Springen naar inhoud

destillatiekolom


  • Log in om te kunnen reageren

#1

qoyop

    qoyop


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 september 2007 - 07:56

welke is hiervan de beste om mijn alcoholdestillatie opstelling mee te bouwen?
beiden na elkaar zou mss te sterke verhitting vragen van de kolf.
Geplaatste afbeelding
het nadeel van de kolom is waarschijnlijk het nablijven van veel alcohol in de kolom?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

bteunissen

    bteunissen


  • >1k berichten
  • 1122 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 september 2007 - 10:34

Het lijkt zo op de foto meer op een `reflux koeler¬ī dan op een destilatiekolom. Zie ik het verder goed dat de ene wel watergekoeld kan worden en de andere niet (en dat deze daarom ook langer is)?

Bij de watergekoelde zul je (gevoelsmatig) minder gas verliezen c.q. meer gas condenseren. Maar het is voor mij niet zo duidelijk te zien op de foto.

#3

qoyop

    qoyop


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 september 2007 - 10:47

de bovenste is een kolom, met apparte "kamers" om naar een bovenliggende "kamer" over te gaan moet je via een buisje gaan. In elke kamer zit ook een stukje beweegbaar glas.
De onderste is een vigreux kolom.
Beiden zijn dus zonder koeling, buiten luchtkoeling meegerekend.

#4

vincent_CF

    vincent_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 september 2007 - 10:14

De bovenste kolom ken ik niet, maar het lijkt mij dat deze kolom een beter scheidend vermogen heeft, maar bij je alcoholdestillatie heb je dat waarschijnlijk toch niet nodig. Het nadeel van de bovenste kan zijn dat hij meer weerstand heeft en dus mogelijk drukopbouw geeft (ik neem aan dat de destillatie onder atmosferische omstandigheden plaats vindt).
Ik zou gewoon de vigreux gebruiken.

#5

qoyop

    qoyop


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 september 2007 - 21:34

Geplaatste afbeelding
zo werkt de bovenste kolom.
enkel is er bij mij slechts 1 stijgende witte pijl aanwezig.
de dalende en stijgende vloeistof komen dus met elkaar in contact hierbij
deze opstelling blijkt men te gebruiken in de industrie.
ik zal inderdaad werken onder atmosfeerdruk, maar dit zou handig zijn om methanol/ethanol vloeistoffen te scheiden
jammer dat niemand hier er meer over weet [KOUD]

Veranderd door qoyop, 21 september 2007 - 21:36


#6

cheMister

    cheMister


  • >250 berichten
  • 266 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 september 2007 - 15:58

Ik denk dat zoiets een bubblecap kolom noemt. Ik zou me bij een alcoholdestillatie niet teveel zorgen maken over MeOH zolang je het eerste destillaat maar weggooit. Ook de destillatie direct afbreken als de temperatuur begint te stijgen. Het beste zou zijn dat je eerst een tijdje laat refluxen voordat je aftapt. In een gewone huis-tuin-keuken gisting zit nu niet extreem veel MeOH in. Veel kans dat er in de winkel wijn ligt met een hoger gehalte.

#7

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 24 september 2007 - 16:49

Zelfs een gewone appel bevat al redelijk wat methanol, dit komt vrij bij de vertering

#8

Robin85

    Robin85


  • >250 berichten
  • 365 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 oktober 2007 - 08:43

maar in aanwezigheid van ethanol is methanol alweer een stuk minder giftig

#9

cheMister

    cheMister


  • >250 berichten
  • 266 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 oktober 2007 - 08:57

niet echt. De effecten worden uitgesteld omdat eerst ethanol wordt afgebroken. Ethanol is geen antidotum voor methanol

#10

mironteau

    mironteau


  • >25 berichten
  • 70 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 januari 2008 - 15:56

Tiens, ik heb altijd gedacht dat ethanol hťt antidoot voor MeOH was?!?
De reden hiervoor zou zijn dat het menselijk lichaam slechts een bepaalde hoeveelheid alcohol (EtOH of MeOH) per tijdseenheid kan afbreken. En bij aanwezigheid van een voldoende overmaat EtOH zou dat preferentieel afgebroken worden. De resterende alcohol(en) worden uitgescheiden via urine, ademhaling enz.
PS: ik zorg er altijd voor -ten preventieven titel- voldoende EtOH in mijn bloed te hebben, zodat ik niet accidenteel door MeOH zou kunnen vergiftigd worden. Als EtOH dan toch geen antidoot voor MeOH is, dan heb ik mij al die jaren nutteloos bezat? :D :D :D

#11

hzeil

    hzeil


  • >1k berichten
  • 1379 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 januari 2008 - 22:25

Iedere destillatiekolom heeft een schotelgetal. Bij de bovenste kolom heb ik mij afgevraagd of de schotels daarin ook fysiek aanwezig zijn zodat je ze gewoon kunt tellen.
Bij het op elkaar zetten van kolommen behoef je je geen zorgen te maken over een te grote afkoeling. Met regelbaar electrisch verwarmingslint kun je een te grote afkoeling geheel compenseren. Zo kun je metershoge smalle destillatiekolommen met een groot scheidend vermogen maken. Bij voorbeeld in het trappenhuis van een torenflat.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

#12

Microkuub

    Microkuub


  • >25 berichten
  • 59 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 januari 2008 - 00:32

als je een beetje een goed idee hebt over wat je gaat destilleren en wat je eruit wilt krijgen (vooral hoe zuiver) kun je vrij simpel de benodigde hoeveelheid schotels berekenen, waarschijnlijk is ~15 schotels meer dan genoeg.

je kunt de kolommen inpakken met wat folie, en als het dan nog teveel afkoelt om er ook daadwerkelijk uit te komen kan je er idd nog een verwarmingslint bij doen.

en in principe als je het warm genoeg houdt zou er niet heel erg veel moeten achter blijven, let gewoon goed op wanneer de temperatuur/hoeveelheid condens veranderd!

#13

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 januari 2008 - 19:24

Het lijkt me toch dat je als je je kolom verwarmt toch behoorlijk wat schotels verliest. Je moet natuurlijk wel op elke plek in de kolom een lokaal evenwicht tussen damp en vloeistof houden! Je mag dus nooit alle condensatie voorkomen.

#14

gravimetrus

    gravimetrus


  • >100 berichten
  • 232 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 februari 2008 - 22:03

Alcohol destillatie is niet zo kritisch.
Je hebt daar echt niet veel schotels voor nodig.
Een eenvoudige vigreux is meer dan genoeg.

Vergeet ook niet dat je de minimum azeotroop van 96% alcohol over krijgt.

#15

Tifke

    Tifke


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 juni 2008 - 14:29

Hey, ik was een tijd geleden een gefractioneerde destillatie aan het uitvoeren, maar de damp geraakte niet tot boven, weet iemand hoe dit komt?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures