vet extractie
Moderator: ArcherBarry
-
- Berichten: 1
vet extractie
Voor mijn profielwerkstuk zou ik graag verschillende methoden voor vet extractie willen weten. Ik wil het vet onttrekken uit chocola om op deze manier vetvrije chocolade te maken. Meerdere methoden worden op prijs gesteld, dit om de methoden te kunnen vergelijken.
-
- Berichten: 190
Re: vet extractie
Of dit zo simpel is zoals je het kan vertellen, dat weet ik toch zo maar niet...
Re: vet extractie
Soxleth extractie is er een, maar je kunt simpeler cacaopoeder kopen want dat is wat je overhoudt.
-
- Berichten: 873
Re: vet extractie
Zoals Gerard al zegt, Soxleth extractie met petroleumether 40-60. Wel de chocolade verkruimelen met bv. een rasp. Het geraspte spul meng je dan met zeezand en dan de soxleth erover heen.
Zo'n 4-6 uur extraheren levert nageboeg vetvrije chocola op.
succes
Zo'n 4-6 uur extraheren levert nageboeg vetvrije chocola op.
succes
-
- Berichten: 516
Re: vet extractie
Vetvrije chocola? ik denk dat vele mensen dat een geschenk uit de hemel zouden vinden... maar hoe ga je die chocola dan binden? alle, ik bedoel, die hele smurie bijeen houden?
- Berichten: 6.853
Re: vet extractie
Vetvrije chocolade is natuurlijk onzin. Een groot deel van de kwaliteit van chocolade zit hem in de "smelttemperatuur" die volledig aan het vet te wijten is.
Voor de echt geinteresseerden in de structuur van chocolade hebben we in Nederland een echte expert zitten: Prof. Henk Schenk van de UvA! Zoek maar eens op "author:h.schenk chocolate" op Google Scholar.
Voor de echt geinteresseerden in de structuur van chocolade hebben we in Nederland een echte expert zitten: Prof. Henk Schenk van de UvA! Zoek maar eens op "author:h.schenk chocolate" op Google Scholar.
-
- Berichten: 915
Re: vet extractie
Tegenwoordig is men aan het experimenteren met "cacao-fantasie". Dat is geen chocolade, nagenoeg enkel chemische hutsekluts. 't Is maar een denkpiste.
-
- Berichten: 516
Re: vet extractie
Bedankt voor het bevestigen van mijn vermoedenVetvrije chocolade is natuurlijk onzin. Een groot deel van de kwaliteit van chocolade zit hem in de "smelttemperatuur" die volledig aan het vet te wijten is.
-
- Berichten: 142
Re: vet extractie
Cacaopoeder bevat het vet nog. Na Soxhletextractie houdt je dacht ik cacaoschroot over.Soxleth extractie is er een, maar je kunt simpeler cacaopoeder kopen want dat is wat je overhoudt.
-
- Berichten: 364
Re: vet extractie
de vraag is dan in welke mate jouw chocolade nog lekker is en vrij is van extractiesolvent
-
- Berichten: 1.379
Re: vet extractie
De grondlegger van het gedeeltelijk ontvetten van chocolade is C.J. van Houten uit het begin van de negentiende eeuw. Die deed het echter niet via extraheren met een oplosmiddel maar door persen. Het uitgeperste vet, de cacaoboter, kon apart verkocht worden aan bijvoorbeeld firma's die cosmetische produkten maken. Een deel van het vet liet men achter in de chocola.
Bij cacaofantasie wordt de dure cacaoboter er helemaal uit geperst en gedeeltelijk vervangen door een goedkoop plantaardig vet. De warenwet regelt de naamgeving. Als er goedkoop vervangend vet wordt gebruikt moet dat via de naam ( -fantasie) tot uitdrukking worden gebracht.
Bij cacaofantasie wordt de dure cacaoboter er helemaal uit geperst en gedeeltelijk vervangen door een goedkoop plantaardig vet. De warenwet regelt de naamgeving. Als er goedkoop vervangend vet wordt gebruikt moet dat via de naam ( -fantasie) tot uitdrukking worden gebracht.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website