migratie van ionen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 251

migratie van ionen

Collegae,

om het principe van electroforese duidelijk te maken, zou ik een proefje willen uitdokteren waarin dmv gelijkstroom gekleurde ionen migreren. Heeft iemand suggesties ? Alvast dank

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: migratie van ionen

Dit zou je kunnen doen dmv indicatoroplosingen: een indicator die omslaat in het zure gebied, zal ook naar het zure gebied migreren

Re: migratie van ionen

eiwit (serum,vleessap) mengen met methyleenblauw over een agargel met een barbital buffer

Berichten: 1.379

Re: migratie van ionen

Het is wel van belang om migratie van ionen goed te onderscheiden van electroforese van colloidale deeltjes. Je kunt het ene niet als voorbeeld laten dienen voor het andere. Zoiets leidt tot verwarring.



Het lijkt mij zinvoller ionmigratie en het optreden van diffusiepotentialen bij de ion-oplossingen te bespreken en anderzijds electroforese en electro-osmose bij de colloidale oplossingen.

Je ontkomt er niet aan de zeta-potentiaal te noemen bij colloidale systemen.

Bij ion-oplossingen bestaat dit begrip niet. Bij ionoplossingen gaat het om begrippen als beweeglijkheid van ionen en de lambda voor het equivalentsgeleidingsvermogen. Dit geeft zo ook aansluiting aan de getabelleerde gegevens.

Met een stroomstoot uit een PSA kun je bijvoorbeeld op een klein oppervlak( 1cm2) electroforetische lakafscheiding laten zien. Ook het "moffelen" erna kan dan besproken worden en gedemonstreerd. Ook kunnen poedervormige stoffen via electroforese naar een oppervlak gebracht worden.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Reageer