Springen naar inhoud

Reactiviteit van HCl, H2SO4 en HNO3


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Varissle

    Varissle


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 juni 2007 - 13:03

Hallo, morgen heb ik examen van chemie

1 van de potentiŽle vragen is:
Bespreek de reactiviteit van HCl, H2SO4 en HNO3.

Dit heeft waarschijnlijk met de sterkte van de zuren te maken

Mvg

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Pink Panther

    Pink Panther


  • >250 berichten
  • 516 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 juni 2007 - 13:30

jups, je moet maar op zoek gaan naar de zuurheid van de protonen en de pKa waarde.

(en ook eens lezen in de helptopic hoe je subscripts gebruikt... dat is misschien een tip voor al je nog dingen gaat posten op dit forum)

#3

rappen-eddy

    rappen-eddy


  • >250 berichten
  • 774 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 juni 2007 - 13:50

interessant is misschien ook koningswater ! Zoek ook maar even op misschien ;)

#4

Robin85

    Robin85


  • >250 berichten
  • 365 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 juni 2007 - 13:56

van deze zuren is HCl de sterkste (Kz = 106) gevolgd door H2SO4 (Kz = 104) en dan HNO3 (Kz = 100).

Verder reageren deze zuren ook deels anders door hun tegenion, chloridecomplexen worden vaak gevormd zodat zelf zilver gemakkelijker dan in andere zuren oplost in hoge concentraties HCl als AgCl2-.

#5

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 17 juni 2007 - 20:42

De drie zuren zijn in waterige oplossing "even sterk"; het zuur dat dan werkt is H3O+. Ik denk eerder dat bedoeld zou worden of er ook andere reactiviteit is, en daarin verschillen deze drie zuren inderdaad!

#6

phj

    phj


  • >250 berichten
  • 497 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 juni 2007 - 21:32

Of een zuur een metaal gemakkelijk in oplossing doet gaan hangt af van bijvoorbeeld de complexvorming, oplosbaarheid van het gevormde zout en oxiderende eigenschappen van het zuur.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures