Slagroom

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 636

Slagroom

hoiii,

k loop al een poosje met een beetje een rare vraag rond: waarom wordt geklopte slagroom niet koud. Ook al staat het al een hele poos in de koelkast, het wordt nooit echt koud. Heeft dit iets te maken met de structuur ofzo?

Berichten: 2.399

Re: Slagroom

Het wordt waarschijnlijk wel koud hoor, alleen de warmte capaciteit van het systeem is zo laag dat het niet koud aanvoelt.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Slagroom

Dat wil dus het volgende zeggen: als je je hand in kokend water stopt, neemt je hand de warmte op van het omringende water. Omdat water een hoge warmtecapaciteit heeft, zal direct nieuwe warmte aan het omringende water worden afgegeven dat ook weer door je hand wordt opgenomen.

Bij koude slagroom gaat die overdracht natuurlijk andersom, maar die warmte van je hand gaat niet veel verder dan het omringende slagroom.

Berichten: 516

Re: Slagroom

Omdat water een hoge warmtecapaciteit heeft, zal direct nieuwe warmte aan het omringende water worden afgegeven
dat heeft op zich helemaal niets met warmtecapaciteit te maken. warmtecapaciteit wil zeggen: de hoeveelheid energie die nodig is om 1 kilogram van een bepaalde stof op te warmen met 1 graad celcius (of Kelvin).

dus als water een hoge warmtecapaciteit heeft, dan zal er zeker niet "onmiddelijk" warmte overgedragen worden naar het omringende water, maar dan zal dit zeer traag gebeuren (want hoge warmtecapaciteit = veel energie nodig om op te warmen).

Berichten: 3.145

Re: Slagroom

Het is de combinatie van warmte capaciteit en warmtegeleiding, die bepaalt of iets heet (of juist koud) aanvoelt.

Hoge warmtecapaciteit, met slechts lage geleiding voelt niet bijzonder heet (of koud) aan, omdat eventuele warmte/kou die er is, slechts langzaam bij de huid komt.

Lage warmtecapaciteit, met hoge geleiding, kan heel heet of koud aanvoelen, als het object, dat je aanraakt, maar groot genoeg is. Zo kan een blok metaal toch heel heet of koud aanvoelen, ondanks dat metalen een relatief lage warmtecapaciteit hebben. Door de zeer goede warmtegeleiding kan warmte van ver komen en daardoor voelt een warm blok metaal heet aan.

Helemaal ideaal is de combinatie hoge warmtecapaciteit/hoge warmtegeleiding. Water zal daar een redelijk voorbeeld van zijn.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: Slagroom

Ik denk dat het bij slagroom vooral te maken heeft met een lage warmtegeleiding. Slagroom bestaat grosso modo uit vet, suiker en water. De warmtecapaciteit zal niet zo hoog zijn als die van water, maar hoger dan die van puur vet.

Slagroom bestaat daarnaast echter uit een grote hoeveelheid lucht, in kleine belletjes verstopt in de matrix. Prima isolator...

De slagroom direct grenzend aan je huis zal snel de huidtemperatuur aannemen. Door de lage geleiding zal die warmte slecht weg´stromen´.

Berichten: 1.379

Re: Slagroom

In een sauna met een luchttemperatuur van bijna 100 o C. verbrandt je huid niet en blijft je lichaamstemperatuur ongeveer 370 C. Dat komt door de geringe warmteoverdracht van lucht naar lichaam. Het zweten kan daardoor voor voldoende afkoeling zorgen. Ook het zuurstofverbruik in de sauna neemt niet toe.

De lucht in slagroom en in polyuretaanschuim maakt van beide stoffen een goede warmteisolator met een geringe warmtecapaciteit.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Reageer