[scheikunde] aantonen
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 8
[scheikunde] aantonen
misschien voor jullie een domme vraag, maar ik ben echt een leek hoor.
ik dacht dus dat je alle koolhydaten kon aantonen met 1 product.
fout dus (dat ben ik al te weten gekomen!)
nu is mijn vraag, hoe kan ik deze aantonen en wat zou er dan moeten gebeuren?
monosachariden
disachariden
polysachariden
of is er ook nog een verschil voor bijvoorbeeld glucose - galactose - fructose?
kan iemand mij helpen a u b
bedankt
ik dacht dus dat je alle koolhydaten kon aantonen met 1 product.
fout dus (dat ben ik al te weten gekomen!)
nu is mijn vraag, hoe kan ik deze aantonen en wat zou er dan moeten gebeuren?
monosachariden
disachariden
polysachariden
of is er ook nog een verschil voor bijvoorbeeld glucose - galactose - fructose?
kan iemand mij helpen a u b
bedankt
-
- Berichten: 1.490
Re: [scheikunde] aantonen
wordt je kopersulfaat blauw!als ik water wil aantonen aan de hand van wit kopersulfaat, wat zou er dan moeten gebeuren?
-
- Berichten: 121
Re: [scheikunde] aantonen
neej de oplossing van kopersulfaat in water is een heldere blauwe oplossing, niet je kopersulfaat dat blauw word, want dat lost op
*end vol koffie corectie modus*
anyweg, de oplossing word dan blauw.
en door gebrek aan werkstof en lak aan verslaglegging heb ik even voor je gegoogled voor aantoon methode voor mono en poly sachariden;
Mono en polysachariden I
Meer aantonen? klik hier
ik denk dat je hier wel wat nuttige info uit kunt halen.
en als je er niet uitkomt, vraag gerust en anders :google: eerst even
*end vol koffie corectie modus*
anyweg, de oplossing word dan blauw.
en door gebrek aan werkstof en lak aan verslaglegging heb ik even voor je gegoogled voor aantoon methode voor mono en poly sachariden;
Mono en polysachariden I
Meer aantonen? klik hier
ik denk dat je hier wel wat nuttige info uit kunt halen.
en als je er niet uitkomt, vraag gerust en anders :google: eerst even
-
- Berichten: 8
Re: [scheikunde] aantonen
ik nog eens,
mijn vraag is dus nog steeds of ik alle sachariden kan aantonen met 1 product of dat ik di- miono- en polysachariden allemaal apart moet aantonen.
nu heb ik het volgende gevonden:
fehling reagens wordt gebruikt voor het aantonen van glucose.
klopt het dan dat ik hiermee alle sachariden kan opsporen omdat deze toch allemaal opgebouwd zijn uit een of meerdere moleculen glucose.
of ben ik weer mis?
is dit dan het antwoord op mijn eigen vraag maar dat zal wel te eenvoudig zijn denk ik? (ik zou het leuk vinden moest het zo zijn!)
groetjes liesbet
mijn vraag is dus nog steeds of ik alle sachariden kan aantonen met 1 product of dat ik di- miono- en polysachariden allemaal apart moet aantonen.
nu heb ik het volgende gevonden:
fehling reagens wordt gebruikt voor het aantonen van glucose.
klopt het dan dat ik hiermee alle sachariden kan opsporen omdat deze toch allemaal opgebouwd zijn uit een of meerdere moleculen glucose.
of ben ik weer mis?
is dit dan het antwoord op mijn eigen vraag maar dat zal wel te eenvoudig zijn denk ik? (ik zou het leuk vinden moest het zo zijn!)
groetjes liesbet
-
- Berichten: 915
Re: [scheikunde] aantonen
Er waren van die leuke stickjes aanwezig in het middelbaar (alweer een jaar of 9 geleden) Albustix, Clinistic, Partystix ..
Ik vermoed dat die nu nog bestaan, hiermee werden monosachariden aangetoond.
Enig idee wat voor pret je kan maken met zetmeel(polysacharide) en jood? Zoniet, zoek eens in het medicijnkastje naar isobetadine en in de kelder naar een aardappel.
Snij de aardappel door, druppel er isobetadine op en kijk .
(De aardappel niet meer opeten hé )
Ik vermoed dat die nu nog bestaan, hiermee werden monosachariden aangetoond.
Enig idee wat voor pret je kan maken met zetmeel(polysacharide) en jood? Zoniet, zoek eens in het medicijnkastje naar isobetadine en in de kelder naar een aardappel.
Snij de aardappel door, druppel er isobetadine op en kijk .
(De aardappel niet meer opeten hé )
-
- Berichten: 8
Re: [scheikunde] aantonen
het mag dus niet met zo van die leuke stickjes
en dat van die aardappel, oke, dan toon je zetmeel aan, wat dan met mono- en disachariden?
en dat van die aardappel, oke, dan toon je zetmeel aan, wat dan met mono- en disachariden?
- Berichten: 442
Re: [scheikunde] aantonen
Je kunt indentificatiereacties uitvoeren op de sachariden.
Ik heb hier een stukje in mijn koolstofchemieboek staan over die reacties, ik heb dit nog niet gezien dus kan je wel niet verder helpen. Ik hoop dat je er iets mee bent.
Ik heb hier een stukje in mijn koolstofchemieboek staan over die reacties, ik heb dit nog niet gezien dus kan je wel niet verder helpen. Ik hoop dat je er iets mee bent.
- Fehlingsreagens: (+) bij glucose en fructose (reducerende eigenschappen)
In basisch midden zet fru gedeeltelijk om in glu.
(-) bij sacharose (niet reducerend)
(+) bij maltose en lactose (wel reducerend)
Bij ringopening komt terug een aldehydfunctie vrij.
(-) bij zetmeel
- Schiffreagens: (+) bij glucose (aldehydfunctie)
(-) bij fructose (ketonfunctie)
- Hydrolyde in zuur midden: (+) bij sacharose, maltose en lactose
(+) bij zetmeel
(-) bij cellulose
Na hydrolyse van zetmeel en de disachariden kunnen fehlings- en schiffreagens toegevoegd
worden om de monosachariden aan te tonen.
- I2 of lugol: (+) bij zetmeel (diepblauwe kleur)
(+) bij dextrine (roze kleur)
(-) bij mono- en disachariden en cellulose