[scheikunde] Bleekwater

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 45

[scheikunde] Bleekwater

Kan er iemand vertellen wat men met disproportioneren bedoeld in de volgende context?

het gaat over de industriele productie van bleekwater:

bij electrolyse van NaCl verkrijgt men volgende halfreacties aan:

anode: Cl- => Cl2 + 2e

kathode: 2 H2O +2e => H2 +2 OH-

door roeren reageert het chloorgas dus met het hydroxydeion en ontstaat er hier door disproportionering het OCl- ?

reactie: Cl2 + 2 OH- => Cl- + OCl- +H2O

verder vroeg ik mij nog af hoe het blekend effect ontstaat bij gebruik.

bekomt men dit door de zuurstof die terug gevormd wordt en dan reageert

met de organische bestanddelen ?

dank bijvoorbaat

Berichten: 3.145

Re: [scheikunde] Bleekwater

Disproportionering van een element in een verbinding is een redox reactie met zichzelf.

Stel het element E heeft een oxidatie toestand N in een bepaalde verbinding. Er treedt dan een reactie op waarbij element E deels wordt geoxideerd en een ander deel wordt gereduceerd, dus het ene deel heeft een oxidatietoestand groter dan N en het andere lager dan N, maar het gewogen gemiddelde is nog steeds N. Dit type reacties noemt men een disproportioneringsreactie.

Enkele voorbeelden:

Cl2 + 2OH- --> Cl- + ClO- + H2O, chloor disproportioneert hier van de oxidatietoestand 0 naar oxidatietoestanden -1 en +1.

2Cu+ ---> Cu + Cu2+, eenwaardig koper is niet stabiel in waterige oplossing, het element koper disproportioneert van oxidatietoestand +1 naar oxidatietoestanden 0 en +2.

3MnO42- + 4H+ ---> MnO2 + 2MnO4- + 2H2O, het element mangaan disproportioneert hier van de oxidatietoestand +6 naar oxidatietoestanden +4 en +7. In dit laatste voorbeeld is de gewogen gemiddelde oxidatietoestand nog steeds +6, want (1x4 + 2x7)/3 = 6. Dus het is een echte disproportioneringsreactie en geen generieke redox reactie.

Tenslotte nog een aardige: 3ClO- ---> 2Cl- + ClO3-, chloor disproportioneert van oxidatietoestand +1 naar oxidatie toestand -1 en +5. Ga na dat het gewogen gemiddelde hier ook nog steeds +1 is en dit dus ook een echte disproportioneringsreactie is.

------------------------------------------

Het omgekeerde komt ook voor, dat een element in twee verbindingen voorkomt met verschillende oxidatietoestanden en dat die reageren met elkaar tot een enkele verbinding met die tussenliggende oxidatietoestand, die het gewogen gemiddelde is van de oxidatietoestanden van de uitgangsstoffen. Dit type reacties noemt men comproportioneringsreacties. Voorbeelden hiervan zijn er ook te over:

Fe + 2Fe3+ ---> 3Fe2+, comproportionerings van 0 en +3 naar +2.

5I- + IO3- + 6H+ ---> 3I2 + 3H2O, comproportionering van jood van -1 en +5 oxidatietoestanden naar 0.

Berichten: 516

Re: [scheikunde] Bleekwater

om de andere vraag nog te beantwoorden:

de ontkleurende werking is gewoon te wijten aan het feit dat hypochloriet een zeer sterke oxidator is. zo oxideert het bijvoorbeeld kleurstoffen, en meestal hebben die geoxideerde kleurstoffen geen kleur meer. vandaar de ontkleurende werking.

Berichten: 45

Re: [scheikunde] Bleekwater

Hartelijk bedankt voor deze uitgebreide uitleg!

is dit dan een ander woord voor autoredox? of heeft een autoredox niet de eigenschap dat het gewogen gemiddelde gelijk moet blijven?

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] Bleekwater

Een autoredox is gewoon een redoxreactie waarbij één soort deeltjes (één stof) reageert als zowel een oxidator als een reductor.

Bij dichloor kan een autoredoxreactie plaatsgrijpen:

Cl2 ---> Cl- + Cl+

Vervolgens:

2OH- + Cl+ ---> H2O + ClO-

Bron: chemixtry.be

Ja dus :)

De reden dat water ontstaat is dat HOCl (tussenproduct) uiteraard een zuur is.

Berichten: 3.145

Re: [scheikunde] Bleekwater

FsWd, jij hebt niet gelijk hoor. Een disproportioneringsreactie kan wel een autoredoxreactie zijn, maar niet iedere autoredoxreactie is een disproportioneringsreactie en omgekeerd is ook niet iedere disproportioneringsreactie een autoredoxreactie. Op chemixtry werd ook de hele term disproportioneringsreactie niet gebruikt in dat thread waar jij naar refereeert.

Jij gaf zelf al de definititie, die op zich correct is: Een autoredox is een redoxreactie waarbij één soort deeltjes (één stof) reageert als zowel een oxidator als een reductor.

Maar deze definitie is anders dan wat jij doet voorstellen. Een voorbeeld van een autoredoxreactie die geen disproportioneringsreactie is is de ontleding van ammoniumdichromaat (bekende oranje vulkaantje):

(NH4)2Cr2O7 --> Cr2O3 + N2 + 4H2O

In deze ene stof zit zowel de oxidator als de reductor. Het chroom is de oxidator en gaat van oxidatiegetal +6 naar +3 en het stikstof is de reductor en gaat van -3 naar 0.

Dat voorbeeld van chemixtry, van ontleding van ammoniumnitraat is ook geen disproportioneringsreactie, het is juist een comproportioneringsreactie:

NH4NO3 --> N2O + 2H2O

Hierbij is de ene stikstof in ammonium de reductor (met oxidatietoestand -3) en de andere stifstof in nitraat is de oxidator (met oxidatietoestand +5). In het reactieproduct heeft stikstof oxidatietoestand +1.

----------------------------

Het punt is dat disproportionering iets zegt over 1 element , er kunnen echter best meerdere stoffen betrokken zijn als ingangsstoffen. Kijk maar naar de voorbeelden van disproportioneringsreactie die ik gaf in mijn vorige post. Alleen het tweede en vierde voorbeeld zijn ook autoredox.

Autoredox zegt iets over 1 stof, er kunnen echter best meerdere elementen (of het zelfde element in verschillende oxidatietoestanden) bij betrokken zijn.

Berichten: 45

Re: [scheikunde] Bleekwater

Ok, hartelijk dank voor deze verduidelijking jongens!

zo te zien is een disproportioneringsreactie niet echt bekend. op het net vond ik er ook bitter weinig over vandaar de waardevolle uitleg van jou!

groejes van een dankbare student met examenstress ;)

(morgen examen toegepaste chemie gelieve allemaal een kaarsje te branden morgen voormiddag ;) )

Reageer