Springen naar inhoud

kleurstof uit spinazie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

yochem_CF

    yochem_CF


  • >250 berichten
  • 385 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 augustus 2007 - 11:09

Toen ik spinazie aan het maken was, had ik groen water over. Dit heb ik bewaard. Nu wil ik graag een beetje meer weten over die kleurstof. Nu heb ik 4,5 liter in flessen. De kleurstof zit samen met water. Hoe krijg ik deze kleurstof geconcentreerder? Alles indampen op het fornuis is me te veel werk.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 31 augustus 2007 - 11:22

Die groene kleurstof is chlorofyl (E140). Het is goed in water oplosbaar; ik denk niet dat je het via extractie makkelijk wint.
Een andere oplossing is om te zoeken naar de werkwijze bij grootschalige winning en die in het klein na te bootsen met verse spinazie. Ik meen dat je voor de extractie ethanol kunt gebruiken.

#3

yochem_CF

    yochem_CF


  • >250 berichten
  • 385 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 augustus 2007 - 11:54

En hoe kan ik zonder al te veel moeite de boel flink indampen?

#4

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 31 augustus 2007 - 11:56

Een groot oppervlak vinden, (grote bak ofzo), en dat, als de zon nog eens goed schijnt, in de volle zon zetten.

#5

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 31 augustus 2007 - 11:58

Als indampen op het fornuis teveel werk voor je is: moeilijk...

Probeer het water af te koelen om te kijken of er iets neerslaat, zodat je water zou kunnen decanteren of de neerslag affiltreren. Maar ik heb geen idee of chlorofyl neerslaat.

#6

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 augustus 2007 - 13:13

Om die pakweg 5 liter af te koelen en daar een neerslag uit te krijgen lijkt mij helemaal niks. Die suggestie van FsWd lijkt mij nog de beste. Indampen door flink te koken lijkt mij ook niet zo goed. Chlorofyl lijkt me een redelijk kwetsbare stof, die snel ontleedt bij hogere temperatuur voor langere tijd.

#7

yochem_CF

    yochem_CF


  • >250 berichten
  • 385 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 augustus 2007 - 16:06

Is chlorofyl ook dat spul dat bij fotosynthese wordt gebruikt? Eigenlijk wil weten of je er ook nog meer mee kan behalve als kleurstof gebruiken. Kan je dat chlorofyl ook langere tijd bewaren en kun je het dan ook nog eten?

Veranderd door yochem, 31 augustus 2007 - 16:09






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures