd het allerbest, eventueel wat verdunnen

Veranderd door Robin85, 20 mei 2007 - 21:36


#5

jacob

    jacob


  • >25 berichten
  • 45 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2007 - 21:43

probleem is dat ik niet direct HCl in mijn keukenkast staan heb :oops:

en azijn werkt niet snel genoeg naar mijn gedacht :s te lage concentraties
in die keukenazijn wrees ik. heeft iemand een alternatief?

#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 mei 2007 - 22:16

Schoonmaakazijn (die is 30%) of gewoon ontkalker, of anders even langs de bouwmarkt en 10% HCl kopen.

#7

jacob

    jacob


  • >25 berichten
  • 45 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 mei 2007 - 07:19

ah ik heb mijn keukenazijn opgewarmt en ga deze nacht laten inwerken. zal ook wel lukken zeker? vroeg mij wel af of er iemand een gepaste katalisator kent voor deze? bij kamertemperaturen verloopt de reactie te traag naar mijn zinnen :oops:

CaCO3 (s) + 2 CH3COOH (l) ---> CO2 (g) + H2O (l) + 2 Ca(CH3COO)2 (s)


# Moderatoropmerking
Beryllium: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken.

Veranderd door Beryllium, 21 mei 2007 - 07:47


#8

Robin85

    Robin85


  • >250 berichten
  • 365 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 mei 2007 - 07:53

eventueel kleine hoeveelheid zout oplossen in je azijn, dan wordt die iets sterker (zouteffect)

#9

radioactive

    radioactive


  • >250 berichten
  • 442 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 mei 2007 - 09:06

Als je zoutzuur gebruikt goed verdunnen zodat er geen schade is aan je kookelement!! :oops:

#10

Onimo

    Onimo


  • >100 berichten
  • 121 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 mei 2007 - 09:46

en zoutzuut is best makkelijk in ietwat zwakkere form verkrijgbaar bij bouwbedrijven.
had er zaterdag toevallig nog naar gekeken :oops:

#11

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 mei 2007 - 10:47

Ik zou niet met zoutzuur gaan werken. Koop schoonmaak azijn (bevat ca. 10% azijnzuur) en kook hier een tijdje mee. Bij de Gamma kun je ook literflessen ontkalker kopen, dat is 8% fosforzuur en dat is altijd nog een stuk zwakker dan zoutzuur.

Zoutzuur is erg corrosief, niet alleen vanwege het zuur, maar juist ook vanwege de chloride ionen. De combinatie zuur + chloride is corrosief, doordat de chloride ionen sterk complexerend werken op veel metaalionen, met als gevolg dat het metaal sneller oplost.

Je zult wel even moeten verwarmen, of je nou azijn of 8% fosforzuur gebruikt. Anders duurt het veel te lang. Zelf heb ik een waterkoker met een metalen bodem, en als ik deze wil ontkalken doe ik er wat van die 8% fosforzuur in en laat hem even flink opwarmen tot hij bijna kookt. Daarna is hij weer helemaal schoon!

Veranderd door woelen, 21 mei 2007 - 10:48


#12

jacob

    jacob


  • >25 berichten
  • 45 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 mei 2007 - 14:38

woelen zit er blijkbaar op, als ik de azijn voorverwarm is er een sterke gasontwikkeling merkbaar de CO2 hoogst waarschijnlijk. maar dan zit ik nog met een klein vraagje. als ik naar de reactievergelijking kijk wordt er niet enkel het koolzuurgas gevormdt maar ook Ca(CH3COO)2. welk in vaste vorm voorkomt in normale omstandigheden. is dit wel correct? zo ja zort dit dan ook niet voor klontervorming op de bodem?

Veranderd door Beest, 21 mei 2007 - 14:39


#13

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 mei 2007 - 14:48

De ontkalkende werking is er juist op gericht dat het ontstane zout oplosbaar is. Er ontstaat CO2 gas, en calcium acetaat. Dat calcium acetaat is echter vrij goed oplosbaar in water en zal dus niet als vaste stof blijven zitten.

Dus: onoplosbare kalk + azijnzuur --> kooldioxide + oplosbare calcium acetaat

De nog warme oplossing van calcium acetaat schenk je af, en je spoelt na met schoon water en dan ben je alle calcium ionen (en daarmee jouw kalkprobleem) kwijt.

Veranderd door woelen, 21 mei 2007 - 14:50


#14

jacob

    jacob


  • >25 berichten
  • 45 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 mei 2007 - 14:51

ok vriendelijk bedankt voor deze snelle verduidelijking jongens!

ik zou zeggen een kus van de juf en een bank vooruit maar jullie zullen het moeten doen met een knipoog :oops:

Veranderd door Beest, 21 mei 2007 - 14:52


#15

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 mei 2007 - 21:52

Schoonmaakazijn (die is 30%)

10%, dubbel de normale dosis! Geen 30%





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures