Springen naar inhoud

[scheikunde] aantonen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

liesbet

    liesbet


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 mei 2007 - 09:58

misschien voor jullie een domme vraag, maar ik ben echt een leek hoor.

ik dacht dus dat je alle koolhydaten kon aantonen met 1 product.

fout dus (dat ben ik al te weten gekomen!)

nu is mijn vraag, hoe kan ik deze aantonen en wat zou er dan moeten gebeuren?
monosachariden
disachariden
polysachariden
of is er ook nog een verschil voor bijvoorbeeld glucose - galactose - fructose?


kan iemand mij helpen a u b

bedankt

Veranderd door liesbet, 31 mei 2007 - 10:46


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

tequila boy

    tequila boy


  • >1k berichten
  • 1490 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 mei 2007 - 10:21

als ik water wil aantonen aan de hand van wit kopersulfaat, wat zou er dan moeten gebeuren?

wordt je kopersulfaat blauw! ;)

#3

Onimo

    Onimo


  • >100 berichten
  • 121 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 mei 2007 - 10:51

neej de oplossing van kopersulfaat in water is een heldere blauwe oplossing, niet je kopersulfaat dat blauw word, want dat lost op
*end vol koffie corectie modus*

anyweg, de oplossing word dan blauw.
en door gebrek aan werkstof en lak aan verslaglegging heb ik even voor je gegoogled voor aantoon methode voor mono en poly sachariden;

Mono en polysachariden I
Meer aantonen? klik hier

ik denk dat je hier wel wat nuttige info uit kunt halen.
en als je er niet uitkomt, vraag gerust en anders :google: eerst even ;)

#4

liesbet

    liesbet


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 mei 2007 - 10:54

ik nog eens,

mijn vraag is dus nog steeds of ik alle sachariden kan aantonen met 1 product of dat ik di- miono- en polysachariden allemaal apart moet aantonen.


nu heb ik het volgende gevonden:

fehling reagens wordt gebruikt voor het aantonen van glucose.

klopt het dan dat ik hiermee alle sachariden kan opsporen omdat deze toch allemaal opgebouwd zijn uit een of meerdere moleculen glucose.

of ben ik weer mis?


is dit dan het antwoord op mijn eigen vraag maar dat zal wel te eenvoudig zijn denk ik? (ik zou het leuk vinden moest het zo zijn!)

groetjes liesbet

Veranderd door liesbet, 31 mei 2007 - 10:58


#5

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 mei 2007 - 15:44

Er waren van die leuke stickjes aanwezig in het middelbaar (alweer een jaar of 9 geleden) Albustix, Clinistic, Partystix ;) ..

Ik vermoed dat die nu nog bestaan, hiermee werden monosachariden aangetoond.

Enig idee wat voor pret je kan maken met zetmeel(polysacharide) en jood? Zoniet, zoek eens in het medicijnkastje naar isobetadine en in de kelder naar een aardappel.
Snij de aardappel door, druppel er isobetadine op en kijk :) .
(De aardappel niet meer opeten hť :P )

#6

liesbet

    liesbet


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 juni 2007 - 13:26

het mag dus niet met zo van die leuke stickjes

en dat van die aardappel, oke, dan toon je zetmeel aan, wat dan met mono- en disachariden?

#7

radioactive

    radioactive


  • >250 berichten
  • 442 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 juni 2007 - 10:40

Je kunt indentificatiereacties uitvoeren op de sachariden.

Ik heb hier een stukje in mijn koolstofchemieboek staan over die reacties, ik heb dit nog niet gezien dus kan je wel niet verder helpen. Ik hoop dat je er iets mee bent.

- Fehlingsreagens: (+) bij glucose en fructose (reducerende eigenschappen)
In basisch midden zet fru gedeeltelijk om in glu.
(-) bij sacharose (niet reducerend)
(+) bij maltose en lactose (wel reducerend)
Bij ringopening komt terug een aldehydfunctie vrij.
(-) bij zetmeel

- Schiffreagens: (+) bij glucose (aldehydfunctie)
(-) bij fructose (ketonfunctie)

- Hydrolyde in zuur midden: (+) bij sacharose, maltose en lactose
  (+) bij zetmeel
  (-) bij cellulose
Na hydrolyse van zetmeel en de disachariden kunnen fehlings- en schiffreagens toegevoegd
                                          worden om de monosachariden aan te tonen.

- I2 of lugol: (+) bij zetmeel (diepblauwe kleur)
  (+) bij dextrine (roze kleur)
  (-) bij mono- en disachariden en cellulose

Veranderd door radioactive, 02 juni 2007 - 10:40






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures