Springen naar inhoud

[scheikunde] Alcoholpercentage


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Thijs1988

    Thijs1988


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 mei 2007 - 18:42

Hey,
Ik had een vraagje.
Hoe bepaal je ,bijvoorbeeld na een destillatie, het alcocoholpercentage in een oplossing?
Gr.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rappen-eddy

    rappen-eddy


  • >250 berichten
  • 774 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 mei 2007 - 19:05

je zit hoeveel alcohol overgedestilleerd is, en je maakt de verhouding met bv het water dat in de kookkolf overblijft.

Dus bv als je een mengsel ethanol water 100mL in totaal destilleerd, en er komt 20ml ethanol over, dan is het percentage ethanol in het mengsel 20/100 = 20%.

Voor een goede scheiding gebruik je best een gefractioneerde kolom.

#3

Thijs1988

    Thijs1988


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 mei 2007 - 19:09

Hoe kom je er dan achter dat er 20 ml ethanol in het destillaat zit?

#4

rappen-eddy

    rappen-eddy


  • >250 berichten
  • 774 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 mei 2007 - 19:14

Ja ik gaf maar een voorbeeld, maar uit wat bestaat het mengsel juist dat je wilt destilleren?

#5

G.i.B.

    G.i.B.


  • >250 berichten
  • 387 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 mei 2007 - 19:32

Als het een mengsel is van twee vloeistoffen kan je met het bepalen van de dichtheid het percentage bepalen.

#6

katrijn

    katrijn


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 mei 2007 - 19:35

je kan de dichtheid bepalen met een toestelletje: bvb de picnometer
en dan bestaan er tabellen die de dichtheid omzetten naar volumepercentage ethanol van je destillaat.
want je moet er rekening mee houden dat je destillaat nooit zuiver alcohol kan zijn (azeotroop mengsel)!
groetjes
trein

#7

rappen-eddy

    rappen-eddy


  • >250 berichten
  • 774 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 mei 2007 - 20:05

Of voer eventueel een bepaling uit met een GC.

#8

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 22 mei 2007 - 20:16

Het lijkt erop dat men hier een beetje langs elkaar heen praat. Thijsbeer, kun je precies vertellen wat je aan het doen bent? Ben je jenever aan het stoken, en wil je weten wat het alcoholpercentage is geworden?

#9

Thijs1988

    Thijs1988


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 mei 2007 - 22:15

Ik moet binnenkort wijn destilleren, en er moet na 2 destillaties minstens 80% aan ethanol in zitten. Hoe bereken je dit?

#10

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 mei 2007 - 06:16

Dat wordt straf spul.

Je volledige destillaat opvangen in een picnometer en dan het soortelijk gewicht bepalen. En zoals trein al zei, er zijn speciale 'alcoholtabellen' waaruit je het alcohol gehalte kunt aflezen.
Je hebt wel een "vervuiling" van wat andere alcoholen, hogere, maar de hoeveelheid is minimaal en de invloed op het soortelijk gewicht kun je dan ook verwaarlozen.

#11

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 23 mei 2007 - 07:04

Ehm als je distilleert, haal je de alcohol er toch uit? :oops: Of wordt zo ongeveer de hele drank overgedistilleerd? Dan blijft er toch een boel smaakstoffen achter?

Veranderd door FsWd, 23 mei 2007 - 07:04


#12

katrijn

    katrijn


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 23 mei 2007 - 07:22

Bij het destilleren gebruik je een vigreux-kolom; deze zorgt ervoor dat je steeds de vloeistof verdampt en deze dan laat condenseren. Dat is belangrijk omdat de concentratie van ethanol in de damp anders is dan die in de vloeistoffase, want ethanol is vluchtiger dan water. Nu moet je naar de kook- damp lijn kijken om te zien wat er gaat overdestilleren. En daar kun je zien dat je als je steeds opwarmt en afkoelt op een punt komt waar de concentratie ethanol in damp=in vloeistof: het azeotroop punt .Dit is bij 90% ethanol en 10% water ongeveer. Dus je kan maximum 80% ethanol in je uiteindelijke destillaat hebben.

#13

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 23 mei 2007 - 20:59

Die azeotroop is 96% alcohol en 4% water. Dat is dus ook het beste dat je met destilleren kunt bereiken. Waarom dacht je dat je theoretisch minder kon bereiken dan de azeotroop?

In een whisky of jeneverstokerij wordt met een eenvoudige koperen ketel in een langzaam proces zonder kolom een ruime verdubbeling van het alcoholpercentage in een enkele stap bereikt. Bij whisky wordt in 2 stappen 65% alcohol gemaakt. Bij jenever in 3x ongeveer 40%. Met een vigreux en een goed gecontroleerd proces moet je volgens mij best hoog kunnen komen!

#14

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 23 mei 2007 - 21:26

Zoals ik dit lees hou je dus gewoon water met alcohol over. Ik zie niet gauw dat tannines worden meegenomen als je wijn doet distilleren.

#15

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 mei 2007 - 07:33

Een andere methode om te weten te komen hoeveel alcohol ergens in zit is gebruik maken van redox-titratie. Neem nauwkeurig afgemeten 1 ml en doe dit in pakweg 100 ml verdund zwavelzuur (een paar procent is prima). Je hoeft niet precies te werken verder, alleen die ene ml alcoholhoudende vloeistof moet heel precies worden gemeten.

Verwarm die 100 ml verdund zuur met ethanol wat (50 graden of zo, dan heb je verwaarloosbaar verlies van damp).

Vervolgens voeg je al roerende een bekende concentratie oplossing van KMnO4 toe, net zo lang tot de kleur blijft. Ga uit van een 0,5% oplossing van KMnO4, die is vrijwel zwart en het omslagpunt kun je behoorlijk precies bepalen. KMnO4 is niet superprecies voor titratie, maar goed genoeg voor percentage bepaling van alcohol.

Met KMnO4 wordt je alcohol geoxideerd tot azijnzuur (4e transfer). Permanganaat gaat naar mangaan(II) (5e transfer). Dus voor 5 mol ethanol 4 mol permanganaat.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures