Springen naar inhoud

gedesioniseerd, gedistilleerd water


  • Log in om te kunnen reageren

#1

lieve

    lieve


  • >100 berichten
  • 120 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 mei 2007 - 12:44

Wat is het verschil tussen gedesioniseerd en gedistilleerd water? M.a.w. wat zit er in het ene wat in het andere niet aanwezig is?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

phj

    phj


  • >250 berichten
  • 497 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 mei 2007 - 14:55

Gedesioniseerd (dat woord kende ik niet) is gedesioniseerd (vrij gemaakt van de meeste ionen), terwijl gedestilleerd water is gedestilleerd (verdampen van water en weer, nu zonder ionen erin, laten condenseren.
Gedestilleerd zegt dus alleen maar wat over het "hoe".

Soms noemt men water, waarin de zware metaalionen zijn vervangen door vrijwel altijd goed oplosbare en meestal niet hinderende ionen (zoals natrium), ook gedemineraliseerd (gedesioniseerd).
In gedestilleerd water komen deze ionen in het geheel niet voor.

#3

mironteau

    mironteau


  • >25 berichten
  • 70 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 mei 2007 - 07:31

Sorry phj, ik ben het niet met je eens. Sta je me toe mijn mening te ventileren?
Zoals je zegt vinden de benamingen "gedesioniseerd" (afkomstig van "vollentsalzt") en gedestilleerd water hun oorsprong in de bereidingswijze. Gedesioniseerd water (beter nederlands is volgens mij: "gedemineraliseerd water") wordt bereid mbv een demin-installatie, zijnde een ionenwisselaar. Bij demineralisatie worden niet de slecht oplosbare zouten (Ca2+ en Mg2+) vervangen door goed oplosbare (Na+), maar wel door H+ in de kationenwisselaar en de anionen door OH- in de anionenwisselaar. Je vervangt dus gewoon alle ionen door H20. Het proces dat jij beschrijft heet "verzachten" en gebeurt dus in een waterverzachter. Daarvan is het doel uitsluitend kalkafzettingen te voorkomen. BTW: zware metalen zijn er meestal niet bij betrokken.
In principe zou gedestilleerd water dus moeten bereid worden in een destillatie-installatie, maar ik heb zo'n flauw vermoeden dat zoiets veel te duur is en dat het meeste (behalve in sommige labo's) zgn "gedestilleerd" water in feite dmv omgekeerde osmose (RO) bereid wordt. Het belangrijkste verschil tussen demineralisatie enerzijds en destillattie/RO anderzijds, is dat de eerste methode alleen ionen verwijdert, terwijl de tweede alle (of toch bijna alle) opgeloste en niet opgeloste stoffen aanpakt. Verschil: denk aan SiO2, organisch materiaal... Opgeloste gassen zullen in alle gevallen tenminste gedeeltelijk in het gezuiverde water aanwezig blijven. In de praktijk worden vooral ionenwisseling en (tegenwoordig meer en meer) RO toegepast om gedemineraliseerd (gedesioniseerd/gedestilleerd) water aan te maken.

SincŤrement
:oops:

#4

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 25 mei 2007 - 09:21

Voor gedestilleerd water zijn in de handel speciale apparaten te koop die het water wel degelijk via de gasfase schoonmaken. Zelfs apparatuur voor "bidest" en "tridest" bestaan (twee of driemaal gedestilleerd). Ik heb dit soort dingen wel gezien werkend op elektrische verhittingsbuizen zoals in een straalkachel....

#5

hzeil

    hzeil


  • >1k berichten
  • 1379 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2007 - 21:39

Zoals je zegt vinden de benamingen ........ en  gedestilleerd water hun oorsprong in de bereidingswijze.

Ja, zo is het. Maar ik zit al lang met de vraag waarom we altijd bij gedestilleerd aan water denken en bij gedistilleerd aan sterke alcoholische dranken. Zouden destilleren en distilleren verschillende technieken zijn?
Helaas ben ik als een-talige nederlander niet in staat dit verschil etymologisch te verklaren.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

#6

phj

    phj


  • >250 berichten
  • 497 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2007 - 10:23

Bij demineralisatie worden niet de slecht oplosbare zouten (Ca2+ en Mg2+) vervangen door goed oplosbare (Na+), maar wel door H+ in de kationenwisselaar en de anionen door OH- in de anionenwisselaar. Je vervangt dus gewoon alle ionen door H20. Het proces dat jij beschrijft heet "verzachten" en gebeurt dus in een waterverzachter.

Bij mij op school gebruiken ze een ionenwisselaar met natriumtrifosfaat, die het water dus verzacht.
Echter, dit noemen de leraren gedemineraliseerd, omdat er geen ionen meer inzitten waar je last van hebt.

Ik stel voor dat vanaf nu de naam "omgeioniseerd" wordt gebruikt voor een dergelijk proces.

#7

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11108 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 mei 2007 - 12:19

Ik denk dat je toch echt trinatriumfosfaat bedoelt :oops:

#8

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 27 mei 2007 - 12:40

Maar ik zit al lang met de vraag waarom we altijd bij gedestilleerd aan water denken en bij gedistilleerd aan sterke alcoholische dranken.

Destillatie is een techniek om twee of meer stoffen in een oplossing te scheiden gebaseerd op het verschil in kookpunt van deze stoffen. (Het woordenboek kent de schrijfwijzen destilleren en distilleren. Bij de vervaardiging van alcoholhoudende dranken is het gebruik van distilleren te spreken. Distilleerderij; gedistilleerd.)

http://nl.wikipedia....iki/Destillatie





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures