dimethylfuran ipv bio-ethanol.

Moderator: Astro

Reageer
Berichten: 1.490

dimethylfuran ipv bio-ethanol.

Rijden op dimethylfuran



Aantrekkelijk alteratief voor bio-ethanol

-donderdag 21 juni 2007-


Via een 'simpel en elegant' katalytisch proces zijn suikers om te zetten in 2,5-dimethylfuran (DMF). Als biobrandstof is deze verbinding veel aantrekkelijker dan ethanol, zo claimt James Dumesic (University of Wisconsin-Madison) in Nature.


DMF heeft een veertig procent hogere energiedichtheid dan bio-ethanol. Het kookpunt ligt twintig graden hoger. Bovendien lost de verbinding slecht op in water.


Dumesic heeft nu als eerste een economisch haalbaar productieproces gevonden. De suikers worden eerst gedehydrateerd tot 5-hydroxymethylfurfural (HMF), met een zuur als katalysator. De verwijdering van de helft van de aanwezige zuurstofatomen leidt tot de hogere energiedichtheid en lagere oplosbaarheid. Een rutheen/koperkatalysator zet HMF daarna om in DMF.


Het problem zat tot nu toe vooral in de eerste stap. Nu daar een oplossing voor is kun je HMF ook in overweging nemen als grondstof voor de chemische industrie, denkt Dumesic.


Overigens werkt het proces voorlopig alleen met frucose als suiker. Het onderzoek spitst zich nu toe op het vinden van een variant die ook met glucose overweg kan. Glucose kun je namelijk maken uit lignocellulose, uit de houtachtige delen van planten, terwijl fructose voornamelijk uit de eetbare delen (zetmeel) komt.

Gebruikersavatar
Berichten: 560

Re: dimethylfuran ipv bio-ethanol.

klinkt positief dit. Zou mooi zijn als ze een goed en vooral goedkoop alternatief weten te vinden voor fossielebrandstoffen

Berichten: 33

Re: dimethylfuran ipv bio-ethanol.

En die dan ook nog op betaalbare methodes kunnen toepassen voor de uiteindelijke consument, niet dat je, je scheel betaald aan andere (minder schadelijke) brandstoffen omdat de OPEC dat zo nodig wilt, dit omdat ze anders bang zijn veel minder geld binnen te brengen.


Greetz, CaLu.

Gebruikersavatar
Berichten: 560

Re: dimethylfuran ipv bio-ethanol.

Dat zal je blijven houden zolang er fossielebrandstoffen zijn die verkocht worden en in hoeveelheid afnemen waardoor de prijs stijgt.....

Berichten: 137

Re: dimethylfuran ipv bio-ethanol.

Klinkt interessant. Niet om het een of ander maar DMF is volgens mij bij de meesten onder ons bekent als DimethylFormamide...

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: dimethylfuran ipv bio-ethanol.

Dat kan best zijn, maar de topicstarter geeft duidelijk aan dat dimethylfuraan bedoeld wordt:


Via een 'simpel en elegant' katalytisch proces zijn suikers om te zetten in 2,5-dimethylfuran (DMF).


Zo heeft iedere branch wel zijn eigen afkortingen. :)

Reageer